Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 21 juli 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

Antwerpen:

Koninlijke snorren en ondeugden liedjes

door Melle van der Velde

ANTWERPEN - Vrijwel ieder bezoek aan Antwerpen begint op de Grote Markt. Het grote bronzen fonteinbeeld van Brabo neemt hier een markante plaats in. Het beeld vertelt de volkslegende van de reus Antigoon, die van iedere passerende schipper geld afperste. Wie weigerde, werd de hand afgehakt.

De Groenplaats is één groot terras.

De heldhaftige Romein Brabo ging de reus echter te lijf, hakte diens hand af en wierp die in de Schelde. Aan dit 'handwerpen' zou de stad haar naam danken. De driehoekige markt wordt verder overheerst door het schitterende renaissance-stadhuis uit 1565, waaraan architecten uit verschillende landen meewerkten.

Rechtsaf komt men via de Suikerrui aan de Schelde. Hier vindt men het gebouw Het Steen, waarin een maritiem museum is gehuisvest. Verder wandelend langs de Schelde met zijn hangars ontdekt men het Eilandje, omgeven door het water van onder meer het Willemdok en het Bonapartedok. Hier ligt ook de nieuwe jachthaven. Er zijn veel kunstgalerijtjes en restaurantjes. Kinderen beleven hier prachtige avonturen in Adventure Island, in een voormalig pakhuis. Iets verderop in het Kempischdok ligt een stukje Hollandse nostalgie. Het voormalige piratenschip Veronica wordt hier momenteel verbouwd tot discotheek.

Koopjesjagers

Terug richting stad leggen we even aan in de Adriaan Brouwerstraat, in café De Konincklijke Snor. Hier is de snorrenclub gehuisvest. Leden zijn internationaal prominente snordragers. Ons land wordt vertegenwoordigd door Ted de Braak en Chiel Montagne.

Een van de vele prachtige straatjes, die Antwerpen rijk is.

Wanneer men de Brouwersvliet oversteekt, komt men op het Falconplein, ook wel het Rode Plein genoemd. Koopjesjagers snuffelen hier in propvolle winkeltjes, die meestal eigendom zijn van Russische migranten. Vrijwel elke merknaam is hier te koop tegen sterk concurrerende prijzen. Bij de kleding worden de merken vaak ter plaatse in de kledingstukken ingenaaid. In de zijstraten bevindt zich de rosse buurt van Antwerpen. Dit stadsdeel lijkt op het decor van een B-film over het oude zeemansleven. Exotische dames trachten vanuit hun vitrines van iedere toerist een klant te maken. Aan de rand van de buurt ligt de Stadswaag. In de zestiger jaren maakten kunstenaars van dit pleintje een hip uitgaanscentrum met jazzcafés en experimenteel theater.

Ruggengraat

Het mooiste plein van Antwerpen ligt vlakbij: het Conscienceplein. "Dit lijkt wel Italië", aldus een geïmponeerde Italiaanse toerist. Via de Katelijnevest richting centrum. De straat wordt in de volksmond Rekenmachientjestraat genoemd, vanwege het grote aantal kantoorwinkels. Aansluitend ligt de meest chique winkelstraat van Vlaanderen, de Meir. Iedere exclusieve winkelketen heeft hier een vestiging. Het is de ruggengraat van de stad. De imposante gebouwen van de aristocratie worden bewoond door banken en verzekeringsmaatschappijen. In de zijstraat De Wapper staat het Rubenshuis, waar men zo de 17e eeuw binnenstapt. Om de hoek ligt de Graanmarkt, het oude Quartier Latin van de stad. Vroeger een buurt met nachtclubs en bordelen voor de Frans sprekende bourgeoisie. Nu een trefpunt van kunstenaars, intellectuelen en ras-Antwerpenaren. Een verplichte dorstlessende stop moet men hier maken in café De Duifkens, een van de meest bruine cafés van de stad. De nostalgie druipt hier van het plafond. Op het vlakbij gelegen Theaterplein wordt op zondag de Vogeltjesmarkt gehouden. Op de Graanmarkt staat ook de uit 1830 daterende Bourla-schouwburg.

Het Steen aan de Schelde.

De verkenning gaat verder via Oudaan (hoofdbureau van politie en politiemuseum) naar de Nationalestraat. Op de hoek van de Kammenstraat staat het imponerende Modepaleis. Hier zijn alle beroemde internationale modeontwerpers van Antwerpen gevestigd. Schuin tegenover (Lombardenvest 2) is Huis Boon. De winkel herbergt circa 50.000 paar handschoenen. Het interieur is authentiek met honderden laatjes. Antwerpen heeft dit jaar uitgeroepen tot jaar van de mode. Onder het motto 'Mode 2001 Landed Gelanded' worden er het hele jaar door modemanifestaties gehouden. Zo is er in het Museum voor Schone Kunsten in de Nationalestraat een expositie onder de titel 'Mutilate'. Men wandelt hier door de geschiedenis van de kleding. Tegenover het museum kan men aanleggen in café Den Artist, een bruin café in art-deco-stijl, waar drs. P nogal eens een pintje placht te nemen.

Historisch eten

Evenwijdig aan de Nationalestraat ligt de Kloosterstraat, de leukste snuffelstraat van Antwerpen. Er zijn ook enkele ateliers van kunstenaars die sieraden maken.

Dichter-kok Bert de Bruyne schotelt alleen historische gerechten voor.

In een zijstraat (St. Michielsstraat) kan men op historische wijze de honger stillen. In zijn knusse huiskamerrestaurantje De Gouden Ecu serveert dichter-koksbaas Bert De Bruyne uitsluitend historische gerechten. Konijn op grootmoeders wijze is een aanrader.

Langs de Schelde terug naar de Grote Markt passeert men café Beveren. Traditioneel vieren veel Belgen en Hollanders hier hun vrijgezellenavond. De sfeer wordt dominant bepaald door een ruim zestig jaar oud, authentiek decap-orgel aan de muur. De jukebox herbergt vrijwel uitsluitend Nederlandstalig repertoire en Engelstalige smartlappen.

Vlak voor de Grote Markt is de Hoogstraat de moeite van een ommetje waard. Bijvoorbeeld om even neer te strijken in café De Witte Arend. Door een Engelse jury uitverkoren tot café number one in Vlaanderen. Of in het tegenovergelegen etablissement De Vagant, waar men meer dan 200 Belgische jenevers kan proeven.

Uitbater Willy Dupont van De Konincklijke Snor.

Als eindpunt is de Groenplaats zeer geschikt. Het is het m'a tu vue-plein van Antwerpen. Vanaf een van de vele terrasjes kan men hier genieten van de bourgondische sfeer. En van de fraaie Onze Lieve Vrouwekathedraal, die met haar 123 meter hoge toren domineert als een stenen kantwerk in de Antwerpse skyline.

Wellicht komt hier in de kleine uurtje Stafke met zijn trekzak nog tegen. Al meer dan 25 jaar dé straatmuzikant van de stad. Zijn repertoire bestaat uitsluitend uit ondeugende liedjes, waarbij een song van de Antwerpse schrijver Willem Elsschot dé topper is. Maar die schreef het lied dan ook in een jolige bui.

EIGEN FOTO'S

Index-Reiswereld
 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.