Pepernoten Speculaas
Schuimpjes Taai Taai
Borstplaat Caramel snoepjes

Speculaas


Ingrediënten
400 gram bloem
2,5 theelepels bakpoeder
1,5 theelepel speculaaskruiden
200 gram boter
250 gram bruine basterdsuiker
75 gram amandelsnippers
1 ei


Zeef de bloem en meng dit met het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Basterdsuiker en (koude) boter toevoegen. Kneed hier soepel deeg van laat dat vervolgens een nacht staan in de koelkast. Zo trekken de kruiden in het deeg. Niet langer, want daar wordt het niet lekkerder van. Dan het deeg goed kneden. Wie een speculaasplank heeft kan die met bloem bestuiven en er stukjes deeg indrukken. Anders rol je het deeg totdat het ongeveer 1,5 cm. dik is en kun je er koekjes van snijden.

Poppetjes zijn natuurlijk klassiek, maar je kan ook zelf andere vormen verzinnen. Dan het deeg bestrijken met ei. (ei kapot slaan en opstrijken met kwastje totdat het glimt) De koekjes leg je op een beboterd bakblik en bestuif je met amandelsnippers Ook de stukjes amandel bestrijken met ei. Vervolgens in een matig warme oven(170 graden) in zo'n 20 a 25 minuten bruin en gaar bakken. De laatste vijf minuten het speculaas even omdraaien.