" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> Dit winnende verhaal is ingezonden door Debby Zwetsloot uit Mijdrecht. (dzwetslo@irdeto.nl)


Vakantie op Lesbos

Ik ben net vorige week terug gekomen van een vakantie van Lesbos, Griekenland, of zoals de Grieken zeggen, Lesvos. Mijn vriend en ik zijn helemaal gek van Griekenland, en na Kreta, Kos en Corfu gehad te hebben, wilde we wel eens een iets minder toeristisch eiland proberen. En dat is precies wat Lesvos is; je vindt er wel de leuke winkeltjes, de mooie stranden en natuurlijk, heel belangrijk, de gezellige restaurantjes, maar het is nog niet tŤ. De Griekse mensen die in het toerisme werken, doen er vaak nog iets naast, zijn bijvoorbeeld geiten-of schapen houder. Een man op een ezel is ook niet iets ongewoons of iets dat speciaal voor toeristen is gecreŽert, nee, de ezel is nog steeds een heel belangrijk vervoersmiddel.

Wat toch wel het meeste indruk op ons gemaakt heeft, waren toch wel de Griekse mensen op Lesvos. Het zijn zulke vreselijk vriendelijke mensen, iedereen is zo hartelijk. Als je geen zin hebt om tegen mensen te praten, dan moet je echt met je hoofd omlaag over straat lopen. Doe je dit niet dan zeg echt bijna iedere Griek je wel gedag: Jassas, Kalimera etc.... Elke avond op weg naar ons favoriete restaurant kwamen we bijna het vaste rijtje mensen tegen, en iedere dag weer werden we hartelijk begroet. We hebben ook nog nooit zoveel Griekse woorden geleerd als dit jaar.

Het meest hebben we nog gelachen toen we met ons huurautootje aan het rijden waren en we bij Erossos aankwamen. Ons plan was om naar Skala Erossos, aan de kust, te gaan en daar even te gaan zwemmen. Skala Erossos ligt ongeveer 5 kilometer voorbij Erossos. We reden dus Erossos binnen en twijfelde even welke kant we op moesten gaan. Net toen we besloten hadden dat we naar links moesten, kwam er een oud mannetje aanlopen die ons in het Grieks begon toe te spreken. We hadden hem al gezellig met wat andere mannetjes zien zitten bij een restaurantje. Misschien zaten ze Griekse koffie te drinken maar meer waarschijnlijk was toch wel dat het ouzo was. Dus, dachten wij, die man zag ons twijfelen en wil ons nu de weg wijzen (wat de Grieken daar heel snel doen). Dus wij stoppen en de man loopt naar ons toe. Hij begint wat in het Grieks te brabbelen en ik hoor het woord Skala Erossos. Dus ik probeer hem duidelijk te maken dat we daar inderdaad heen gaan. Dus het mannetje gaat weer verder in het grieks een geeft aan dat wij de achterdeur van de auto even open moeten doen. Dus dat doen we. Binnen enkele seconden zit het mannetje op de achterbank en geeft aan dat we kunnen rijden. Bleek dus dat de man gewoon uit was op een lift. Waarschijnlijk gaat hij zo elke dag op en neer naar zijn vrienden in Erossos.

Onze "Gouden Tip" is het restaurant "The Mermaid" of in het Grieks "Gorgona" in het plaatsje Petra. Het restaurant is eigendom van Stamatis en zijn moeder. Het eten is er werkelijk heerlijk, de keuken is er heel schoon (je mag natuurlijk altijd even de keuken binnen lopen) en de sfeer is er geweldig. Vooral aan het eind van de avond, terwijl je zit te sippen aan een ouzo (die je altijd van het huis krijgt) en de Grieken zelf ook komen eten. Ook komt Stamatis regelmatig even aan je tafeltje zitten om te kletsen over het een of ander, en te vertellen over Griekse gewoontes en het eten. Helaas hebben we dit restaurant pas aan het einde van onze vakantie ondekt, anders hadden we er heel wat vaker gegeten dan de 4 keer dat we er uiteindelijk geweest zijn (en dat waren inderdaad de laatste 4 avonden).