&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

 

Help Sinterklaas met het bezorgen van de pakjes

Het zit Sint Nicolaas niet mee deze winter. Hij is overvallen door rovers, die een poging hebben gewaagd alle pakjes en pepernoten te stelen.

Gelukkig hebben de boeven tijdens hun vlucht de buit moeten achterlaten. Op de daken in de stad liggen pepernoten en pakjes verspreid. Sint Nicolaas hoeft ze nu alleen nog te verzamelen en in de juiste schoorsteen te bezorgen.

Mike Wiering uit Nijmegen, een verwoed programmeur van spelletjes, heeft vorig jaar dit spel al gemaakt. Met zijn toestemming staat deze versie van het spel nu op deze site.

Het spel kan gespeeld worden op vrijwel elke PC. De systeemeisen zijn, zeker voor deze tijd, minimaal: Met een 286-processor of hoger (486 aanbevolen), een VGA-kaart en 500 KB aan vrij geheugen kan het al gespeeld worden. Ideaal voor de oude computer van jullie vader dus!

Overigens staan op de site van Mike (http://home.wxs.nl/~mike.wiering) nog meer spellen, waaronder een beta-versie van Sint 99, geheel geschreven voor Windows 95 met DirectX.

Hoe te spelen?

Sint kan pakjes en pepernoten oppakken door ze aan te raken. Hij kan een onbeperkt aantal pakjes achter zich aanslepen, maar hij kan steeds alleen de eerste bezorgen. Dus hij zal de schoorstenen in dezelfde volgorde moeten bezoeken als de kleuren van de kado's die hij verzamelt.

Sint moet in dezelfde nacht bij alle huizen langsgaan. Voordat het licht wordt moet hij daarmee klaar zijn. De tijd dat Sint per gebied mag besteden staat onderaan op de statusregel. Wanneer er minder dan een minuut over is, begint het licht te worden. Heeft Sint echter uiteindelijk twee minuten of meer over, dan heeft hij tijd voor een extra bonus level.

De tocht over de daken is gevaarlijk: een val van zo'n dak zal de oude Sint niet overleven. Soms kan het verraderlijk glad zijn. Daarnaast moet hij bij sommige huizen uitkijken voor scherpe TV-antennes.

Er vliegen bovendien vogels rond die hem aanvallen en proberen pepernoten en zelfs pakjes mee te nemen. Sint kan die vogels uit de lucht halen door op ze te springen. Dit is echter niet erg aardig tegenover de vogels, daarom verliest Sint iedere keer 500 punten. Lukt het om de level te halen, zonder ook maar een vogel neer te halen, dan krijgt Sint 10000 punten.

Rechts onder in beeld staat een aantal hartjes afgebeeld. Dit geeft aan hoe vaak Sint nog geraakt mag worden, voordat hij een leven verliest. Hij kan een extra leven krijgen door vier chocolade letters S, I, N en T te eten of door 100 pepernoten te verzamelen in een bonus level.

Hoe te installeren?

Klik op deze link om het spel (sint.zip) te downloaden, kies 'save to disk' of 'bewaar' en schrijf het weg in een lege directory. Daar kan het worden uitgepakt met pkunzip (DOS-machines) of WinZip.

Daarna in Windows dubbelklikken op sint.exe of onder DOS 'sint' intikken. Veel plezier!