Nieuwe vondsten rotstekeningen
leveren verbijsterend bewijs:

Bewoning Australië 100.000 jaar
ouder dan gedacht

door HENK DE KONING

KIMBERLEY - Reeds als kind op school leren de Australiërs dat de eerste bewoning van hun land, door Aboriginals, minstens 50.000 jaar geleden begon. De oudste tot dusver in Australië gevonden overblijfselen, zoals beenderen, stenen werktuigen en fossielen dateren namelijk uit dat verre verleden. Nu leveren nieuwe veel oudere vondsten het bewijs dat Australië zeker meer dan 100.000 jaar eerder door mensen moet zijn bewoond.

Dit ontdekte vrij recent dr. Richard Fullagar van de Wollongong universiteit in Australië. Bij onderzoek van een rotswand in Kimberley (het noordelijk territorium van Australië) stuitte hij bij toeval op een groot aantal, overduidelijk door mensen vervaardigde circelvormige gravures. In de diepere grondlagen onder de rots trof hij bovendien resten oker,- de minerale kleurstof, waarmeee Aboriginals vaak hun rotstekeningen inkleurden.

Meer diepgaand onderzoek in het laboratorium van de universiteit van Wollongong bracht aan het licht dat deze vondsten zelfs tot 176.000 jaar in de historie terug gingen. De universiteit werkte bij dit onderzoek met de meest geavanceerde techniek, teneinde vergissingen over de ouderdom uit te sluiten.

Zo werd er gedateerd volgens het principe van de radiokoolstof datering. Dit meet met elektronische precisie het gehalte radio actieve koolstof in natuurlijke materialen. Radio actieve koolstof breekt in natuurlijke materialen in een constant tempo af, waardoor heel nauwkeurig de ouderdom van die stoffen kan worden gemten.

Prehistorische rotstekeningen van Aboriginals zoals je ze nog op tal van plaatsen in Australië kunt aanschouwen.

De verbluffende uitslag werd via de wetenschappelijke tijdschriften wereldkundig gemaakt. De nieuwe jaartelling aan de hand van genoemde cirkels en okervondsten betekent in wezen dat de geschiedenisboeken over de eerste bewoning van Australie regelrecht in de open haard opgestookt kunnen worden. Een drastische maatregel, die hoogstens vanwege de nog heersende scepsis bij de grote massa vooralsnog in de remblokken staat.

Eerste mens

Steeds ook werd gedacht dat de eerste Aboriginals vanuit Afrika naar Australië waren over gekomen. Maar met de nieuwe bewijsstukken in de hand, over menselijke activiteiten van 176.000 jaar geleden, moet ook die stelling worden losgelaten en het oog worden gericht op nog weer heel andere eerste Australiërs.

Hier heb je hem dan; een Aboriginal, de oorspronkelijke bewoner van Australië. Hier blazend op de traditionele 'didgeridoe', maar ook kijkt hij thuis tv en luistert naar hits uit de transistorradio.

Australische vorsers hangen daarom nu deze theorie aan: meer ontwikkelde afstammelingen van de eerste primitieve mens in Zuid-Oost-Azië zouden 176.000 jaar geleden al in simpele bootjes naar Australie zijn overgestoken. Het zeeniveau was toen laag wat een dergelijk overtocht vergemakkelijkte.

"Zo'n gezamenlijke zeereis vergt wel teamwerk en dát duidt er weer op dat 176.000 jaar geleden de meest primitieve bewoners op aarde al intellectueel met elkaar konden communiceren," aldus dr. Fullagar eens temeer verrast.

De huidige Aboriginals leven verspreid over heel Australië, maar echt grote leefgemeenschappen kom je tegen in Arnhemland in Noord-Australië en meer naar het zuiden, Nieuw-Zuid-Wales. Arnhemland, zo genoemd naar het Nederlandse schip de 'Arnhem', dat in 1623 aan de kust van het Australische 'Noord Territorium' strandde.

Speciaal voor toeristen zijn soms trapjes aangelegd naar rotsen met oeroude gravures gemaakt door Aboriginals.

Het lijkt er op dat de Aboriginals hun eeuwenoude tradities zoveel mogelijk in ere willen houden, maar menig inheems dorp leunt maar al te graag op de geneugten van de moderne tijd. Ramingining in Arnhemland bijvoorbeeld is zo'n 'gespleten' Aboriginaldorp. De circa 100 ingezetenen wonen in betonnen huizen, hebben tv, elektriciteit en stromend water, maar de mannen hier vissen nog wel met een speer.

Ramingining beschikt bovendien over een schooltje, een winkel, een (nood)ziekenhuis een gemeentehuis en zelfs sportvelden. Sommige wegen tussen de huizen zijn verhard met asfalt. De dorpelingen houden van de monotone, welhaast hypnotiserende klanken van hun traditionele blaasinstrument, de didgeridoe, maar luisteren ook graag naar de allernieuwste hits uit hun transistorradio's. De verkoop van handgemaakte kunstvoorwerpen vooral aan toeristen stelt de inheemse bevolking in staat zich al deze luxe artikelen te kunnen veroorloven. Dure publieksgoederen van het andere Australië, beheerst door blanke kolonisten, die in 1788 het continent binnenvielen om er (met onderdrukking van de Aboriginals) hun nieuwe vaderland van te maken.

Publicatiedatum = 5 september 1998