&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

 

De kleding van Sinterklaas

Als een echte heilige is Sinterklaas tijdens zijn bezoek aan ons land telkens in vol ornaat uitgedost. Zijn lange rode cape en een opvallende muts zorgen ervoor dat iedereen meteen weet dat hij in het land is. Zo zie je maar dat kleren inderdaad de man maken, de goedheiligman in dit geval. Maar de Sint kiest zijn kleren 's ochtends niet uit omdat ze zo mooi bij elkaar passen.

Mijter

De grote muts die de Sint op zijn hoofd meedraagt heet een mijter. Deze mijter is een afgeleide van een Oosters hoofddeksel, de Frygische muts. Van oorsprong mocht alleen de Paus deze dragen, maar later mochten ook bisschoppen en andere heiligen deze hoofdbedekking dragen. De mijter bestaat uit twee vlakken die in een punt naar elkaar toelopen. Officieel horen aan de achterzijde nog twee flappen te hangen, maar die ontbreken nu vaak. Twee versierde banden, die van goudkleurige stof werden gemaakt, vormen het kruis op de muts. Dit kruis had eigenlijk de vorm van een omgekeerde T, maar waarschijnlijk is dit door de invloeden van de kerk een kruis geworden.

Albe

Weer zo'n raar woord. Het is de naam voor het witte onderkleed dat de Sint draagt, onder de rode cape. Dit is niet zomaar een stukje stof. Voor de kleur is met opzet wit gekozen, omdat dit de betekenis heeft van reinheid en puurheid. De Sint draagt dus altijd schoon ondergoed.

Kromstaf

Sinterklaas heeft niet zomaar een stuk hout bij zich, maar een bischoppelijke kromstaf, die staat voor de kerkelijke macht van de bisschop. Deze is oorspronkelijk gemaakt van verguld koper, maar tegenwoordig voldoet hout ook prima. De staf symboliseert de herdersstaf, die op zijn beurt weer de betekenis heeft van de zorg voor het geestelijk welzijn, die de bisschop voor zijn gelovigen heeft. En dat alles draagt Sinterklaas dus met zich mee.

Kazuifel

Kazuifel? Is dat een soort beest? Nee, het is de rode mantel die de Sint draagt. Althans een afgeleide daarvan. Een echte priesterlijke kazuifel is veel meer versierd dan de mantel van Sinterklaas. De mantel is donkerrood van kleur en door de moderne hulpsinten wordt het meestal van fluweel of gordijnen gemaakt.

Clingel

Het lijkt er zo langzamerhand op dat een beetje Sint een behoorlijke opleiding nodig heeft. Want was is nou weer een clingel? Het heeft niks met klokken te maken. De clingel is een stuk touw dat de albe bijeen houdt. Geen gewoon stuk touw, maar een symbool voor zelfbeheersing en kuisheid. Dat hangt er waarschijnlijk vanaf hoe hoog en strak het touw is omgebonden.

Pietenpak

Waar het pietenpak precies vandaan komt is niet echt bekend. De meest genoemde mogelijkheden zijn die van het pagepak en het uniform van de Spaanse militairen. Pagepak Dit idee komt van de theorie dat Zwarte Piet een afstammeling zou zijn van de Middeleeuwse pages. Veel prinsen en andere voorname heren hadden in die tijd een diennaar. Het was mode om een Moorse bediende (uit Spanje dus) te nemen. Het pak van Zwarte Piet zou dus zijn afgeleid van het pak dat die page droeg. Spaanse militairen Een andere theorie is dat Zwarte Piet van oorsprong een echt straffende functie had (denk aan kindertjes in de zak en de roe) en dus in verband werd gebracht met alles wat slecht was. Tijdens de 80-jarige oorlog waren voornamelijk de Spaanse soldaten erg grote plaaggeesten voor de Nederlanders. De Zwarte Piet zou daarom nog steeds een pak dragen wat erg lijkt op de toenmalige uniformen van de Spaanse militairen.