Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenPriveDFTDigiNieuws


Diversiteit opleidingen troef ROC Amsterdam Airport

Vliegwereld in Europa´s
grootste leslokaal

door GERRIT LEEFLANG

HOOFDDORP – Van het gebouw van het ROC Amsterdam Airport in Hoofddorp gaan er dertien in een dozijn. Een vierkante doos. Maar aan de kant van de parkeerplaats is ineens een buitenmodel loodsdeur te zien. Hierachter ligt het grootste leslokaal van Europa met daarin 14 vliegtuigen, van een Harvard tot een Starfighter. Dit is een aansprekend onderdeel van het ROC Amsterdam Airport, het vroegere Nederlands Luchtvaart College, een mbo-leerinstelling die tot een van de vele functies in de luchtvaartwereld opleidt.

Tegen de 1700 studenten zijn verspreid over de richtingen logistiek, luchtvaartdienstverlening, aviation operations, vliegtuigtechnieken en ict handel. "We hebben goede relaties met aan ons verwante bedrijven, zoals KLM, Schiphol, Transavia en Martinair", zegt interim-directeur dr. Peter van Dijk. "Het is op alle fronten een goed gemengde school met dien verstande dat bij vliegtuigtechnieken een mannelijke oververtegenwoordiging is en bij luchtvaartdienstverlening een vrouwelijke."

Foto: De Telegraaf

Van Dijk constateert bij de twee grootste richtingen, luchtvaartonderhoudstechniek en –dienstverlening, een stokkende groei. "Een van de oorzaken, naast een tanende interesse voor techniek, is de concurrentie van soortgelijke opleidingen in Woensdrecht en Zwolle. Bij ict handel, aviation operations en logistiek daarentegen is er een toename van het aantal studenten."

De richtingen

Logistiek bereidt voor op het vervullen van een logistieke functie bij rond de luchthaven gevestigde logistieke dienstverlenende bedrijven of bij een luchtvaartmaatschappij. Ook het plannen en uitrusten van vliegtuigen valt hieronder.

Dienstverlening schoolt cabine- en passagepersoneel, d.w.z. het begeleiden en verzorgen van passagiers in de lucht aan de ene en het inchecken en begeleiden van passagiers op de grond en het afhandelen van bagage aan de andere kant.

Aviation Operations betreft de afhandeling van vliegtuigen op het platform en ook het opstellen van vliegplannen.

Vliegtuigtechnieken houdt zich bezig met onderhoud, reparatie, bouw en toepassing en verwerking van nieuwe materialen. Het gaat hierbij om alle gangbare typen vliegtuigen met verschillende soorten motoren. Ook helikopters worden niet vergeten.

De praktijk

Een groot aantal docenten komt uit de praktijk. Er vinden jaarlijks vliegexcursies plaats, gaan de studenten naar de vliegshow op Le Bourget bij Parijs en zijn er tripjes naar vliegtuigbouwers.

De praktijkervaring voor het onderhoud vindt plaats in een met een groot assortiment vliegtuigen gevulde hangar. Hier wordt volgens normaal vliegtuigonderhoudsreglement lesgegeven in wekelijkse blokken van 8 tot 12 uur op toestellen van zowel de grote als de kleine luchtvaart.

Verschillende vliegtuigen zijn in bruikleen van de Koninklijke Luchtmacht, zoals de voorloper van de F-16, de Starfighter, die een snelheid van mach 2.2 kon halen. Maar het ROC heeft ook vliegtuigen in eigendom, zoals de Harvard, het befaamde lestoestel uit 1945, twee Jetstreams en een T 33 Lockheed, een Jetfighter uit de jaren vijftig, waar ook buiten de schooluren aan gewerkt wordt om hem weer helemaal draaiklaar te krijgen.

Wie kennis wil maken met het ROC Amsterdam Airport kan terecht op de open dag, 6 juni.

 

© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.