Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 25 augustus 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

Château de Barbet
centrum van vakantieplezier

door PETER BABBÉKO

LOMBEZ - Frankrijk is ook dit jaar weer razend populair bij de Nederlanders. Maar liefst een op de tien landgenoten reisde deze zomer af naar het zuiden om daar vakantie te vieren. Bovendien schaffen steeds meer Nederlanders zich er een tweede huis aan. Op dit moment hebben circa 250.000 landgenoten een veelal riant optrekje in Frankrijk.

De Reiskrant ging ook naar het zuiden, naar de regio Gers die nog niet echt door toeristen is ontdekt. Het is een tamelijk dunbevolkte streek, waar het idyllisch Franse boerenland volop aanwezig is. Bezoekers rijden er door glooiende heuvels, waar in de zomer de zonnebloemen uitbundig in bloei staan.

 

Annemarie Mulder voor Château de Barbet, dat zij kent als haar broekzak. EIGEN FOTO'S.

Het landschap is doorspekt met kasteeltjes. En allemaal hebben ze hun eigen geschiedenis. Dat geldt ook voor Château de Barbet in Lombez. Het ligt even buiten het dorp en het is gedeeltelijk gerestaureerd. Rondom het kasteel liggen villaatjes die merendeels Nederlands eigendom zijn en zijn gebouwd door een Nederlandse aannemer. Maar ook Fransen weten het château te vinden. Niet voor de huizen, maar voor het restaurant van het kasteel, dat in de wijde omgeving faam geniet. Ze schuiven er regelmatig aan.

De taal is voor Nederlanders geen probleem, want het château en het omliggende 22 hectare grote park worden beheerd door Nederlanders. Château-woordvoerster is Annemarie Mulder. Op het terras bij het 500 vierkante meter grote zwembad achter het kasteel vertelt zij onder het genot van een drankje over de geschiedenis ervan.

"In 1669 werd De Barbet in gebruik genomen. Voor die tijd werd een kasteel bewoond op ruim twee kilometer verder van Lombez. Dat vonden de edellieden te ver en zij bouwden een onderkomen direct onder de rook van Lombez. In het nieuwe kasteel werd ook getrouwd. Daarvoor werd een kapel ingericht. Nu is daar een sauna ondergebracht," aldus Annemarie Mulder.

Economisch

In de zeventiende eeuw nam de katholieke adellijke familie het protestantse geloof aan. Later werd zij weer rooms-katholiek. Waarom? Annemarie: "De laatste adellijke bewoonster van het château, een 94-jarige gravin, vertelde mij dat dit economisch beter voor de familie uitkwam. Dus voor de centen." Tot de jaren zeventig van de vorige eeuw bleef het kasteel in bezit van de adellijke familie. Maar het onderhoud van gebouw en landgoed liet steeds meer te wensen over.

Koopvilla's

Momenteel legt de Nederlandse bouwer Midreth France de laatste hand aan een serie koopvilla's, die door Inproject in Callantsoog aan de man worden gebracht. Voorts heeft de aannemer de verdere restauratie van het kasteel, waarvan de begane grond al in oude luister is hersteld, ter hand genomen.

Veel Nederlanders komen hier
voor een heerlijke vakantie.

Annemarie ontdekte onlangs een verborgen kamer in de rechtertoren van het kasteel, die tijdens de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats voor voor onderduikers werd gebruikt. "Die zal zeker intact blijven", belooft zij. In de directe omgeving van het kasteel zijn, behalve een zwembad, twee tennisbanen, een midgetgolfbaan, speelplaats en een putting green. In het château zelf zijn een fitnessruimte en sauna in gebruik genomen.

Op het landgoed komen uiteindelijk in totaal 180 vrijstaande huizen te staan, die desgewenst permanent mogen worden bewoond. De omgeving is inspirerend. Het schilderachtige departement Gers herbergt tal van historische plaatsen, zoals Luchon en Lourdes, waar bedevaartgangers genezing voor hun aandoeningen hopen te vinden.

Proeverijen

En waar kun je bijvoorbeeld nog gratis proeven van allerlei streekgerechten, zoals wijnen, fruit, gebak, Armagnac en ganzenlever? Dat kan in Maison de Gascogne in de plaats Auch. In juli en augustus zijn er allerlei proeverijen en kan ook de plaatselijke volkskunst worden bewonderd.

Auch is de hoofdstad van het departement en telt circa 30.000 inwoners. Modern en oud gaan er hand in hand; aan de rechteroever van de rivier de Gers ligt het moderne deel en tegen een helling en op een plateau ligt het oude gedeelte van de stad. Voorts kan op een uurtje rijden van Lombez, in de Pyreneeën, van eind oktober tot mei worden geskied.

 

Index-Reiswereld

 

 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.