" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> Dit verhaal is ingezonden door Kees Verweij uit Rotterdam.
(verwey@nei.nl)


Een huwelijksgarderobe met de pinpas in Thailand

Thailand komt de laatste jaren meer en meer in beeld als een exotische en toch nog redelijk betaalbare vakantiebestemming. Je kan heel veel zien en doen in dit Aziatische land, dat ongeveer net zo groot als Frankrijk is. Naast de fascinerende en chaotische hoofdstad Bangkok heb je de jungle met olifanten en bergvolkeren in het noorden en westen, de groene rijstvelden en palmbomen in het midden en natuurlijk de zonovergoten stranden en blauwe zee in het zuiden van het land. Thailand wordt gedomineerd door de Boeddhistische cultuur, en in elk dorp staan de prachtig afgewerkte rood-gouden tempels waarin de monniken in hun oranje-kleurige gewaden hun meditaties verrichten. In de leer van Boeddha is vreedzaam en geweldloos leven een belangrijk centraal punt, en dat heeft als positief gevolg voor de westerse reiziger dat je veilig kunt reizen in dit land, zowel in een groep als individueel.

Mijn vrouw en ik zijn in juli in Thailand geweest en toen hebben we gereisd langs alle bekende toeristische plaatsen van het land: de hoofdstad Bangkok, Kanchanaburi met de beroemde brug over de rivier Kwai (je kan er overheen lopen of treinen), Chiang Mai en de ruÔnes van Sukhothai in het noorden en tenslotte de zonovergoten stranden van het kokosnooteiland Ko Samui in het zuiden. Voor ons was dit bijna een gratis vakantie, want, en nu volgt mijn tip, in Bangkok besloten wij onze huwelijksgarderobe op maat te laten maken bij 1 van de vele kleermakers in deze stad, en dit is zo goedkoop dat je je vliegreis al snel terugverdiend hebt! Na enig rondvragen kwamen wij terecht bij de Indiase kleermaker "Aria Fashion" in de bekendste straat van de toeristenwijk Banglamphu, de Khao San Road. In heel AziŽ staan de IndiŽrs bekend als de beste kleermakers. In de winkel, met airconditioning, veel mooi tropisch hout en rollen stoffen tot het plafond, werden wij vriendelijk ontvangen door de verkoopster en de kleermakers. Zij wisten onze wensen, een witte jurk van zijde en een zwarte smoking, binnen een paar dagen in werkelijkheid om te zetten. Echte maatkleding, wat een verwennerij ...

Hoe gaat het nu in zijn werk? Na binnenkomst kan je uit de vele Italiaanse en Franse mode-tijdschriften in de winkel je eigen ontwerp kiezen. Je kan rustig zoeken en vergelijken, maar je kan ook uit Nederland je eigen tekeningen, foto's of zelfs je eigen patroon meenemen! Wij wisten dit laatste niet, maar ik kan het je aanraden als je al iets speciaals in je hoofd hebt. De kleermakers zijn goed geschoold en kunnen volgens onze ervaring ook van een foto werken. De verkoopster was een Indiase vrouw in sarong, die vrolijk en enthousiast was en bovendien prima Engels sprak (nog een voordeel van een Indiase winkel). Nadat wij onze keuze voor het ontwerp hadden gemaakt, zochten wij de stoffen uit. Thailand staat bekend om de mooie kwaliteit zijde, en in de winkel was een enorme keuze uit verschillende kleuren en kwaliteit zijde voor een jurk. Voor mannen is zijde een beetje opzichtig, vandaar dat ik koos voor een combinatie van zwarte zijde en wol.

Toen wij de stoffen eenmaal uitgezocht hadden konden wij over de prijs onderhandelen. Omdat er veel concurrentie is tussen de kleermakers in Bangkok is alles verrassend goedkoop. In totaal kostte de witte zijden trouwjurk, een zwarte smoking van zijde-wol en bijbehorende wit smoking hemd ons nog geen vierhonderd gulden (5200 Baht om precies te zijn, een Baht is ongeveer 7 cent). Wij waren al in Nederland wezen kijken in de bruidswinkels, maar daar zou je minstens drieduizend gulden kwijt zijn voor dezelfde garderobe. Kortom, een gratis vliegreis naar Thailand hadden wij zo al verdiend. Trouwens, het onderhandelen is vanwege de concurrentie tussen kleermakers vrij gemakkelijk, en al snel kom je tot een voor iedereen aanvaardbare prijs.

Nadat wij het eens waren geworden over de stof en prijs, werd ons de maat genomen. Gelukkig zijn ze gewend aan de lange westerlingen, dus het ging allemaal redelijk snel en efficiŽnt. Na een kleine aanbetaling ging men aan het werk. Wij konden de volgende dag terugkomen om de ' ruwe' versie van de kleren te passen. Na het koninklijk paleis bezocht te hebben waren wij die volgende dag natuurlijk benieuwd naar de resultaten, en vol verwachting kwamen wij de winkel weer binnen. Mijn smokingbroek en shirt waren al klaar, en het jasje zag er in zijn ruwe versie eveneens al prima uit. De jurk van mijn vrouw zag er al mooi uit, maar enkele zaken verdienden nog wat extra aandacht zoals de halslijn en de strik aan de achterkant. Dat was een overkomelijk klusje voor de kleermakers, en na het doorspreken van alle opmerkingen en de extra maatneming voor onze beide borstkassen konden wij de volgende dag de kleding voor de laatste keer komen passen. Omdat wij op en neer gingen naar Kanchanaburi in het westen werd dit een week later, maar dat was geen probleem.

Een week later kwamen we s'avonds weer bij "Aria Fashion" in Bangkok terug voor de laatste pas-sessie. De jurk zag er prachtig uit, van witte zijde, met een strak lijfje en steeds wijder uitstaand tot aan de grond. Mijn jasje paste precies, en ik genoot van het gevoel dat deze maatkleding speciaal voor mij gemaakt was. Het lijfje van de jurk moest nog iets ingenomen worden, maar voor de rest was alles prima. Ik vergat deze keer niet om foto's te maken, die zouden straks goed passen in het fotoboek van het huwelijk!

De volgende ochtend gingen wij de kleding ophalen en afrekenen. Het geld was geen probleem, want, en dit is een extra tweede tipje, je kan in Thailand tegenwoordig gewoon pinnen met je giromaatpas of bankpas! Wij hebben met de pinpas van de Postbank de hele vakantie door gepind bij de automaten van de Thai Farmer Bank, de Thaise Rabobank die overal door het land vestigingen heeft, en wij hebben geen enkel probleem gehad. De koers is beter dan die van de bekende traveller cheques, en het bespaart een hoop wissel-moeite. Het gemak dient de mens, jawel. Nadat we de kleding een laatste keer gepast hadden en alles door ons in orde was bevonden, werden de spullen netjes in een doos ingepakt. We bedankten de verkoopster en de kleermakers van "Aria Fashion" en vertrokken trots met onze ingepakte huwelijksgarderobe. Omdat we nog verder naar het noorden zouden reizen, besloten we de doos per EMS post-service naar Nederland te versturen. Dit ging heel goed, en is dus een extra derde tipje! Bij het postkantoor een paar straten verderop konden ze de doos voor zestig gulden naar Nederland versturen. Zo waren we eenvoudig van de doos af, en voordat we weer in Nederland waren was de doos al bij mijn ouders.

Mijn vrouw en ik zijn in december met elkaar getrouwd, natuurlijk in de Thaise huwelijksgarderobe. Het was een mooie dag, en we hebben heel wat complimentjes gekregen over de garderobe. Het was een beetje een gok, maar wij zijn blij dat we onze huwelijksgarderobe in Thailand gekocht hebben, en we hopen dat wij met deze tip andere reizigers ook een 'gratis' vakantie kunnen bezorgen.

De Gouden Tip: Benut de toch wel unieke kans om maatkleding te laten maken als je op vakantie in Thailand gaat! Je kan zoals ons trouwjurken en smokings laten maken, maar ook pakken, avondjurken en andere 'nette' kledij zijn mogelijk. Wij kunnen "Aria Fashion" op de Khao San Road in Bangkok aanbevelen: ze maken kwalitatief goede kleren (geen boorden van papier bijvoorbeeld), spreken goed Engels en, het allerbelangrijkste, nemen rustig de tijd voor je. Binnen 3 dagen heb je je droomkledij van bijvoorbeeld zijde op maat, en het is zo goedkoop dat je in sommige gevallen je vliegreis terug kan verdienen.

Extra tip 2: Neem je giromaatpas mee naar Thailand, want je kan bij elke automaat van de Thai Farmer bank pinnen. De koers is gunstig dan die van traveller cheques, en je hoeft geen 13 Baht commissie te betalen.

Extra tip 3: Als je kleding of souvenirs in het begin van je vakantie in Thailand koopt, zeul het dan niet de hele reis mee, maar verstuur het via EMS-service (1-2 weken, als het snel moet) of zeepost (3 maanden, als het rustig kan) naar Nederland. Het is redelijk goedkoop en je bent er vanaf, terwijl je thuis nog een leuk pakketje krijgt!