Nederland is een land van pretparken en enkele miljoenen toeristen trekken daar elk jaar weer heen. Nieuwe attracties moeten ervoor zorgen dat de stroom bezoekers steeds op peil blijft.

Ook in het buitenland zijn deze parken populair. Ze lijken weliswaar allemaal een beetje op elkaar, maar toch probeert een ieder iets exclusiefs te bieden.

Dat is zeker het geval bij het Heide-Park in het Duitse Soltau, een plaatsje in het gebied van de Lüneburger Heide met veel natuurschoon. Daar heeft men een stukje Holland nagebouwd, compleet met een molen, trapgeveltjes en een stadspoort. In het voorjaar organiseert men daar steeds het kampioenschap paalzitten, kennelijk een typisch Hollands gebeuren.

Duitse ontwerpers trokken naar ons land
en bouwden thuis alles na

Heide-Park een stukje 'Holland'
bij de buren

door HARRY MULLER

SOLTAU - Als wij het Heide-Park bezoeken, is het paalzitten in volle gang. Zo'n vijftien deelnemers uit verschillende landen zitten allemaal op een paar plankjes, die op een stevige paal gespijkerd zijn. De bedoeling is, dat ze daar zo lang mogelijk blijven zitten.

Het paalzitten is een bijzondere attractie in het Holland-dorp.

De Nederlander Wim Alaerds is er ook bij. Hij zat twee jaar geleden maar liefst 51 dagen op zo'n paal en mocht zich toen wereldkampioen noemen. Dag en nacht moesten de deelnemers blijven zitten en slechts af en toe was er een korte pauze om naar het toilet te gaan of je onder een douche te verfrissen. Voor eten en drinken werd voortreffelijk gezorgd.

Het paalzitten is een mooie attractie voor dit Duitse pretpark, want veel bezoekers die even genoeg hebben van de looping, de wildwaterbaan en het reuzenrad komen naar de paalzitters kijken. De kampioen uit Holland wordt veel gefotografeerd, maar eigenlijk zit hij hier alleen maar een paar dagen voor de show. De eerste keer dat hij mee deed, was als een wat uit de hand gelopen grap begonnen. Wim had als militair drie weken vrij gekregen van zijn commandant, maar toen die tijd voorbij was, kon hij natuurlijk niet meer opgeven. Een ploeg van acht militairen begeleidde zijn recordpoging. De was werd voor hem gedaan, vaak bleef er iemand in de buurt en er werd zelfs een calorie-arm dieet samengesteld, want veel beweging heeft zo'n paalzitter natuurlijk niet. Tijdens dit festijn vielen drie deelnemers tijdens hun slaap van de paal en kwamen gelukkig op een zachte ondergrond terecht.

Dit moet de stadspoort uit Kampen zijn.

Wim Alaerds won uiteindelijk en was toen ruim 22000 gulden rijker, genoeg om er een kleine auto voor te kopen. Zijn wereldrecord is inmiddels verbeterd door de Duitse Regina Odeh, die maar liefst 62 dagen en 2 uur op de paal bleef zitten.

Het stukje Holland in dit familiepark kun je natuurlijk niet met de werkelijkheid vergelijken. De ontwerpers trokken naar ons land, maakten veel foto's en bouwden in hun eigen ateliers met veel fantasie alles na. De molen uit het Drentse Gieten ziet er heel mooi uit, maar de wieken worden door een elektromotor aangedreven. Men wilde hier niet afhankelijk zijn van de wind, maar het gevolg was wel, dat de wieken net andersom draaiden dan bij alle echte molens. Dat foutje is gelukkig inmiddels hersteld.

Een stukje Holland met de molen uit Gieten.

Een Nederlandse toerist zal zich hier snel thuis voelen, al was het alleen maar om een harinkje naar binnen te laten glijden. De eetgelegenheid is rustiek ingericht met oude petroleumlampen, hooi op een zoldertje, sigarenplanken, een oude ploeg en schoffels, harken en een zeis die tegen de muur bevestigd zijn. Een dergelijke inrichting vinden we ook wel bij restaurants in ons land, maar het doet wel wat oubollig aan.

Een treintje rijdt langs de huizen met fraaie trapgevels.

Plastic tulpen vinden de Duitsers kennelijk mooi, want je vindt ze in de vaasjes op de tafels, maar ook in de vorm van grote boeketten op een oude bakfiets. Holland is een bloemenland nietwaar? De echte bloemen vinden we hier in de plantsoenen, maar die zijn er ook om de luidsprekers te verbergen, waar de hele dag draaiorgelmuziek uit klinkt. De snoepjeswinkel is erg mooi, maar het zou aardig zijn als hier ook dropjes en zuurtjes uit Holland verkocht zouden worden. Heel bijzonder is de klompenwinkel, waar het hele assortiment uit ons land te koop is.

In de haven ligt het motorschip Antje uit Amsterdam afgemeerd.

De huizen met de trapgeveltjes zien er fraai uit, de Amsterdammertjes (paaltjes in de hoofdstad die het parkeren op het trottoir moeten verhinderen) ook, maar een gebouw met een beeld van Atlas die de wereldbol op z'n rug draagt, lijkt nauwelijks op het Koninklijk Paleis op de Dam. Ook een stadspoort uit Kampen lijkt niet helemaal op de echte, maar voor de bezoekers van dit pretpark zal het een zorg zijn. De meeste zijn waarschijnlijk nog nooit in deze mooie stad aan de IJssel geweest.

In een soort haven ligt een oud schip uit Amsterdam met de naam Antje afgemeerd en ook nog een zeilboot. Over een ophaalbrug kun je niet lopen, want die houdt ergens boven het water ineens op en dan is er een winkel met plastic tomaten, rode kolen en bloemkolen. Heel decoratief zijn de palingfuiken die hoog boven de huizen hangen. Dit is Holland zoals de Duitsers het bedacht hebben en dat met veel fantasie hier is neergezet. Het heeft niets te maken met een openluchtmuseum, waar alleen maar echte huizen zijn gebouwd. Maar wat geeft het? Dit is een pretpark, waar de mensen zich kunnen vermaken in een Hollands decor.

Ook het Vrijheidsbeeld is in het pretpark te vinden.

Wat verderop is een stukje Amerika te vinden met het Vrijheidsbeeld van New York (natuurlijk niet op ware grootte), het Witte Huis en Mississippi-schepen, waarmee je een tocht over een meer kunt maken. Heel fraai is het Heidedorp met vakwerkhuizen van de Lüneburger Heide.

Dit is het grootste familiepark in het noorden van Duitsland. Je kunt hier in de looping, de achtbaan of het schommelschip van onze eigen pretparken, maar men heeft ook een dolfinarium, een show met zeeleeuwen en kleine krokodillen, oude draaimolens, avontuurlijke speelplaatsen voor de kinderen, wildwaterbanen, varen op vlotten en nog veel meer. Heel bijzonder is het rustgebied, waar men de drukte van het pretpark even kan ontvluchten.

En wie in het Heide-Park een beetje heimwee krijgt naar thuis, kan altijd een portie poffertjes gaan eten in Holland dat hier wel erg dichtbij is.

REISWIJZER

Het Heide-Park in het Duitse stadje Soltau is gemakkelijk te bereiken via de autosnelweg van Hannover naar Hamburg. In de buurt is het bungalowpark Bispinger Heide van Center Parcs, waar veel Nederlanders een korte vakantie vieren.

Het pretpark trekt jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers. In de afgelopen jaren werd zo'n 500 miljoen gulden geïnvesteerd.

Dit seizoen is het Heide-Park geopend van 27 maart tot en met 31 oktober 1999. Het paalzitten begint op 22 mei en ongeveer twee maanden later is de nieuwe kampioen bekend.

INLICHTINGEN: Heide-Park, Soltau, telefoon 0049-5191-9191. Op internet kunt u het park vinden bij: www.heide-park.de.

Foto's: Heide-Park

Publicatiedatum = 9 januari 1999

terug Duitsland intro