&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Eurojet

Avontuurlijke reizen worden als
zoete broodjes verkocht.

door Harry Muller

AMSTERDAM - Vorig jaar ging 70 procent van de Nederlanders met vakantie en dat waren er nog nooit zoveel geweest. Touroperators deden goede zaken, want de vakantiereizen vlogen bij de reisbureaus als zoete broodjes over de toonbank. Daarbij was het opmerkelijk dat de vakanties naar Amerika, Australië, het Verre Oosten of bijvoorbeeld Afrika goed in de markt lagen. Erg populair was bijvoorbeeld het eiland Isla Margarita voor de kust van Venezuela, waar maar liefst 49.000 vakantiegangers uit ons land heen gevlogen werden.

In een oase in de Sinaï-woestijn komen wandelaars en kamelen even tot rust.

 

Het lijkt erop dat we steeds verder weg willen. Meer dan tien procent van de geboekte reizen is nu al intercontinentaal en dat aantal groeit nog steeds. Door een gunstige economie hebben veel mensen nu wat extra geld achter de hand. En het is natuurlijk leuk om aan de buurman te kunnen vertellen, dat je door de tropische regenwouden van Costa Rica bent getrokken, aan de Zuidpool bent geweest of een trektocht hebt gemaakt door een woestijn in China.

Wij willen steeds verder weg

De tijd dat we tijdens de vakantie gelukkig waren met een dagje uit naar het Uddelermeer op de Veluwe of een bezoek aan een dierentuin lijkt voor veel mensen voorbij. Tegenwoordig willen we ook in onze vrije tijd steeds verder weg, ook al komen de meeste vakantiegangers in zo'n tropisch land niet veel verder dan de ligstoel bij het zwembad van een sterrenhotel.

De wereld lijkt almaar kleiner te worden en touroperators zijn voortdurend op zoek naar nieuwe vakantiebestemmingen. Dat brengt nogal wat risico met zich mee, want de vakantiegangers willen er wel rechtstreeks en lekker comfortabel heen gevlogen worden. Het gevolg is wel, dat vrijwel alle vliegtuigstoelen bezet moeten zijn, wil er nog wat verdiend kunnen worden.

Brazilië

Dit jaar is nieuw de badplaats Fortaleza in het noordoosten van Brazilië. Een initiatief van touroperator Q International in Apeldoorn (tel.055-5395800), die er vanaf begin juli wekelijks heen vliegt. Dit jaar hoopt men deze vakantiebestemming aan 7000 Nederlanders te verkopen en dat is heel wat meer dan de ruim vijfhonderd die er vorig jaar kwamen.

Vissers bij het strand van Fortaleza.

 

Fortaleza ligt iets onder de evenaar en biedt daarom volop zon. Het achterland is fraai en unieke excursies worden georganiseerd naar bijvoorbeeld de Delta do Parnaiba, een pracht van een natuurgebied. Rondom Fortaleza is maar liefst 580 kilometer aan hagelwitte zandstranden en voor een ieder is er dus ruimte genoeg om lekker bruin te worden. Een bijkomend voordeel is dat uitgaan in een bar of een restaurant erg goedkoop is. Een uit Nederland afkomstig flesje bier kost een gulden en een maaltijd met kreeft en krab hoeft niet meer dan vijftien gulden te kosten.

Vakantiebeurs

Dit jaar was op de Vakantiebeurs in Utrecht veel plaats ingeruimd voor allerlei exotische vakantielanden. In het kader van de ontwikkelingshulp aan arme landen geeft onze regering subsidies om te proberen het toerisme in die landen op gang te brengen.

Nicaragua presenteerde deze dansers op de Vakantiebeurs.

 

Soms mag men op onze kosten naar de Vakantiebeurs komen om het toeristisch aanbod te promoten. Dit jaar waren dat bijvoorbeeld Ethiopië, Kaapverdië, Mongolië, Nicaragua en Oeganda. Tal van muziek- en dansgroepen traden op, maar men liet ook allerlei tropisch fruit proeven.

In samenwerking met Nederlandse touroperators probeert men verschillende reisprogramma's samen te stellen. Landen als Barbados, Costa Rica, Ghana, Guatemala, India en Suriname werden jaren geleden ook op deze manier geholpen. Inmiddels heeft het toerisme daar een zodanig niveau bereikt, dat men zelf de promotiekosten voor de Vakantiebeurs kan dragen.

Ook in een ver land zoals hier in India maak je gemakkelijk contact met de plaatselijke bevolking.

Foto Djoser

Touroperator Djoser in Leiden (tel. 071-5126400) heeft al heel wat van deze landen in de reisgids opgenomen. Zij organiseren vakanties voor kleine groepen mensen, die van een land meer willen zien dan alleen het zwembad bij het hotel. Meestal zijn het rondreizen, waarbij onderweg zoveel mogelijk geprobeerd wordt te genieten van de natuur en de cultuur of kennis maken met de lokale bevolking. Dat kan tijdens een fietstocht door Peking, een kamelensafari in India of men laat je gewoon verdwalen in de Egyptische hoofdstad Cairo.

Men noemt het een andere manier van reizen en daar is veel belangstelling voor. Enkele weken geleden kwamen maar liefst 13.000 vaste klanten naar Leiden tijdens een voorlichtingsdag over het nieuwe zomerprogramma.

Chinese woestijn

Vakantiegangers willen steeds meer uitdagingen en het avontuur tegemoet. Fietsen in Nepal bijvoorbeeld of een trektocht maken door een woestijn. Wim van Harskamp uit Lelystad organiseerde onlangs met zijn firma Yak'n Yeti Trekking (tel. 0320-262943) een eerste tocht door de Taklamahan-woestijn in het noordwesten van China.

Eindeloos lijkt de tocht door de Taklamahan-woestijn in het noordwesten van China.

 

Tijdens deze expeditie met vier man trok men twee weken door een verlaten vlakte en legde een afstand van enkele honderden kilometers af. Onderweg kregen zij te maken met een zandstorm, die heel wat sporen in het zand uit wiste. De bagage werd door kamelen gedragen. Middenin de woestijn was er een oase, waar vierhonderd mensen woonden. Daar kon vlees en vers fruit gekocht worden. Wim maakt ook tochten in Tibet door vrijwel onbewoonde streken. Daarbij worden de avontuurlijke vakantiegangers uit ons land dan begeleid door yaks, Tibetaanse lastdieren.

Wat dichterbij huis maakt Evelien Bogaart uit IJmuiden met kleine groepen woestijnreizen naar Egypte en Jordanië. Het zijn niet al te moeilijke wandeltochten in het zuiden van de Sinaï-woestijn. Meestal loopt men op een harde ondergrond en soms is dat mul zand. De deelnemers worden begeleid door de bedoeïnen, die tevens als kok dienst doen. Ze leren onderweg bijvoorbeeld ook hoe een kameel bepakt moet worden, hoe je in de woestijn brood kunt bakken en van welke plant je thee moet zetten, als je last hebt van hoofdpijn. Haar firma Desert Tracks is te bereiken onder telefoonnummer 0255-53027

Publicatiedatum = 19 februari 2000