&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Tabaksroute in België

door Melle van der Velde

SINT NIKLAAS
Liefhebbers van sigaren, pijpen, tabak, sigarenbandjes, pruimen, kwispedoren, snuifdozen en alles wat verder met tabak en roken te maken heeft, kunnen sinds kort hun hart ophalen in België. Zeven tabaksmusea in Vlaanderen en Wallonië hebben de handen ineengeslagen om hun bijzondere collecties meer bekendheid te geven. Een van de eerste activiteiten is een tabaksroute, die is uitgezet langs de plaatsen waar de musea gevestigd zijn. Drie in Wallonië en vier in Vlaanderen.

In het museum in Andenelle, vlak bij Andenne, kan men een specialist aan het werk zien die op ambachtelijke wijze pijpen maakt. De streek is bekend om haar zogenaamde meerschuim. Vroeger werden hier in twee fabriekjes meer dan 100.000 pijpen per dag gemaakt.

Het tabaksmuseum in Geraardsbergen, dat gevestigd is in een fraaie abdij, heeft een schitterende collectie sigarenbandjes, rooktoestellen, tabakspotten en snuifdozen. In het stedelijk museum voor pijp en tabak in Harelbeke is een permanente tentoonstelling van 900 pijpen en bijzondere snuifdozen. Verder is er ook een gereconstrueerd tabakswinkeltje uit de vorige eeuw. Het tabaksmuseum van Nimy toont onder meer een historische collectie sigarenpijpjes en een internationale verzameling waterpijpen. In Vresse-sur-Semois kan men een aantal schilderijen bewonderen rond het thema tabak. De pijpencollectie van dit museum bevat ook de lievelingspijp van de beroemde schrijver Georges Simenon. Vuurpotten, houders voor lucifersdoosjes, tabakspotten, snuifdozen en spuwpotten staan centraal in het museum in Wervik.

Het Historisch Pijp en Tabaksmuseum in Sint Niklaas is het levenswerk van de 44-jarige Richard Thiron. Al vanaf zijn zestiende levensjaar beheerst de pijp zijn leven. "Toen mocht ik van mijn grootvader een trekje aan zijn pijp nemen. Het werd een passie waar al mijn vrije tijd in kruipt. Thiron heeft nu een collectie van meer dan 700 pijpen en allerlei aanverwante rookartikelen. In zijn museum is ook een pijprokerssalon ingericht, waar men kan zien hoe het roken in de rookkamers van de historische patriciërshuizen verheven werd tot cultuur. In het museum worden ook pijprookdemonstraties gegeven en worden pijprokers-in-spe ingewijd in de geheimen van de pijp.

Het museum herbergt ook de grootste sigaar ter wereld. Zes meter lang en 450 kilo zwaar. Thiron: "Er werd drie maanden lang aan gewerkt door vele oud-tabaksspecialisten in België." Of het record nog officieel erkend wordt, valt nog te bezien. De Belgische notaris die bij de productie werd ingehuurd voor het Guinnes Book of Records, is namelijk zijn notities kwijt...

Pijprokersgilde

Thiron is ook de grote animator van het pijprokersgilde in Sint Niklaas. "Tijdens de bijeenkomsten van deze gildes in België worden de oude pijprooktradities beoefend. We hebben ook verschillende vrouwen als lid. Zo nu en dan organiseren we ook internationale pijprookwedstrijden. Daaraan wordt deelgenomen door pijpfanaten uit alle delen van de wereld. Het gaat er dan om dat met een pijp zo lang mogelijk laat roken. Mijn persoonlijke record staat op twee uur en tien minuten."

Vermeldenswaardig voor de bezoekers van de tabaksmusea in België is nog dat in alle musea gerookt mag worden.

Info: 0032-2-646.07.50.

Publicatiedatum = 8 maart 1997

vlag Belgie