&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Eurojet

Slapen in een hooihotel

door WOUDA BOUWMAN

KÖRPERICH (DUITSLAND) - Slapen in een hooihotel. Dat kan in de Duitse Eifel, in het landelijke Körperich vlakbij Bitburg, op een steenworp afstand van de Luxemburgse grens: een aantrekkelijk groen vakantiegebied dicht bij huis. Het is op zijn zachtst gezegd even wennen aan het idee in groepsverband een berg gedroogd gras in te duiken (de hooizolder biedt plek aan 44 mensen).

Maar wie de stap eenmaal heeft genomen en de volgende ochtend in zijn eigen kuiltje door een stel broedse kippen wordt gewekt, weet één ding zeker: alle gekriebel ten spijt, nooit lag een matras lekkerder! Beheerder Christian: "Natuurlijk zijn er muizen op een boederij. De zolder van Landgasthaus Hinkelshof in het Duitse Körperich: vier grote bakken hooi en een kleintje met daarboven twee muskietennetten. Kasten voor bagage, een stapel schone slaapzakken. Méér is het niet. En toch is dit de plek waar we zullen overnachten. In de schaarse verlichting zien we ook nog diverse bordjes met daarop waarschuwingen vooral niet te roken. Maar dat zijn dan ook de enige aanwijzingen dat we ons in een geciviliseerd oord bevinden. Ietwat verloren staan we langs de kant. "Nou vooruit, zullen we dan maar?"

Slapen op de hooizolder: geen matras ligt lekkerker!

Er hebben zich deze nacht geen andere gasten aangemeld, dus heeft ons reisgezelschap (acht man sterk) alle keus. Ik waag een sprong en zak direct centimeters diep weg. Het hooi vormt zich ogenblikkelijk naar mijn lichaam. Lachend steek ik een teen buiten het opengeritste katoen. Een ondoordachte actie die goed is voor minutenlange jeuk. De beste manier om positie te kiezen blijkt te zijn: jezelf op je achterwerk laten vallen en dan, net als het lijkt alsof je muurvast in een zitbad bent beland, een beetje te draaien en te manoeuvreren totdat je enigszins plat ligt.

Stoffig

"Ik hoor muizen", piept een van mijn medereizigers. "Onmogelijk", meent beheerder Christian Pfeil. "Ze zijn er natuurlijk wel, zoals op elke boerderij. We hebben echter zo vaak hotelgasten, dat die dieren zich hier niet zullen vertonen. Mensen die het niettemin benauwd krijgen - sommigen vinden het te stoffig - kunnen als er plek genoeg is altijd overstappen op het stro." Hij doelt op een afgescheiden ruimte met vijf bedden. De matrassen zijn opgevuld met gedorste halmen en korenstengels.

Christian Pfeil, beheerder van het Eifeler landgasthaus Hinkelshof in Körperich met de koeien van de buren: "Alles wat wij op tafel zetten, is uit eigen streek".

Niemand kan zich de volgende dag nog herinneren hoe lang (of eigenlijk: hoe kort) de slaap de vorige avond op zich heeft laten wachten. Kortom, iedereen lag supersnel in Morpheus' armen. "Ik heb jou nog wel even horen snurken", merkt iemand fijntjes op, "maar ik zakte gelukkig meteen weer weg." Ligt het aan de geur van het hooi, die kruidig is en ook rustgevend? Manager Pfeil: "Aan hooi worden veel heilzame werkingen toegedicht. Zo zou het onder bepaalde omstandigheden uitstekend tegen reuma werken. Voor de goede orde: wij gebruiken uitsluiten onbemest hooi. Zo jongens, en nu snel uit de veren! Dan kan ik de boel eens lekker opschudden."

Pomp

Liefhebbers worden uitgenodigd zich buiten aan de pomp te wassen. Gelukkig zijn er ook douches (modern en proper) en als herboren verschijnen we aan het boerenontbijt, dat in de voormalige paarden/koeienstal van de omgebouwde boerderij wordt geserveerd. Pfeil: "Alle producten komen uit deze streek. Melk van mijn buurman en schapenkaas van een kennis verderop. Het brood is uit onze eigen steenbakoven, van eerlijk Eifeler spelt-en boekweitmeel gemaakt."

Een rondleiding in de omgeving leert snel dat er veel is te zien in Körperich en omstreken. In het gehucht zelf bevindt zich een schnaps-branderij, waar bezoekers welkom zijn (er is ook een proeverij). Het is een familiebedrijf waar al 150 jaar uit diverse fruit- en kruidensoorten hoogwaardig gedestilleerd wordt vervaardigd. Heerlijk na de avondmaaltijd, waarbij trouwens ook de streekgebonden 'viez' - een milde appelwijn - moet worden geproefd.

Langs de Moezel, waar schilderachtige dorpjes en druivenvelden elkaar afwisselen.

Het groothertogdom Luxemburg ligt zo goed als om de hoek. Binnen twintig minuten rijdt u met de auto naar Echternach, gewoon het riviertje de Enzach volgen en daarna langs zijn grotere broer de Sauer. De Echternacherbrück, die u moet passeren, dateert uit de Middeleeuwen en is versierd met diverse fraaie standbeelden. Ook hier valt, net als in Duitsland, direct de verscheidenheid aan torenspitsen op. Zo is er de 'Sankt Peter und Paul', compleet met Romaanse torens, de parochiekerk, die door een oude ringmuur wordt omgeven en waarin nog steenresten uit de Romeinse tijd zijn te vinden.

Cultuur

Terug in de Duitse Eifel ligt, rijdend langs de Moezel in oostelijke richting, de stad Trier. Het is bijna een eeuw de hoofdstad geweest van het westelijk deel van het Romeinse rijk en geldt als de oudste stad van Europa. Het is er zalig toeven voor mensen die wat cultuur willen proeven, want er zijn zowel Romeinse, vroeg-christelijke als Middeleeuwse invloeden aanwezig.

De Hoofdmarkt in het prachtig gerestaureerde centrum van Trier, waar alle dagen van de week bloemen en fruit worden verkocht.

Ook wie van winkelen houdt, komt hier aan zijn trekken. Op de Hoofdmarkt, het stadshart vol fraai gerestaureerde panden, zijn de modernste winkels te vinden. En toch ontsieren nergens uithangborden de historische gevels - zelfs McDonald's moet het hier doen met een simpele reclamekreet vanuit de eigen etalageruit.

Midden tussen de bloemen- en fruitkramen staat de bezienswaardige Petrusbrunnen. Deze fontein uit 1595 met daarop voorstellingen van de vier deugden (én ondeugden) was destijds onderdeel van een slepend geschil. Om de toenmalige bisschop te provoceren werd op de raadszaal van de burgerij (de Steipe) een toren geplaatst die twee meter hoger was dan de plaatselijke Dom.

Normen

De kerkvorst reageerde ogenblikkelijk door een complete verdieping op de kathedraal te laten bouwen, waarna op de buitengevel van het burgerpand (pal tegenover de barokke waterpartij) diverse beelden werden neergezet, onder meer van een ridder die zijn wapen naar de Dom richt. Als reactie daarop werd uiteindelijk de fontein geplaatst, opdat burgers die liederlijk uit de Steipe rolden, nog voor de deur werden geconfronteerd met de normen en waarden van de Kerk.

Na een kopje koffie in de tot Konditorei omgebouwde Steipe kunt u het beste de bordjes Porta Nigra volgen. Vlakbij deze lelijk door uitlaatgassen aangetaste Romeinse poort, niettemin de best bewaarde van Europa, ligt het stadsinformatiecentrum waar men u uitlegt waar de resten van Romeinse badhuizen liggen, alsmede de door bedevaartgangers uit de hele wereld bezochte Basilica Sancti Paulini, de Liebfrauenkerk (pal naast de Dom), het ouderlijk huis van Karl Marx en de opstapplaats voor diverse vaartochtjes over de Moezel. Begint u uw Eifel-uitstapje in Trier, dan kunnen de informatrices u meteen ook de weg wijzen naar Körperich. Want geloof het of niet, geen enkele matras kan op tegen dat gedroogde gras van het hooihotel.

Arke heeft sinds kort hooihotel Landgasthaus Hinkelshof opgenomen in haar programma. Voor 192 gulden per persoon krijgt u onder meer twee overnachtingen op de zolder, inclusief twee boerenontbijten en twee avondmaaltijden. Fietshuur, wandelkaarten en een bezoek aan de plaatselijke schnaps-stokerij zijn daarbij inbegrepen. Leuk voor een lang weekeinde weg; vanuit Venlo is Körperich met de auto in nog geen drie uur te bereiken.

FOTO's: WILLY SLINGERLAND

Publicatiedatum = 12 juni 1999

terug Duitsland intro