&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Wedstrijd voor taalfreaks in Kortrijk:

Zuiderburen kunnen ons
nog heel wat leren

door Huib Boogert

KORTRIJK
Gedurende de afgelopen weken zijn al tientallen 'boekingen' gedaan voor een nieuwe vorm van ontspanning: het taaltoerisme.

De reserveringen hebben betrekking op een educatief uitstapje naar België, het land dat voor veel Nederlanders geldt als het beloofde land voor taalliefhebbers.

De Belgen gelden als taalkenners bij uitstek. Het Groot Dictee der Nederlandse Taal (op tv) wordt vrijwel jaarlijks gewonnen door een Belg. In het tv-programma 'Tien voor Taal' verliezen de Nederlanders ook meestal van de Belgen.

Taaltest

Er is nu echter een mogelijkheid om de kennis van de Nederlandse taal te testen in het hol van de leeuw: in België. De belangstelling vanuit Nederland blijkt erg groot te zijn. De organisator van deze internationale taaltest, dr. Frans Debrabandere (van de Vereniging Algemeen Nederlands, afd. West-Vlaanderen), liet deze week weten, dat voorlopig meer Nederlanders hebben ingeschreven dan Belgen.

"Ik weet niet precies hoe dat komt. Het kan iets te maken hebben met de publiciteit, die misschien in België wat minder is. Aan de andere kant willen de Nederlanders het misschien eens tegen de Belgen opnemen op ons grondgebied. Belgen winnen vaak spelling- en taalwedstrijden in Nederland. Wellicht willen de inschrijvers nu eens de handschoen opnemen in België", aldus de heer Debrabandere.

De Vereniging Algemeen Nederlanders (VAN) in België heeft in voorgaande jaren (1991 en 1993) in België 'gewone' dicteewedstrijden georganiseerd, maar toen die in België en Nederland allerwegen werden overgenomen, kreeg de VAN te maken met minder deelname.

Daarom werd in 1995 voor een andere opzet gekozen. Er is nu een alomvattende taaltest, die alle aspecten van correct taalgebruik in zich verenigt: uitspraak, accenten, spelling, woordbetekenis, woordgebruik, spraakkunst, woordvolgorde, zinsbouw en zegswijzen. "Het is een soort Tien voor Taal", aldus de heer Debrabandere. Dit jaar mogen voor het eerst ook buitenlanders meedoen. Er worden Vlamingen en Walen verwacht, maar ook Nederlanders en Fransen.

'Taalbezoek'

Blijkens het aantal inschrijvingen laten de Nederlanders zich die kans op deelname niet ontgaan. Ze vragen in groten getale de aanmeldingsformulieren aan. Een aantal Nederlandse deelnemers is kennelijk van plan, het 'taalbezoek' te combineren met een weekeindje West-Vlaanderen. Ze hebben hotels geboekt.

De taaltest wordt op zaterdag 15 november te 10.30 uur afgenomen in de auditoria van de Katholieke Universiteit Leuven Afdeling Kortrijk (Kulak) en staat onder auspiciën van de Nederlandse Taalunie. Deelname staat open voor ieder die op 1 november 16 jaar oud is. Aanmelden dient voor 25 oktober te gebeuren. Formulieren zijn aan te vragen bij dr. De Brabandere (00 32 50 317366). De inschrijfkosten bedragen ƒ14.

De test bestaat hoofdzakelijk uit meerkeuzevragen. Voor de winnaars zijn aantrekkelijke prijzen beschikbaar. Wie 60% van de vragen goed beantwoordt, krijgt een certificaat. De prijsuitreiking geschiedt tijdens een plechtige zitting in januari 1998 in Brugge.

Publicatiedatum = 25 oktober 1997

terug Belgie intro