Komend wintersportseizoen:

Veel avontuur voor weinig geld

door THIJS JANSEN

Wintersporters zoeken steeds meer het avontuur en willen daarvoor steeds minder betalen. Ook de natuur neemt meer en meer een belangrijke plaats in bij het boeken van een wintersportvakantie. Dat blijkt uit een rondgang over onder meer de wintersportbeurs Ski-Inn '97, die onlangs in de Brabanthallen in Den Bosch werd gehouden.

De aanbieders die het meeste avontuur en natuur in hun dikwijls opvallend goedkope pakket hebben, zijn het drukst bezocht. En er valt nog volop te beleven, zo leert een tocht in ons land langs de verschillende aanbieders van wintersportvakanties.

Zo lijkt ook dit seizoen SCANDINAVIË weer hoge ogen te gooien bij het Nederlandse publiek. De wintersporters zoeken het daarbij steeds hogerop. Dat hogerop betekent hier niet dat de afdalingen langer worden, maar wel dat de sneeuwpret meer en meer boven de Poolcirkel in het uiterste noorden van Europa plaatsvindt.

FINLAND

Nieuw dit jaar is onder meer de bestemming SAARISELKÄ in FINLAND. Dit vriendelijke dorpje ligt zo'n 200 kilometer ten noorden van de Poolcirkel. Het gebied is sneeuwzeker van november tot begin mei. Het plaatsje heeft verschillende restaurantjes en een aantal winkeltjes.

Alles draait er om de wintersportgasten. Zo zijn er tochten mogelijk met sneeuwscooters, hondensleden, maar vooral ook zijn er 250 kilometer langlaufroutes en de twaalf afdalingen. Een andere nieuwe bestemming in Finland is SIRKKA. Het is één van de snelst groeiende wintersportgebieden in West-Lapland.

Het kleine dorp Sirkka biedt alles voor de skiërs. Vele kilometers aan langlaufroutes en bijna 40 pistes in en om Levi Fells. De pistes liggen op loopafstand van de hotels en vele afdalingen zijn verlicht om tijdens de donkere uurtjes ook op de lange latten te kunnen staan.

Reisorganisatie Norvista heeft deze en nog enkele andere bestemmingen in Finland in een gids gebundeld onder de naam Ontdek Finland Wintersportland. Inlichtingen: 0900-2025059.

NOORWEGEN

Niet alleen Fins Lapland, maar ook de sneeuw in Noorwegen is voor het Nederlandse publiek steeds beter bereikbaar. Zo wordt het aantal chartervluchten naar de sneeuwgebieden deze winter uitgebreid. Ook groeit het aantal landgenoten dat naar het hoge noorden gaat voor een wintersportvakantie, meldt het Noors Verkeersbureau in Amsterdam trots.

Het nieuwe seizoen ziet er voor Noorwegen goed uit. De kans zit er in dat de resultaten van het afgelopen winterseizoen zullen worden overtroffen, zo wordt bij het Noors Verkeersbureau in Amsterdam gehoopt. Dit optimisme wordt gebaseerd op het feit dat er nog nooit zo'n groot aanbod Noorse wintersportbestemmingen is geweest als nu.

Op 21 december wordt begonnen met een wekelijkse vlucht tussen Amsterdam en FAGERNES, dat vlak bij een groot aantal Noorse wintersportbestemmingen ligt. Hiermee wordt doorgegaan tot eind maart. Dat betekent dat vergeleken met vorig jaar in het nieuwe seizoen vijf weken langer vliegarrangementen naar de Noorse sneeuw worden aangeboden.

Het afgelopen winterseizoen is voor Noorwegen een doorbraak geweest op de Nederlandse markt. Vooral ook toen bleek dat door de chartervluchten vorig jaar ruim 45 procent meer toeristen uit de Benelux naar Noorwegen gingen voor een wintersportvakantie dan in 1995.

Voor die steeds groter wordende groep Nederlanders heeft het Noors Verkeersbureau ook dit jaar weer een Nederlandstalige gids gepresenteerd. In de brochure Noorwegen Winter 1997-98 wordt informatie gegeven over de mogelijkheden in de Noorse wintersportgebieden. Er is ook algemene reisinformatie over Noorwegen in te vinden.

De belangrijkste Noorse wintersportgebieden komen in de gids aan bod. Per gebied worden de belangrijkste gegevens vermeld, zoals prijzen van liftpassen, de aantallen liften en de lengten van de loipen. Inlichtingen: 020-6710061.

TURKIJE

Wintersport in TURKIJE zit eveneens in de lift, zo blijkt uit het aantal boekingen bij Snowman Tours uit Haarlem (023-5260878). Deze organisatie biedt sinds enkele jaren wintersportreizen aan naar Turkije. "We hebben onlangs op één zaterdag maar liefst meer dan 100 boekingen naar één van de drie wintersportbestemmingen in Turkije gekregen", aldus een woordvoerster van het bedrijf.

AMERIKA

Over wintersport in AMERIKA is het tot nu toe vrij stil. Wel timmert Christopher Aloise uit New England in ons land aan de weg om zijn gebied hier aan de man te brengen. Hij spreekt daarbij opvallend goed Nederlands. "Ik heb vier jaar in Nederland gewoond", verklaart hij.

Als Amerikaan schrikt hij er niet voor terug om tal van superlatieven te gebruiken om zijn wintersportgebied aan te prijzen. Hij spreekt daarbij van 'The Indian Winter USA'. "De 'hotste' superrelaxte sneeuwbestemming ligt in Amerika. Ten noorden van BOSTON liggen de White Mountains van NEW HAMPSHIRE."

Aloise: "86 bergtoppen 165 afdalingen, 34 liften en 880 hectare skipiste. Men is altijd verzekerd van goede sneeuw en langlaufers kunnen genieten van honderden kilometers loipen en in het schitterende snowboardpark van WATERVILLE VALLY kunnen jonge waaghalzen zichzelf onder het motto 'Live free or die' (Leef vrij of sterf) na afloop op video bekijken."

Eten en drinken zijn er volgens Aloise betaalbaar en een bezoek aan een outlet-store is een must. In deze winkels kan men belastingvrij kopen en de kortingen voor kleding kunnen oplopen dot 70 procent. Een Levi's spijkerbroek type 501 kost bijvoorbeeld 25 dollar, dat is ongeveer 50 gulden. In ons land betaal je daar 100 gulden meer voor. Inlichtingen: 0165-555855.

ALPEN

Nu steeds meer landen wintersportvakanties in de aanbieding hebben, moeten de traditionele landen alle zeilen bijzetten om te houden wat ze nog aan toeristen hebben. Skiën, wie had gedacht dat deze vorm van vrijetijdsbesteding in de donkere wintermaanden zo'n vlucht zou nemen? vraagt de ANWB zich af in een skigids over Ski-toppers in de Alpen.

De wintersport in de Alpen heeft zich in de afgelopen eeuw zelfs ontwikkeld tot één van de snelst groeiende bedrijfstakken van Europa. "De wintersport bracht nieuwe impulsen en welstand in de tot dan toe arme Alpen. Er ontstonden nieuwe beroepen en arbeidsplaatsen, maar ook problemen."

Kaalslag op de pistes, kunstsneeuw met chemische middelen, te veel verkeer; kortom, volgens de ANWB onzorgvuldig gebruik van dit uniek stukje natuur. Met een jaarlijks bezoek van honderd miljoen toeristen is het voor de Alpenlanden een hele klus om alles in goede banen te leiden.

OOSTENRIJK

En niet iedere wintersporter stelt daar prijs op, zo blijkt op de Ski-Inn wintersportbeurs. De Alpen lijken over de top heen te zijn. Er doen op de skibeurs geruchten de ronde dat veel wintersportplaatsen in OOSTENRIJK de tarieven voor de skiliften verlagen om een gevreesde teruggang van het aantal wintersporters tot staan te brengen.

Een slecht bezochte kraam van het Oostenrijkse wintersportgebied STUBAITAL illustreert de malaise. Een in Tiroler klederdracht gestoken vrouw achter de stand vertelt klagerig dat ze het voor het komende seizoen voor Oostenrijk erg somber inziet. "De mensen laten het duidelijk afweten. Ik denk dat de slechte economische situatie in Europa daar de schuld van is", oppert ze.

Een woordvoerster van het Oostenrijks Verkeersbureau in Amsterdam meldt desgevraagd dat de prijzen voor skiliften komend seizoen in elk geval niet zullen stijgen. "Ze blijven door de bank genomen gelijk met die van vorige jaren. Wellicht dat lokaal sommige prijzen zullen dalen, maar daar hebben wij geen zicht op."

FRANKRIJK

Ook in andere Alpenlanden wordt er extra aan getrokken om Nederlandse wintersporters tot de klantenkring te mogen (blijven) rekenen. Zo wordt in de Franse wintersportplaats LES ARCS dit seizoen voor het eerst een algemene wintergids in het Nederlands uitgebracht, een in Frankrijk weinig voorkomende vorm van klantvriendelijkheid. De Hollanders spreken immers toch wel hun talen, wordt altijd gedacht.

De gids bevat informatie over het skigebied, de wintersportmogelijkheden en de dorpen BOURG St. MAURICE, ARC 1600, ARC 1800 en ARC 2000. Nieuw is tevens dat de prijzen van alle accommodaties worden vermeld en kunnen worden gereserveerd bij de Reserveringscentrale Les Arcs, een onderdeel van het Office du Tourisme.

De brochure is aan te vragen via een speciale Les Arcs Infolijn in Nederland (023-5512295). Andere noviteiten van Les Arcs zijn dit winterseizoen: gratis skipas voor kinderen tot tien jaar tijdens de kerstweek (20 tot 26 december) en gratis opvang voor kinderen van 4 tot 12 jaar van hotelgasten Hotel du Golf in Arc 1800 tijdens de Franse schoolvakanties.

Verder is er een ijsbaan van 36 bij 18 meter in Arc 1800 en kunnen wintersporters gratis het snowpark, de snelheidspiste en/of rodelbaan uitproberen tijdens de Skifun weken van 31 januari tot 6 februari 1998 en van 28 februari tot 6 maart 1998.

In ITALIË valt vergeleken met het noorden van de Alpen weinig sneeuw. Dat komt omdat er in het noorden meer depressies zijn dan in het zuiden en voor sneeuw heb je een depressie nodig. In Italië wordt dit gebrek opgelost met behulp van sneeuwkanonnen. Alleen al in de regio TRENTINO staan er al meer dan 2500...

In de streek in de Dolomieten worden skipistes vaak van de ene naar de andere vallei verbonden. Zo is er een aaneengesloten skigebied met in totaal maar liefst 600 kilometer aan afdalingen. De wintersporters kunnen daarbij gebruik maken van zo'n 350 lift- installaties.

In en rond DAVOS en SAAS FEE valt in ZWITSERLAND de meeste sneeuw, weet de ANWB. Deze organisatie doet al jaren lang onderzoek naar de sneeuwhoogten in de voor ons belangrijkste wintersportcentra. Aan de hand van computergegevens komen de twee genoemde plaatsen in de Alpenstaat als sneeuwtoppers uit de bus.

TSJECHIË

Van de winter ligt er ijs en weder dienende volop sneeuw in het Beskydy gebergte in TSJECHIË. Het is het grootste gebergte van het land en het ligt in de streek MORAVIË, niet ver van de POOLSE en SLOWAAKSE grens. Moravië is rijk aan natuurschoon, historie, folklore en pittoreske stadjes. De prijs voor een skipas: ƒ5 per dag.

Daarmee kan gebruik worden gemaakt van negentien skiliften, goed voor 34 kilometer afdalingen. Een verblijf van een week in een 5-sterren hotel op basis van halfpension kost inclusief de reis kost nog geen ƒ800. Inlichtingen: Fun Travel in Loosdrecht, 035-5824649.

ROEMENIË

Een andere goedkope wintersportbestemming is ROEMENIË. Daar kost een achtdaagse vliegreis naar de KARPATEN ƒ869. Daarbij zijn de transfers en hotel met halfpension inbegrepen. Er zijn in het skidorp POIANA BRASOV dertien skiliften. Inlichtingen: Beter-Uit reizen, 0172-442277.

SLOWAKIJE

SLOWAKIJE is een wintersportland in opkomst, zegt een woordvoerder van Skiclub Onderuit in Haarsteeg (073-5112314). JASNA is dé wintersportplaats van Slowakije. Er zijn zo'n 70 kilometer geprepareerde pistes, waarop allerlei afdalingen in diverse moeilijkheidsgraden kunnen worden gemaakt.

Nieuw dit jaar bij Onderuit is het skigebied MATINSKÉ HOLE, een gebied 60 kilometer ten westen van LIPT. Er kan doorgaans van december tot maart worden geskied. Een skipas voor een week kost er nog geen ƒ90 en een drankje ongeveer ƒ1,20. Voor de drankjes moeten de wintersporters in welk land dan ook oppassen, weet de ANWB.

"Prachtige bergen, mooie ski-afdalingen zijn niet het enige waardoor wintersporters zich laten verleiden. Overal waar skiërs en langlaufers verkwikking zoeken, wachten gezellige hutten en andere 'pleisterplaatsen'. Deze plaatsen vormen een leuke gelegenheid om eens kennis te maken met de culinaire hoogstandjes uit de streek."

ALCOHOL

Skiën en langlaufen vergen volgens de ANWB nogal wat lichamelijke inspanning en op z'n tijd moet men weer bijtanken voor een nieuwe dosis energie. Dat er ook gedronken wordt, spreekt voor zich. Mijd daarbij wel alcoholische dranken, waarschuwt de ANWB. Alcohol kan overmoedig maken, wat de kans op een ongeluk vergroot. Drink alcohol liever na het skiën, bij het après-ski.

Publicatiedatum = 15 november 1997