Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenPriveDFTDigiNieuws

Mbo is kurk waar economie op drijft

Over werkloosheid in het mbo

door CASPAR VAN TONGEREN

DE BILT – Lang hoeft Margo Vliegenthart, sinds augustus vorig jaar voorzitter van de brancheorganisatie voor beroeps- en volwasseneneducatie, de Bve Raad , niet over het antwoord na te denken. "De conjunctuur", antwoordt ze gedecideerd op de vraag welke bedreiging zij het grootst acht voor de mbo'ers die dit jaar en de volgende jaren op de arbeidsmarkt zullen aantreden. "De neergang van de economie op dit moment zal het buitengewoon lastig maken om dezelfde cijfers te behalen die we de afgelopen tijd hebben gekend".


Foto: Theo ter Wiel

Mooie cijfers wel te verstaan. Want uit het onderzoek van het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) naar het wel en wee van afgestudeerde mbo'ers op de arbeidsmarkt blijkt dat in 2000 slechts 1,8% van hen na anderhalf jaar nog werkloos was. Twee jaar later was dat gestegen naar 3,3%. Nog niet veel maar onmiskenbaar een stijging.


"We zullen een extra inspanning moeten leveren om ervoor te zorgen dat de werkloosheidcijfers niet die dramatische aantallen behalen uit de jaren tachtig, toen 30% van de schoolverlaters werkloos was." En aan die inspanning zal elke geleding uit de maatschappij moeten deelnemen.
"We zullen een extra inspanning moeten leveren, om te zorgen dat de werkloosheidcijfers niet dramatische aantallen behalen."

Jeugdwerkloosheid

Vliegenthart sluit zich aan bij de oproep van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de dreigende jeugdwerkloosheid af te wenden: "Een pact van de nationale overheid, bedrijven, de RWI (de Raad voor Werk en Inkomen) en onderwijsinstellingen. We moeten met zijn allen rond de tafel gaan, te meer daar we straks te maken krijgen met nog een probleem: de vergrijzing."

"Schoolverlater mag niet in de conjuncturele kou komen te staan" Want, zo waarschuwt zij, als je nu de schoolverlaters in de conjuncturele kou laat staan, dan heb je straks onvoldoende gekwalificeerd personeel in huis om die vervangingsvraag op te vullen.

"In 2010 gaan de zogenoemde babyboomers, de mensen die vlak na de oorlog zijn geboren, met pensioen. Je zult ervoor moeten zorgen dat de mbo'ers van nu niet alleen goed opgeleid zijn, maar ook ervaring kunnen opdoen." Ook van het bedrijfsleven verwacht zij derhalve een extra inspanning, zo luidt haar tweede waarschuwing.

Soep

Voorlopig zal de soep niet zo heet worden gegeten als ze wordt opgediend, denkt ze. "In tijden van laagconjunctuur zie je dat mensen langer blijven doorleren. Daardoor neemt de druk op de arbeidsmarkt af."

o Over werkloosheid in het mbo
BBL´er sneller aan de bak
Mbo: een goede investering

 

© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.