zaterdag 6 januari 2001

FUTOROSCOPE

Pretpark vol bloedstollende filmattracties

door Gerrit Leeflang

POITIERS - Er is misschien geen grotere tegenstelling denkbaar dan wakker worden in een 19e-eeuws kasteeltje in het departement de la Vienne, omringd door wijngaarden en pruimenbomen, en vervolgens een bezoek brengen aan het 21e-eeuwse audiovisuele pretpark Futuroscope.

Kinémax, een paviljoen als een fonkelende ijsberg. Hier wordt een 35 minuten durende film over de Grand Canyon vertoond.

Logeren kan ook goed in een van de hotels aan de rand van het langs de tolweg Parijs-Bordeaux liggende Futuroscope, want dit fenomeen is met zijn meer dan 21 verbluffende attracties een meer-dagenpark.

De theaters of paviljoens op het 53 hectare grote terrein stralen ieder een eigen identiteit uit. Ze zijn niet louter neergezet voor het spektakel op het filmdoek binnen, de gebouwen zijn juweeltjes op zichzelf. Eigenlijk een soort futuristisch beeldenpark, als je niet beter zou weten.

Futuroscope opende zijn poorten in 1987 en groeit nog elk jaar, want ook de audiovisuele-techniekwereld staat niet stil. Het kan wat dat betreft beschouwd worden als een proeftuin. Jaarlijks trekt het meer dan tweeëneenhalf miljoen bezoekers uit de hele wereld, die zeker in het hoogseizoen een klein uur in de rij staan voor een zinderende filmillusie van 4 min en 43 seconden, zoals 'Le Défi d'Atlantis'. In deze superdynamische duik naar het verzonken Atlantis met gebruik van de allerlaatste technieken is de kijker getuige van een strijdwagenrace van de goden. Deze is dermate fantastisch dat bezoekers na afloop zich tien jaar jonger voelen en zonder moeite weer achter aansluiten om het spektakel nog een keer mee te maken.

Het Imax 3D theater met een film over een avontuurlijke postvlucht.

De parkdirectie is op drukke dagen klagers die een attractie niet hebben kunnen bezoeken, vóór door meteen na binnenkomst gratis kaarten uit te delen voor een volgend bezoek.

Alle spektakels bij elkaar opgeteld zijn goed voor ruim vier uur inspannend kijkwerk. Er zijn onder meer reuzenschermen, 3D-cinema's met toch weer verschillende technieken, 360 graden schermen en dynamisch interactieve voorstellingen, waar de bezoeker in de riemen moet en geen hartafwijking of andere lichamelijke mankementen mag hebben.

De doorlopende voorstellingen variëren van ruim vier minuten duik naar Atlantis en bloedstollende achtervolging in 'Les Mystères du Temple Perdu' tot 40 minuten, zoals de crash van een postvlucht in de Andes in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Het tempo in deze 3D-voorstelling is langzaam, zeker omdat de neergestorte piloot zijn postzak moeizaam over de besneeuwde Andes zeult en er dus alle tijd is het overweldigende berglandschap zijn impact te laten doen. In dit Imax theater is plaats voor 586 personen. Bij de meeste andere paviljoens ligt de bezoekerscapaciteit op hetzelfde niveau.

Kinémax bij nacht

In het Paviljoen de La Vienne wordt de bezoeker mooi op het verkeerde been gezet. Verwachtingsvol schuifelt het publiek naar binnen om op een paar honderd tv-schermen een saai verhaal voorgeschoteld te krijgen over het hoe en waarom van Futuroscope. Na afloop loopt iedereen teleurgesteld zijn rij uit om onverwacht te belanden in een tweede zaal voor een dynamische rit door het departement met trein, vliegtuig en sport- en racewagen van een bruidegom die te laat dreigt te komen voor zijn bruiloft. Volgende maand opent een nieuw paviljoen zijn deuren. Daar wordt de toeschouwer, in zijn stoel vastgesnoerd, het ongewisse in gestort.

Futuroscope ligt aan de A10, afslag 28, en heeft een eigen station. De TGV doet er vanuit Paris-Montparnasse 90 minuten over. Het park is van 1 januari 2001 tot 2 februari 2001 gesloten.

 

EIGEN FOTO'S

terug Frankrijk-intro