Welkom op het EK'96

NYON, zaterdag

Welkom op het EK'96 en welkom bij een nieuw tijdperk voor het internationale voetbal. Want met de uitbreiding van het deelnemersveld van acht naar zestien teams symboliseert dit Europees Kampioenschap treffend de verandering van tijden die op ons continent plaats heeft gevonden. Door alle nieuwe naties die de afgelopen jaren zijn ontstaan, is tenslotte ook het ledental van de UEFA drastisch toegenomen. Om daar goed op in te spelen diende onder meer het EK te worden uitgebreid, om te voorkomen dat het kwalificatietoernooi te intensief zou worden.

Gelukkig heeft de UEFA met Engeland als organisator een partner gevonden, die in mijn ogen fantastisch met de nieuwe situatie omgaat. Als voorzitter van de UEFA ben ik trots dat Engeland, als de 'Home of football', eindelijk weer in staat is een groot voetbaltoernooi te organiseren. Bovendien zullen de betrokkenheid van het Engelse volk en de liefde die de Britten voor de voetbalsport tonen, een extra waarde voor dit EK'96 gaan betekenen.

Bovendien is de Engelse organisatie niet alleen zeer professioneel gebleken, maar ook uiterst realistisch. Er is voortdurend openlijk over de mogelijke knelpunten gesproken, maar tegelijkertijd werd aangegeven hoe de problemen rond onder meer de veiligheid en kaartverkoop zouden worden aangepakt. Een volwassen en verfrissende begeleiding van een proces dat zovelen onder ons aangaat.

Tevens zal het EK'96 als warming-up fungeren voor het EK 2000, dat in Nederland en België wordt gehouden. Dankzij deze twee gereputeerde voetbalnaties krijgt het kampioenschap over vier jaar weer een nieuwe dimensie, omdat voor het eerst in de geschiedenis sprake is van een duo-organisatie. Een formule waar ik altijd een groot voorstander van ben geweest, omdat door de uitbreiding van het aantal Europese landen slechts een paar naties in staat is om de grotere opzet van het EK-nieuwe-stijl op te vangen.

Met de Belgisch/Nederlandse primeur is een opening gecreëerd voor andere landen om toch ooit het toernooi te mogen organiseren. Bovendien symboliseert de wijze waarop het EK 2000 wordt ingevuld de toegenomen eenheid tussen landen en mensen, iets waar ook een organisatie als de UEFA voor staat.

Hopelijk wordt dit ook het beeld van het EK'96. Een boeiend toernooi, dat een impuls gaat geven aan de voetbalsport en de vriendschap zal bevorderen tussen mensen zowel binnen als buiten de stadions.

Lennart Johansson - Voorzitter UEFA