&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Straubing denkt aan "onze"
Jacoba van Beieren

STRAUBING - Het Zuid-Duitse stadje Straubing besteedt de laatste tijd veel aandacht aan de relatie die deze plaats in Beieren heeft met vorsten die ook in ons land aan de weg hebben getimmerd. Beroemd voorbeeld is onder andere Jacoba van Beieren, die in het slot Teylingen in Voorhout aan haar einde kwam.

Onze oosterburen in Beieren zijn op de relatie gewezen door professor D.E.H. de Boer van de universiteit van Groningen. Van zijn hand is in de Straubinger Rundschau een aantal artikelen over de relatie tussen Beieren en ons land verschenen. In Straubing valt nog behoorlijk wat over de vorsten terug te vinden.

Het gaat daarbij vooral om de periode tussen 1353 en 1425. In die tijd was Straubing de zetel van de hertogdommen Straubing-Holland. "Dat was waarlijk een gouden tijd," verzucht de VVV van Straubing in een kleurrijke prospectus, waarin onder meer aandacht wordt geschonken aan deze periode in de geschiedenis.

In die tijd was elke graaf of hertog een schakeltje in een menselijke keten, telg uit een oude dynastie of vertegenwoordiger van een nieuw geslacht. De eerste graven reisden door hun gebied van hof naar hof. Vanaf de 13e eeuw was Den Haag voor vele graven van Holland een geliefde residentie, weet professor De Boer, die er in het boek 'Graven van Holland' uitvoerig op in gaat.

Zichtbaar

"In die tijd waren de graven duidelijk zichtbaar voor hun onderdanen. Toen deze graven over grotere gebieden begonnen te regeren en ook macht elders kregen, nam deze zichtbaarheid af. Zij werden graven in de verte, die in Brussel, Wenen of Madrid zetelden. Alleen door hun zegel, hun munt of hun portret waren ze symbolisch aanwezig," aldus De Boer.

Hij weet dat meer dan 35 graven en gravinnen gedurende zeven eeuwen het bewind hier hebben gevoerd. In oude schoolboekjes stonden nog de rijtjes met de graven van het Hollandse Huis en een ezelsbruggetjes: Dikkie, Dikkie, Arnout... moest het mogelijk maken de juiste volgorde van de graven te onthouden. In 1346 bracht de komst van het Beierse Huis de terugkeer van de Dietse dynastie in ons land.

Professor De Boer: "Maar in 1433 moest Jacoba, als laatste Beierse gravin, de macht laten aan haar neef Filips de Goede uit het Bourgondische Huis." In Straubing valt nog veel terug te vinden over deze ook voor ons land stormachtige periode in de geschiedenis. Naast een bezoek aan Straubing is echter ook een kijkje in het nationaal museum in München aan te raden.

Inlichtingen mevrouw Claudia Bracht, VVV Straubing: 0049-9421 944 307.

Publicatiedatum = 18-05-1996

terug Duitsland intro