Frank en Ronald de Boer: "Op het veld dingen
corrigeren, dat zit er bij ons gewoon in."

Vraag in Europa naar de sterren van de groene mat en je zult namen horen als Weah en Baggio.
Ajacieden worden hooglijk gewaardeerd als team; aanzienlijk minder als individuen. Toch groeit de tweeling van De Arena langzaam maar zeker in de rol van leider. Frank en Ronald, de erfgenamen van Koeman, Wouters en Rijkaard, óók in Oranje. Toch blijven ze gezegend met de nuchterheid van het platteland. Jonge jongens provocerend met tassen laten sjouwen is niet hun stijl. Respect voor tieners past in hun heldere levensvisie.
De broertjes De Boer en de aangeboren eigenschappen van de ware aanvoerders.

Wil de echte LEIDER nu opstaan?

door Valentijn Driessen en Sieb Oostindie - AMSTERDAM, zaterdag

"Ik verwacht komend seizoen meer van Frank en Ronald de Boer. Zij moeten de ploeg leiden en hun verantwoordelijkheid oppakken als het team daarom vraagt."
Ajax-trainer Louis van Gaal zij het bijna achteloos ergens tijdens de voorbereiding op het zojuist beëindigde voetbalseizoen. Frank Rijkaard, de natuurlijke leider van Ajax, had zojuist afscheid genomen. Danny Blind bezat de aanvoerdersband en de broertjes De Boer schoven aan in de Amsterdamse hiërarchie.

Met andere woorden Frank en Ronald de Boer, 26 jaar oud inmiddels, kregen een leidersrol opgespeld. Een stempel waar al zoveel toppers aan onderdoor waren gegaan. De broertjes uit Grootebroek reageerden nauwelijks. Ja, even tussen neus en lippen door: "Dit hadden we wel verwacht." Vervolgens gingen ze aan de slag.

Een seizoen, een landstitel, een Super Cup, een wereldbeker en een finale van de Europa Cup I later heeft de eeneiige tweeling aan de verwachtingen voldaan. Wat automatisch inhoudt dat ze na Ajax deze zomer ook bij het Nederlands elftal in Engeland die rol op zich nemen. Want met negen Ajacieden in de basis en de goede afloop tegen Noorwegen en Ierland ligt het voor de hand dat Guus Hiddink niet aan de verhoudingen binnen de groep zal tornen. De namen van Ruud Gullit en Ronald Koeman voor een dergelijke rol heeft de bondscoach definitief uit zijn boekje geschrapt.

Iets wat de broers al aan den lijve ondervonden. Ronald: "Ik word wat vaker bij hem geroepen om mijn mening te geven." Frank: "Voor mij geldt hetzelfde."

Beiden benadrukken dat zij niets hebben geforceerd, maar dat de huidige verhoudingen simpelweg zijn gegroeid. En de optelsom die Van Gaal maakte, klonk Ronald niet vreemd in de oren.

"Dat proces zette zich al eerder in. Na het vertrek van Rijkaard bekeek Van Gaal zijn basisteam. Na Danny Blind zijn wij de oudsten. We bezitten de meeste ervaring en de prestaties van een jaar daarvoor waren meer dan redelijk. Logisch dat hij bij ons aanklopte. Toch ben ik na die uitspraak van Van Gaal precies hetzelfde blijven doen. Je kan niet van de ene op de andere dag veranderen en zeggen: vanaf nu ga ik even de leider uithangen."

"Zo werkt het zeker niet", weet Frank. En Ronald: "Over zoiets moet je niet te veel nadenken. Het gaat juist fout als je denkt dat er plots iets anders van je wordt verwacht. Eigenlijk moet je precies hetzelfde laten zien als je daarvoor deed."

Frank: "Zo heb ik het ook opgepakt. Eigenlijk is er voor mij niets veranderd in vergelijking met de periode dat we samen speelden met Frank Rijkaard. Mensen zagen in hem de natuurlijke leider. Zowel binnen als buiten het veld keek iedereen tegen hem op. Als Frank wat verkeerd deed, kreeg hij van mij ook de wind van voren. Zoals ik van hem. Iedereen dacht ook dat Frank Rijkaard altijd achter veranderingen in het veld stond bij Ajax. Zelfs Louis van Gaal zag het soms niet dat Ronald en ik weleens zaken omzetten."

Ronald: "Dat corrigeren zit er gewoon in bij ons. Als iets fout gaat in het veld, willen wij dat graag oplossen. De trainer heeft dat natuurlijk gezien in al die jaren dat we samenwerken bij Ajax."

Frank: "Bij het Nederlands elftal doen we in feite precies hetzelfde. Je speelt met een groot Ajax-blok en dan is het vanzelfsprekend dat je die stijl meeneemt naar Oranje."

Nauwelijks een jaar geleden benaderde bondscoach Guus Hiddink twee vedettes voor een terugkeer in Oranje. Ruud Gullit en Ronald Koeman waren spelers die in het verleden nadrukkelijk de rol van leider vertolkten bij het Nederlands elftal. De Ajacieden voelden deze flirt als een vernedering, hielden evenwel de mond gesloten en namen vorig jaar revanche met een reeks tegen Wit Rusland, Malta, Noorwegen en Ierland, waardoor Oranje zich kwalificeerde voor het EK.

Hiddink heeft inmiddels wel toegegeven dat de benadering van het duo niet de schoonheidsprijs verdiende. Daarentegen voelde hij voor zichzelf wel de vertrouwensband met Danny Blind en de broertjes De Boer sterk groeien.

De twee Noordhollanders denken er precies zo over. Ronald: "In het begin was de band met Guus heel afstandelijk. Ergens begrijpelijk. Hij was net bondscoach en wilde iets neerzetten. Om zich te oriënteren had hij tijd nodig en na wat zoekwerk vond hij het blijkbaar ineens. Je kon ook niet meer om onze successen heen. Dat het voor Hiddink een stapje moeilijker is, valt te begrijpen omdat hij heeft te maken met meerdere belangen van spelers en clubs."

Frank: "Zoiets moet groeien en dan gaat het eigenlijk automatisch als er resultaat komt. Vervolgens is het logisch dat de bondscoach af en toe bij je komt om te vragen wat wij ervan vinden. Dat geeft de veranderde verhoudingen weer. Hij vraagt ons wel dingen, maar bijvoorbeeld Glenn Helder niet. Het eerste half jaar gebeurde dit een stuk minder."

Ronald: "Ik geloof dat Hiddink ook wel aanvoelde wat Van Gaal bedoelde met de leidersrol voor ons bij Ajax. In die fase oriënteerde de bondscoach zich en kwam hij denk ik ook bij ons uit voor Oranje. En kwam hij dus meer vragen naar onze ideeën."

Als wordt gesteld dat de tweeling de rol van Wouters, Gullit, Rijkaard, Koeman en Van Basten overnemen, gaat de handrem er direct stevig op.

Frank: "Je moet het allemaal niet overdrijven, die leidersrol. Het belangrijkste blijft dat we presteren en iedereen, ook wij, bereidt blijft om voor elkaar het werk op te knappen."

Ronald: "Je moet ook niet denken dat ik zomaar even op Hiddink afstap om mijn mening te verkondigen. Nee, je geeft pas een mening als je daarom wordt gevraagd. Gaat iets fout met Oranje, dan zal ik wel proberen dat te uiten, maar niet op een vervelende, betweterige manier."

Het duo haalt vervolgens de sfeer aan bij Ajax van voor het grote succes. Iets waar Frank en Ronald de Boer nadrukkelijk lering uit hebben getrokken.

Ronald: "Vroeger had je bij Ajax heel nadrukkelijk jong en oud. Het ging in de trant van: jij bent jong dus jij draagt de tassen. Als clans stonden we tegenover elkaar. Wij kregen de schuld bij slechte prestaties, terwijl het voor ons gevoel niet door de jongeren kwam. Wij werden als pispaal gezien."

"Het heeft mij veranderd in m'n houding tegenover de jonge jongens van nu. Ik behandel Patrick Kluivert hetzelfde als Frank of Danny Blind. Gewoon normaal, volwassen, niet arrogant. Ik heb het recht toch niet om tegen Kluivert te zeggen: joh, jij bent jong, draag jij die tassen even. Je moet juist zelf het goede voorbeeld geven. Ook als iemand pas 18 jaar is heeft hij wat te vertellen. Speelt hij de sterren van de hemel dan dien je hem daarvoor te respecteren en daarop te beoordelen en niet op zijn leeftijd."

Frank: "Het is voor mij de kracht van Ajax en daarom tegelijkertijd van Oranje. Er is sprake van een groep, waarvan iedereen met elkaar omgaat."

Wat Ronald wel dwars zit is dat de eenheid ertoe heeft geleid dat de individuele kwaliteiten van de Ajacieden niet altijd op waarde worden geschat. "Vraag iemand om een ster te noemen en je hoort de naam van Weah of Baggio, maar niemand van ons. Terwijl bij ons niemand kan zeggen bij balverlies: nu doe ik even niet mee. Kom maar terug als we de bal weer hebben. In Nederland is de erkenning voor de individuen in het team wel aanwezig. In het buitenland niet. Daar kijken ze alleen naar doelpunten. Dat steekt weleens."

De rol die Frank en Ronald de Boer tegenwoordig innemen bij Ajax en Oranje was wat het Nederlands elftal betreft bestemd voor Dennis Bergkamp en Wim Jonk. Laatstgenoemde is zelfs niet geselecteerd voor het EK, terwijl Bergkamp de leidersrol verafschuwde en inmiddels louter op zijn voetbalkwaliteiten wordt beoordeeld.

Frank: "Misschien staat de echte Dennis Bergkamp wel weer op in Engeland. Hij zal gebrand zijn om een goed EK te spelen. Dat verwacht ik tenminste wel."

Ronald: "Niet zozeer vanwege die leidersrol. Maar het zal voor Dennis persoonlijk belangrijk zijn goed te presteren. Door die twee jaar bij Inter is hij er toch een tijdje uit geweest. Nu bij Arsenal gaat het alweer beter. Toch stap je daar niet zomaar overheen. Ik ben eens acht weken uit de roulatie geweest. Als je terugkeert, kom je overal net een stapje te laat."

Het duo is heel positief over het EK en de Nederlandse kansen. Zeker als de lijn van Ajax kan worden doorgetrokken. Toch wil Frank de Boer een kanttekening plaatsen. "Als je negen Ajacieden opstelt, moet je het systeem handhaven. Blijkt door wat voor omstandigheden ook een aantal spelers af te haken, dan moet je serieus overwegen iets anders te doen. Het is beter om het Ajax-systeem niet te spelen als drie of vier jongens afwezig zijn, want dan zal blijken dat het tevens een heel kwetsbaar systeem kan zijn."

En dan maakt het volgens de twee niet uit of Louis van Gaal of Guus Hiddink op de bank zit. Ronald: "Je mag trainers niet vergelijken. Louis en Guus moeten noodgedwongen uitgaan van een ander uitgangspunt. Bij Ajax hebben we een jaar; bij Oranje drie weken. Van Gaal heeft zijn systeem geperfectioneerd, terwijl Hiddink er minder aan gewend is. De bondscoach moet vooral de juiste snaar weten te raken bij de groep. Zodat iedereen zich lekker voelt in Engeland. We liggen met Oranje weliswaar een fractie achter bij Ajax, maar bij iedereen heeft het gevoel dat we steeds dichterbij komen."

Een prettige constatering van het leidend duo, zo pal voor het EK.