"De
Liefde van de man gaat door de maag", is een veel gehoord
gezegde, maar de liefde van de vrouw kan net zo goed
door de maag gaan...
Daarom heeft ons eigen culinaire wonder,
een paar overheerlijke, niet al te moeilijke recepten geschreven,
zodat niet alleen de vrouw in de keuken hoeft te staan.
Diner bij kaarslicht, het blijft op en top romantiek!
Chocolade hazelnoottruffels
Ingredïenten (voor
± 35 stuks)
- 50
g cacaopoeder
- 150 g poedersuiker
- 110 g zachte boter of margarine
- 1 theelepel oploskoffie
- 3 theelepels heet water
- 35 gebrande, ongezouten hazelnoten
Voor de garnering
- ca.
35 g cacaopoeder
- 2 zakjes vanillesuiker
Bereidingswijze
Zeef
de cacaopoeder met de poedersuiker boven een kom. Voeg de
zachte boter toe en roer alles tot een romige massa. Los
de koffie op in het hete water en klop dit door de crème.
Laat dit mengsel in de koelkast opstijven. Verdeel het mengsel
nu in 35 stukjes. Vorm met de vingers ieder stukje om een
hazelnoot. Zeef voor de garnering de cacaopoeder met de
vanillesuiker boven een bord en rol de truffels hier een
voor een door. Bewaar de truffels op een koele plaats.
Tip: Voor
chocolade-sinaasappeltruffels, 40 g fijngehakte gekonfijte
sinaasappelschil door de crème roeren.
Liefdesappeltjessoep (Romige
tomatensoep)
Tomaten worden in de volksmond ook wel liefdesappels
genoemd en zijn daarom uitermate geschikt voor Valentijnsdag.
Vegetarisch voorgerecht
Ingrediënten
- 750 gram trostomaten
- 4 teentjes knoflook, ongepeld
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1/2 liter groentenbouillon
- zout en peper
- hartvormige croutons
- verse bieslook, fijngesneden
- eventueel zure room
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de tomaten en de
ongepelde knoflooktenen in een ovenschaal en besprenkel
ze met 3 eetlepels olijfolie. Zet 30 minuten in de oven
tot de knoflook zacht is en de tomaten kleuren en openbarsten.
Verhit de overige olijfolie in een koekenpan en fruit de
gesnipperde uit tot ze glazig is. Pel de knoflook en voeg
deze toe aan de uien, samen met de tomaten en het vrijgekomen
sap. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat het
geheel 20 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de
pan. Laat de soep afkoelen, en pureer in de blender. Schenk
de soep over in een schone pan, voeg naar smaak peper en
zout toe en laat alles weer langzaam warm worden. Serveer
de soep in soepkommen, bestrooid met hartvormige croutons,
fijngesneden bieslook en eventueel een dot room.
Venusschelp
met mosselen
Voorgerecht voor 2 personen
Ingrediënten
- 100 gram champignons
- witte wijn
- 1 ons gekookte mosselen
- 1 uitje, geraspt
- 1 teen knoflook, geperst
- boter
- koffieroom of slagroom
- peper, zout
- maizena of allesbinder
- peterselie
- geraspte kaas
- 2 lege St. Jacobsschelpen (te koop bij de viswinkel)
Bereidingswijze
Smelt de boter en fruit de geraspte ui met de knoflook en
de in schijfjes gesneden champignons. Bak dan de mosselen
even mee en blus af met witte wijn. Gooi er een flinke scheut
room door en bind de saus met maizena of allesbinder. Breng
het gerecht op smaak met zout en peper en roer er de fijngesneden
peterselie door. Verdeel de mosselragout over twee St. Jacobsschelpen
en bestrooi met geraspte kaas. Zet de schelpen in een voorverwarmde
oven (200 graden C) tot de kaas gesmolten is.
Aspergequiche
Vegetarisch hoofdgerecht
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 125 gram koude boter
- zout en peper
- 1 dl water
- 2 ons garnalen
- 1 blikje asperges
- 1 gesnipperd uitje
- boter
- melk
- geraspte kaas
- kerriepoeder
- paneermeel
Bereidingswijze
Doe de bloem, zout en de boter in een kom en snijd met twee
messen de boter in kleine stukjes door de bloem. Zoveel
water erdoor roeren tot de bloem is opgenomen en dan vlug
een deegbal kneden. Als het deeg te nat is, doe er dan nog
wat bloem door. Laat het deeg 1 uur in de koelkast rusten.
Smelt wat boter in een pan en fruit het gesnipperde uitje.
Roer er een paar eetlepels bloem doorheen en zoveel melk
tot een dikke saus ontstaat. Doe er de garnalen en geraspte
kaas doorheen en kruid het geheel met kerrie, zout en peper.
Rol het deeg uit en bedek de bodem en randen van een beboterde
quichevorm. Strooi wat paneermeel op het deeg en verdeel
dan de uitgelekte asperges over de bodem. Schep de ragout
er overheen, bestrooi met geraspte kaas en zet de quiche
45 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden).
Biefstukjes
Aphrodite
Hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten
- 2 biefstukjes
- 1 eetlepel gesnipperde ui
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel fijngesneden peterselie
- Worchestersauce
- boter
Bereidingswijze
Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstukjes 1
tot 2 minuten aan elke kant. Haal het vlees uit de pan en fruit het
uitje in het overgebleven bakvocht. Roer er dan het citroensap en de Worchestersaus doorheen. Voeg de peterselie toe en en laat in
1 minuut warm worden. 4. Schep de saus over de biefstukjes
en serveer.
Versierde
varkenshaasjes
Hoofdgerecht
voor 2 personen
Ingredïenten
- 2 varkenshaasjes
- 75 gram knoflookpaté
- rozemarijn
- boter
- geraspte kaas
voor
de saus
- rode wijn
- tomatenpuree
- knoflook
- paprikapoeder
- worchestersaus
- slagroom
- maizena of allesbinder
Bereidingswijze
Laat de varkenshaasjes een paar uur marineren
in gesmolten boter met fijngehakte rozemarijn en bak ze
dan in hete boter. Als de varkenshaasjes gaar zijn, leg
ze dan in een ingevette ovenschaal en bedek ze met een dikke
laag paté en geraspte kaas. Zet de schaal in een voorverwarmde
oven (200 graden) tot de kaas gesmolten is. Maak van het
bakvocht een sausje door een scheut rode wijn, paprikapoeder,
wat tomatenpuree, knoflook en worchestersaus erbij te doen.
Bind tenslotte de saus met room en maizena of allesbinder.
Mmm...
Coupe
Cupido
Nagerecht voor 2 personen
Ingrediënten
- doosje aardbeien
- 1,5 dl slagroom
- 1/2 dl brandy
- 1/2 theelepel vanille-essence
Bereidingswijze
Maak de aardbeien schoon en doe ze in een kom. Giet er de
brandy over en zet de kom een uur in de koelkast. Verdeel
de aardbeien over twee coupeglazen Sla de room met de vanille-essence
stijf en verdeel de room over de aardbeien.