" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> Dit verhaal is ingezonden door Marjolein Kooistra.
(marjolein.kooistra@ sun.com)


Kamperen in Frankrijk

Omdat wij na jaren vliegvakanties geboekt te hebben nu met de caravan Europa rondtrekken leek het me leuk een kort reisverslag te geven van onze 2-weekse trip naar de Calangues in Zuid Frankrijk, eind mei j.l. Een reportage in de Kampeer en Caravan kampioen sprak ons dermate aan dat we besloten deze bestemming te kiezen voor een korte vakantie naar het zuiden. Het weer is in die periode al behaaglijk en het is nog niet loeidruk op de campings.

Omdat wij niet van urenlange ritten houden en graag de vakantie echt laten beginnen op de eerste dag ipv op de plaats van bestemming, deelden wij de rit op in etappes. Voor de rit naar Cassis,een klein stadje vlabij Marseille trokken we dan ook 3 dagen uit. Als je 's morgens op een redelijke tijd vertrekt kan je 's middags rond een uur of drie je caravan installeren voor de nacht. Je hebt alle tijd om even lekker in het zwembad van de camping te duiken, op een terrasje wat te drinken of een hapje te eten en het vakantie gevoel is gelijk aanwezig. Bijkomend voordeel is dat dit ook in het hoogseizoen goed werkt, als je rond die tijd arriveert op een camping is er bijna altijd plaats omdat het gros van de doortrekkers pas tegen de avond arriveert.

Onze eerste stop was deze keer in Metz, een kleine camping aan het water van alle gemakken voorzien en toch nog geen 30 piek voor 2 personen, stroom en een standplaats voor caravan en auto. De volgende dag op ons gemak aan de 2e etappe begonnen en richting Lyon gereden. Even na Lyon op een Municipal camping overnacht, deze gemeente campings hebben een prima prijs/verblijf verhouding en je komt zo in de mooiste plaatsjes terecht. De tocht gaat natuurlijk het snelst via de Route de Soleil, maar de Route National heeft zeker zijn charme en hier vind je campings die vaak prachtig liggen maar in geen enkele campinggids vermeld staan dus je hoeft niet tussen hordes landgenoten te kamperen als je daar niet van houdt.

Wij zijn niet van die types die van huis allerhande levens- middelen meezeulen, bij iedere grote stad vindt je bij de afslag vanaf de Route de Soleil complete shoppingmalls en mega supermarkten. Koop je liever bij de plaatselijke winkeltjes dan is het volgen van een stuk Route National een uitkomst. De 3e dag kwamen we 's middags aan in La Ciotat. Dit badplaatsje ligt vlakbij Cassis en heeft een mooie kleine camping die aan het strand ligt. Door op Internet te zoeken hadden we een aantal campingadressen en ook de nodige info over de streek verza- meld en hoewel Cassis onze eindbestemming was leek de camping in La Ciotat ons mooier en fraaier gelegen. Dat klopte als een bus. Een camping (St Jean***) die voornamelijk bezet is door passanten dus geen stacaravans met tuinkabouters er voor. Hooguit een 80 plaatsen, brandschoon sanitair en een klein restaurantje. Kortom, een prima plek om een weekje te staan en vandaar uit de omgeving te bekijken.

De Calangues, dit zijn natuurlijke inhammen in de rotsen, zijn op 2 manieren te bereiken. Wandelend en klimmend vanaf Cassis, of via een boottripje vanaf het haventje van Cassis. Als je van bergbeklimmen houdt moet je zeker voor de eerste mogelijkheid kiezen. Wel vroeg in het seizoen gaan want in Juli en Augustus is het gebied wegens brandgevaar gesloten voor wandelaars en klimmers. De boten in Cassis liggen rijen dik klaar om toeristen naar de Calangues te brengen maar gelukkig is het in het voorseizoen nog niet druk en is er ruimte genoeg om bij de Calanques aangekomen een poosje op het strand te vertoeven. Dit kan je gewoon afspreken met de bootbestuurder, er zijn mensen die gelijk mee terug varen maar je kan dus ook uitstappen en met een latere boot mee terug naar het haventje.

De Calangues zijn prachtig, een soort fjorden met turquoise water waar je goed kan duiken, snorkelen of zomaar lekker relaxen op het strand of op de rotsen. Verder zijn er in de omgeving van Cassis en La Ciotat de nodige marktjes (ook antiek) te bezoeken, natuurlijk is de havenstad Marseille een bezoek waard en het niet te vergeten het schilderachtige Aix en Provence wat ook vlakbij ligt. Na een week ben je lekker uitgerust, en heb je kunnen genieten van het Provencaalse leven. De terugtocht hebben we ook weer in etappes gedaan, en deze keer natuurlijk weer andere stadjes en campings uitgezicht om zoveel mogelijk van de omgeving te zien. Kortom, een vakantie om iedereen die niet aan het hoogseizoen vast zit aan te raden, wij kwamen behalve een heleboel "vutters" ook genoeg kam- peerders tegen van onze leeftijd (35 en 39) tegen en ook veel rond trekkende twintig plussers dus het is een bestemming voor iedereen, met legio terrasjes en restaurantjes, mooie stranden en prachtig weer!

Gouden tip: Scheur niet in een keer naar je eindbestemming maar trek er een paar dagen voor uit, dan is de tocht (in dit geval zo'n 1250 km) niet zo'n bezoeking, je ziet meer van het land en je humeur vaart er wel bij. 2e tip, een goede campinggids is ontontbeerlijk als je op de bonnefooi reist. Ben je het zat dan check je even wat de dichtsbijzijnde camping is, en aangezien alle faciliteiten doorgaans goed worden weer gegeven is de kans op een misser gering.