De Telegraaf-iNieuwsLinkSportLinkDFTDigilink

"De Liefde van de man gaat door de maag", is een veel gehoord gezegde, maar de liefde van de vrouw kan net zo goed door de maag gaan...

Daarom heeft ons eigen culinaire wonder, een paar overheerlijke, niet al te moeilijke recepten geschreven, zodat niet alleen de vrouw in de keuken hoeft te staan. Diner bij kaarslicht, het blijft op en top romantiek!


Chocolade hazelnoottruffels
Ingredïenten
(voor ± 35 stuks)
- 50 g cacaopoeder
- 150 g poedersuiker
- 110 g zachte boter of margarine
- 1 theelepel oploskoffie
- 3 theelepels heet water
- 35 gebrande, ongezouten hazelnoten


Voor de garnering
- ca. 35 g cacaopoeder
- 2 zakjes vanillesuiker


Bereidingswijze
Zeef de cacaopoeder met de poedersuiker boven een kom. Voeg de zachte boter toe en roer alles tot een romige massa. Los de koffie op in het hete water en klop dit door de crème. Laat dit mengsel in de koelkast opstijven. Verdeel het mengsel nu in 35 stukjes. Vorm met de vingers ieder stukje om een hazelnoot. Zeef voor de garnering de cacaopoeder met de vanillesuiker boven een bord en rol de truffels hier een voor een door. Bewaar de truffels op een koele plaats.

Tip:
Voor chocolade-sinaasappeltruffels, 40 g fijngehakte gekonfijte sinaasappelschil door de crème roeren.

Liefdesappeltjessoep (Romige tomatensoep)
Tomaten worden in de volksmond ook wel liefdesappels genoemd en zijn daarom uitermate geschikt voor Valentijnsdag.
Vegetarisch voorgerecht

Ingrediënten
- 750 gram trostomaten
- 4 teentjes knoflook, ongepeld
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1/2 liter groentenbouillon
- zout en peper
- hartvormige croutons
- verse bieslook, fijngesneden
- eventueel zure room

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de tomaten en de ongepelde knoflooktenen in een ovenschaal en besprenkel ze met 3 eetlepels olijfolie. Zet 30 minuten in de oven tot de knoflook zacht is en de tomaten kleuren en openbarsten. Verhit de overige olijfolie in een koekenpan en fruit de gesnipperde uit tot ze glazig is. Pel de knoflook en voeg deze toe aan de uien, samen met de tomaten en het vrijgekomen sap. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat het geheel 20 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan. Laat de soep afkoelen, en pureer in de blender. Schenk de soep over in een schone pan, voeg naar smaak peper en zout toe en laat alles weer langzaam warm worden. Serveer de soep in soepkommen, bestrooid met hartvormige croutons, fijngesneden bieslook en eventueel een dot room.


Venusschelp met mosselen
Voorgerecht voor 2 personen

Ingrediënten
- 100 gram champignons
- witte wijn
- 1 ons gekookte mosselen
- 1 uitje, geraspt
- 1 teen knoflook, geperst
- boter
- koffieroom of slagroom
- peper, zout
- maizena of allesbinder
- peterselie
- geraspte kaas
- 2 lege St. Jacobsschelpen (te koop bij de viswinkel)

Bereidingswijze
Smelt de boter en fruit de geraspte ui met de knoflook en de in schijfjes gesneden champignons. Bak dan de mosselen even mee en blus af met witte wijn. Gooi er een flinke scheut room door en bind de saus met maizena of allesbinder. Breng het gerecht op smaak met zout en peper en roer er de fijngesneden peterselie door. Verdeel de mosselragout over twee St. Jacobsschelpen en bestrooi met geraspte kaas. Zet de schelpen in een voorverwarmde oven (200 graden C) tot de kaas gesmolten is.

Aspergequiche
Vegetarisch hoofdgerecht

Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 125 gram koude boter
- zout en peper
- 1 dl water
- 2 ons garnalen
- 1 blikje asperges
- 1 gesnipperd uitje
- boter
- melk
- geraspte kaas
- kerriepoeder
- paneermeel

Bereidingswijze
Doe de bloem, zout en de boter in een kom en snijd met twee messen de boter in kleine stukjes door de bloem. Zoveel water erdoor roeren tot de bloem is opgenomen en dan vlug een deegbal kneden. Als het deeg te nat is, doe er dan nog wat bloem door. Laat het deeg 1 uur in de koelkast rusten. Smelt wat boter in een pan en fruit het gesnipperde uitje. Roer er een paar eetlepels bloem doorheen en zoveel melk tot een dikke saus ontstaat. Doe er de garnalen en geraspte kaas doorheen en kruid het geheel met kerrie, zout en peper. Rol het deeg uit en bedek de bodem en randen van een beboterde quichevorm. Strooi wat paneermeel op het deeg en verdeel dan de uitgelekte asperges over de bodem. Schep de ragout er overheen, bestrooi met geraspte kaas en zet de quiche 45 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden).

Biefstukjes Aphrodite
Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten
- 2 biefstukjes
- 1 eetlepel gesnipperde ui
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel fijngesneden peterselie
- Worchestersauce
- boter

Bereidingswijze
Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstukjes 1 tot 2 minuten aan elke kant. Haal het vlees uit de pan en fruit het uitje in het overgebleven bakvocht. Roer er dan het citroensap en de Worchestersaus doorheen. Voeg de peterselie toe en en laat in 1 minuut warm worden. 4. Schep de saus over de biefstukjes en serveer.

Versierde varkenshaasjes
Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingredïenten
- 2 varkenshaasjes
- 75 gram knoflookpaté
- rozemarijn
- boter
- geraspte kaas

voor de saus
- rode wijn
- tomatenpuree
- knoflook
- paprikapoeder
- worchestersaus
- slagroom
- maizena of allesbinder

Bereidingswijze
Laat de varkenshaasjes een paar uur marineren in gesmolten boter met fijngehakte rozemarijn en bak ze dan in hete boter. Als de varkenshaasjes gaar zijn, leg ze dan in een ingevette ovenschaal en bedek ze met een dikke laag paté en geraspte kaas. Zet de schaal in een voorverwarmde oven (200 graden) tot de kaas gesmolten is. Maak van het bakvocht een sausje door een scheut rode wijn, paprikapoeder, wat tomatenpuree, knoflook en worchestersaus erbij te doen. Bind tenslotte de saus met room en maizena of allesbinder. Mmm...

Coupe Cupido
Nagerecht voor 2 personen

Ingrediënten
- doosje aardbeien
- 1,5 dl slagroom
- 1/2 dl brandy
- 1/2 theelepel vanille-essence

Bereidingswijze
Maak de aardbeien schoon en doe ze in een kom. Giet er de brandy over en zet de kom een uur in de koelkast. Verdeel de aardbeien over twee coupeglazen Sla de room met de vanille-essence stijf en verdeel de room over de aardbeien.

© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl