Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenPriveDFTDigiNieuws


Zorgopleiding weer in

door MIRJAM BRINKS

HAARLEM – Opleidingen in de zorg varen wel bij de huidige economische malaise. Terwijl schoolverlaters tot voor kort nog kozen voor bedrijfsgerichte opleidingen, kiezen jongeren nu steeds meer voor de zorg.

"Het bedrijfsleven, waar nog niet zo lang geleden gouden bergen werden beloofd, is nu immers een en al onzekerheid geworden. En dat realiseren de jongeren zich ook", zegt Ton van Waardenburg, unitdirecteur gezondheidszorg van het regionaal opleidingen centrum Nova College in Haarlem. "Wij hadden het afgelopen schooljaar maar liefst 29 procent meer aanmeldingen dan het jaar daarvoor."

Vergrijzing

"Uit cijfers blijkt dat als we in ons land de zorg willen blijven garanderen dan moet één op de zes leerlingen in het onderwijs de gezondheidszorg in" Uit cijfers blijkt dat als we in ons land de zorg willen blijven garanderen dan moet één op de zes leerlingen in het onderwijs de gezondheidszorg in. Door de vergrijzing zijn er in Nederland straks veel ouderen die hulp nodig hebben. "Eén op de zes halen we nooit. Maar, we zien gelukkig wel dat de belangstelling onder schoolverlaters om bijvoorbeeld de verpleging in te gaan, groter wordt", zegt Van Waardenburg.

Waar enkele jaren geleden werd gekozen voor een opleiding in de ict; daar werd immers het grote geld verdiend, zie je nu juist dat jongeren kiezen voor zekerheid. "En in de gezondheidszorg heb je zekerheid. Echt iedereen die hier van school afkomt, heeft meteen een baan. En dan niet zoals nu in het zakenleven een contract voor een jaar, maar meteen een aanstelling voor onbepaalde tijd", zegt de directeur gezondheidszorg.

Stageplekken

Nu is het volgens hem niet zo dat bij een verslechterde economie ineens alle problemen in de zorg zijn opgelost. "Het vinden van stageplekken voor onze leerlingen bijvoorbeeld, dat is echt een groot probleem", meent hij, om eraan toe te voegen: "Dat is toch vreemd. De instellingen zitten werkelijk te springen om mensen, maar voor stagiaires hebben ze niet altijd plek. Op deze manier houden de ziekenhuizen en verpleeghuizen toekomstige werknemers buiten de deur."


"Dat is toch vreemd. De instellingen zitten werkelijk te springen om mensen, maar voor stagiaires hebben ze niet altijd plek"

Het probleem speelt voornamelijk voor de zogeheten bol-leerlingen. In het middelbaar beroepsonderwijs kun je kiezen voor een bol- of bbl-variant, respectievelijk beroepsopleidende leerweg of beroepsbegeleidende leerweg.

Bij bbl heeft een leerling, die gemiddeld 18 jaar is, al een baan en wordt vanuit de werkgever naar school gestuurd om opgeleid te worden. Bij bol ligt dat anders. Deze leerlingen zijn gemiddeld 15 à 16 jaar, en gaan rechtstreeks van de middelbare school naar de vervolgopleiding. Zij lopen gedurende hun 4-jarige opleiding vier stages van tien weken. "Voor deze groep is het echt dramatisch om een goede stageplek te vinden. We nemen bewust minder bol-leerlingen aan dan we kunnen opleiden. Je kunt immers niet tegen zo'n leerling zeggen dat je geen stageadres voor ze hebt."

Negatief imago

"De zorgsector kampt al jarenlang met een negatief imago. Hard werken op onregelmatige tijden voor een laag salaris" De zorgsector kampt al jarenlang met een negatief imago. Hard werken op onregelmatige tijden voor een laag salaris. "Maar wel het mooiste beroep dat er bestaat", zo vult Van Waardenburg aan.

"En trouwens, dat lage salaris, dat is niet waar. Als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de winkelbranche, waar je als starter zo'n 350 netto per maand verdient, dan verdien je in de zorg als beginnend verzorger zeker het dubbele. En de werktijden die inderdaad onregelmatig zijn, zorgen wel voor allerlei financiële toeslagen die niet in het basissalaris zijn opgenomen. Kortom het wordt tijd dat deze sector haar negatieve imago verliest."

Foto: Hans Peters

 

© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.