" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> Dit verhaal is ingezonden door Janine van der Hammen uit Amsterdam. (j.j.vanderhammen@ getronics.nl)


Mijn belevenissen in Turkije

Op 12 juli was het dan zover. We gingen op vakantie naar Alanya, Turkije. Aangezien mijn vriend en ik elkaar verleden op Rhodos hadden leren kennen en dit voor ons de eerste zomervakantie samen was besloten wij naar een lekker warm land te gaan. Toen we op het vliegveld in Alanya uitstapten voelden we al wat er met warmte bedoeld werd. Inderdaad, er was net een hittegolf.

Na een transfer van ruim 2 uur kwamen we uiteindelijk rond middernacht in ons appartement aan. De ventilator stond al gereed, want airconditioning hadden we helaas niet. Ik lag net te slapen of ik zat al stokstijf recht overeind in mijn bed. Wat bleek nou? Een paar keer per dag werd door alle luidspeakers in Alanya het gebed gezongen. En een van die luidspeakers stond voor ons appartement. Onder het appartement was een brandweerkazerne, die iedere nacht zijn wagens testte. Ook het druk bezochte benzinestation aan de overkant bracht voor ons geen rust. Bussen en auto's reden af en aan. Maarja, watjes kunnen een hoop doen..

Het (Kleopatra)strand was er echt schitterend. Het was allemaal zeer schoon. Ook het zeewater, wat uit verschillende kleuren blauw bestond was mooi. De temperatuur van het water was zo'n 27 graden en de temperatuur op het strand zelf 53(!) graden. Je kwam dus haast niet onder je parasol vandaan.

Ook de inwoners waren stuk voor stuk ontzettend vriendelijk. Als je ging winkelen werd je zowat iedere winkel ingetrokken. Niet alleen om iets te kopen, maar ook om gezellig een kopje appelthee mee te drinken. De winkels waren de gehele avond geopend tot 12 uur 's nachts, dus dat was wel erg handig. Overdag was het nl. te heet om gezellig even te gaan winkelen.

Ook een bezoek aan een moskee is de moeite waard. Je schoenen moest je uitdoen en de vrouwen moesten hoofddoekjes omdoen en een lang gewaad aantrekken. Bovenin de moskee konden we alles meemaken. Het stonk er wel ontzettend naar zweetvoeten, maar dat neem je dan maar op de koop toe.

's Avonds kon je overal heerlijk eten. Allerlei goedkope restaurantjes, waar je overvloedig kon eten.. In het gezellige centrum kon je heerlijk Turks eten, maar ook bij de andere keukens was het eten goed. Het Turkse eten is echt aan te raden. Vooral het brood is vele malen lekkerder dan hier in Holland. Dit kreeg je automatisch als voorafje, met een zakje zout om erover heen te strooien. Dit, om het vocht goed vast te houden in je lichaam. De Kebab is ook echt aan te raden. Dan kozen we geen kip, maar vlees van het varken, want je weet maar nooit met de salmonella.

Het uitgaansleven is absoluut niet te vergelijken met dat in Spanje of Griekenland. Er waren maar een paar discotheken en verder alleen maar terrasjes. Het was 's avonds vaak nog te warm om weg te gaan, dus echt laat hebben we het nooit gemaakt.

DE ABSOLUTE GOUDEN TIP: Als je naar Turkije gaat, neem dan zo weinig mogelijk Turks geld mee. Het verschil in koers tussen hier en daar scheelt zo ontzettend veel, dat het je anders honderden guldens kan gaan kosten. Hier in Nederland betaal je nl. voor 1 miljoen Turse Lira 17,00 en daar 13,50! Mocht je sieraden willen kopen, kijk dan altijd of de betreffende juwelier is aangesloten bij een juweliersvereniging. Dit herken je aan de blauwe sticker op het voorruit. Anders kun je nog wel eens bekocht thuiskomen.