&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Duitse Eifel sluit toeristen op...

door HARRY MULLER

HILLESHEIM - Het valt niet mee om op toeristisch gebied steeds weer iets nieuws te bedenken. Zo is het overnachten in een kasteel al een hele tijd populair, slapen in een ijshotel in Zweden is ook al niet nieuw meer en bij sommige boeren kun je tegenwoordig ook op de hooizolder slapen.

Helemaal nieuw is een vakantie in een vroegere gevangenis. Dat kan sinds kort in de Duitse Eifelstreek, niet ver van de Nederlandse grens. In het stadje Hillesheim is in een oude bajes nu het 'Hotel zum Amtsrichter' ondergebracht.

De inwoners van Hillesheim zijn er al aan gewend, dat ze regelmatig groepjes mensen in gestreepte kleding over straat zien lopen. Het zijn de gasten van het gevangenishotel, die hier helemaal in stijl hun vrije dagen doorbrengen. Elke gevangene heeft natuurlijk een nummer, maar in dit geval blijkt dat het telefoonnummer van het hotel te zijn.

Vrijwillig in een streepjespak achter de tralies van het gevangenishotel.

Tot het jaar 1958 was in het pand nog een echte gevangenis ondergebracht en daar hield ook de rechtbank zitting. Van de cellen heeft men kamers gemaakt, maar de celdeuren bleven behouden. Alleen de ijzeren luikjes in de deuren werden dicht gemaakt om zo de privicy van de gasten te kunnen waarborgen. Hier en daar moesten ook enkele tralies weggezaagd worden in verband met de brandveiligheid.

De cellen zijn nu comfortabel ingericht met ook een badkamer en televisie. Cel 8 is de bruiloftssuite en heeft een hemelbed. Op de plaats waar de gevangenen werden gelucht, organiseert men nu vaak een feestje rond de barbecue.

Heel aardig zijn de wandeltochten die je in de omgeving kunt maken, waarbij men ergens wordt afgezet en zelf terug moet zien te komen naar de gevangenis in Hillesheim. De omgekeerde wereld dus. Onderweg wordt altijd veel gelachen, want de bajesklanten met vaak ook een plastic kogel met een ketting aan een been vallen natuurlijk wel op.

Hotelier Andreas Schmidt en zijn vrouw Renate zorgen op verzoek ook voor een zitting van de rechtbank in de zaal, waar dat vroeger ook gebeurde. Dit was het kantongerecht van Hillesheim, waar alleen de simpele zaken als ruzies of bijvoorbeeld eenvoudige diefstalletjes werden afgehandeld. De hoogste straf die hier werd uitgesproken, was zes weken cel. Af en toe komt wel iemand langs, die hier eens echt in een cel zat opgesloten. De mannen zijn dan verbaasd, hoe fraai hun bajes tot hotel is omgebouwd.

Water en brood

Ook kwam eens iemand in het gevangenishotel, die echt opgesloten wilde worden. Hij had problemen thuis en wilde alleen water en brood hebben om op die manier ook nog iets af te vallen. Na een paar dagen had de man er genoeg van en vertrok toen een stuk vrolijker weer naar huis. Na een verblijf in dit bijzondere hotel krijgt elke gast een oorkonde, waarop precies is vermeld hoeveel dagen in de gevangenis zijn doorgebracht.

Er zijn overigens meer bijzondere manieren om in de Eifel te overnachten. Zo hebben de monniken van het klooster in Himmerod hun verblijf opengesteld voor mensen, die hier in alle rust hun vakantie willen doorbrengen. Omdat het aantal monniken de laatste jaren flink gedaald is, heeft men veel kamers voor de vakantiegasten beschikbaar. Deze zijn eenvoudig ingericht. Zo ontbreekt bijvoorbeeld een televisietoestel. Om half vijf 's morgens beginnen de monniken al met hun ochtendgebed. Je mag er bij zijn, maar men vindt het ook niet erg wanneer je als vakantieganger wat later opstaat.

Een prijslijst vind je niet in het klooster Himmerod. Er wordt gewoon een vrijwillige bijdrage voor het onderdak en de maaltijden gevraagd en meestal komt dat wel overeen met de werkelijke kosten. Wie helemaal niets kan betalen, mag voor het verblijf in het klooster werken.

Aardig is ook de boerderij Hinkelshof in Körperich-Seimerich dichtbij de grens met Luxemburg. De boer heeft daar vijf slaapkamers ingericht, zoals die er ongeveer een eeuw geleden uitzagen. Heel eenvoudig, maar wel gezellig. Het brood wordt nog gebakken in een ouderwetse oven en het vlees, de worst, de jam, het komt allemaal van de eigen boerderij.

Wie erg voordelig wil overnachten, kan op de hooizolder terecht maar mist dan elke vorm van privacy en heeft een kans door de snurkers wakker gehouden te worden.

INLICHTINGEN: Eifel Info Centrum, Rotterdam, telefoon 010-2130886.

Publicatiedatum = 10 januari 1998

terug Duitsland intro