Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenPriveDFTDigiNieuws


Zorgenkind van vmbo naar hbo

door INA EGGINK

GRONINGEN – Waar een wil is, is een weg. Als iemand dit bekende spreekwoord in de praktijk brengt, is het wel de 22-jarige Mariëlle Francino. Want wie had ooit gedacht dat deze jonge vrouw, die als kind werd doorverwezen naar het speciaal onderwijs wegens ernstige concentratie- en leerproblemen, ooit via het voorbereidend en middelbaar beroepsonderwijs zelfs in het hoger beroepsonderwijs zou belanden.

Mariëlle kan zich nog goed herinneren dat ze een zorgenkindje was op school. "Concentratie was het grootste probleem. Ik moest zelfs met een walkman met rustige muziek mijn schoolwerk maken. Maar het hielp allemaal niet. Ik was vaak heel erg boos omdat het allemaal niet lukte. Daardoor ging het steeds slechter en mijn moeder zag maar al te goed dat ik niet gelukkig was. Uiteindelijk is besloten dat het beter voor me was om naar het speciaal onderwijs te gaan. De eerste jaren waren nog erg moeilijk maar gelukkig had ik een goede leraar. Hij heeft er voor gezorgd dat ik meer zelfvertrouwen kreeg."

Het licht

"Het leek wel of er een knop omging. Ik keek rustiger tegen mijn schoolwerk aan, raakte minder in paniek en ineens snapte ik veel meer" Waar veel jongens en meiden rond de leeftijd van veertien de kop in de wind gooien, zag Mariëlle ineens het licht. "Het leek wel of er een knop omging. Ik keek rustiger tegen mijn schoolwerk aan, raakte minder in paniek en ineens snapte ik veel meer. Ook wist ik welke richting ik op wilde: het toerisme."

Met vlag en wimpel haalde Mariëlle haar diploma voorbereidend beroepsonderwijs. Bij de theoretische vakken scoorde ze zelfs op mavo D-niveau. Desondanks mocht de zeer gemotiveerde leerling niet meteen doorstromen in het eerste jaar van de middelbare beroepsopleiding MTRO. Ze moest eerst een schakeljaar doen.

"Achteraf zonde van dat jaar want het ging me allemaal makkelijk af. Ook de vier jaar mbo die volgden, verliepen soepel. Inmiddels werkte ik in de vakanties als hostess op treinen naar Frankrijk. Ik heb daar enorm veel van geleerd. Improvisatie, organiseren en vooral niet in paniek raken als er gekke dingen gebeuren.Zoals die keer dat de trein voor mijn neus wegreed en ik samen met een collega zonder geld op het perron achterbleef. We zijn zonder kaartje in een reguliere trein gestapt en hebben onze eigen trein gelukkig weten in te halen. De manager bleek ons nog niet eens gemist te hebben."

Moederziel alleen

De stage van een half jaar in Frankrijk tijdens de MTRO-opleiding was een zware periode voor de toen 18-jarige studente. Moederziel alleen in een land waar ze de taal nog niet goed meester van was. Dat viel niet mee. Meerdere keren stond ze op het punt de koffers te pakken en terug te reizen naar Nederland. Maar ze heeft zich er toch doorheen geslagen. "Dat heeft me nog meer de zekerheid gegeven dat ik tegenslagen kan overwinnen."
De stage van een half jaar in Frankrijk tijdens de MTRO-opleiding was een zware periode voor de toen 18-jarige studente

Inmiddels had Mariëlle Francino op een van haar treinreizen haar huidige vriend leren kennen. Een student geneeskunde uit Groningen.

"Zo leerde ik het studentenwereldje kennen. Ik merkte dat ik er nog niet aan toe was om al aan het werk te gaan. Ook had ik intussen verschillende baantjes op mbo-niveau gehad in de toeristensector. Toen merkte ik dat ik meer diepgang ambieer in mijn werk. Dus heb ik de stap gewaagd naar het hoger beroepsonderwijs. Eerst heb ik gekozen voor een opleiding communicatie, maar dat lag me niet. Ik ben een doener en dat vakgebied vond ik te theoretisch. Na een jaar ben ik overgestapt naar de opleiding Leisure Management aan de Hogeschool in Leeuwarden. Het heeft me wel een jaar studiefinanciering gekost maar het voordeel is dat ik nu zeker weet dat ik de goede keuze voor mijn vakgebied heb gemaakt."

Niet eenvoudig

De overstap van mbo naar hbo is volgens Mariëlle niet eenvoudig. "Het vergt een totaal andere manier van studeren. In eerste instantie leerde ik alle feitjes keurig uit mijn hoofd. Tot mijn verbazing zag ik bij de vraagstelling op een tentamen dat deze feitjes gewoon werden gegeven en vervolgens werd om verdere verdieping van de stof gevraagd. Dat was erg wennen, maar ook dat is me uiteindelijk gelukt."

Eind volgend jaar hoopt Mariëlle Francino haar hbo-opleiding af te ronden. Ligt er dan nog een universitaire opleiding voor deze doorzetter in het verschiet? "Ik heb er wel eens naar gekeken", bekent Mariëlle. "Maar ik denk niet dat het wetenschappelijk onderwijs me ligt. Maar wie weet. Misschien ga ik toch ooit nog eens Frans studeren, of vrijetijdswetenschap."

En hoe kijkt Mariëlles moeder nu naar haar 'zorgenkindje'? "Ze heeft altijd gezegd dat ik moest doen wat ik leuk vindt. Ze heeft me nooit gedwongen, maar ze is stiekem toch wel trots op wat ik heb bereikt."

Foto: Anne van der Woude

 

© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.