"Sinterklaas is een heel oude man die cadeautjes geeft. Hij is heel erg lief en aardig. Alle Pieten moeten doen wat de Sint zegt."
Hoe waar het bovenstaande ook is voor een kind, de werkelijke geschiedenis van Sinterklaas is veel minder duidelijk. De meest uiteenlopende verhalen en theorieën doen de ronde. Van de mythologische Wodan tot de heilige Nicolaas. Maar waar de Goedheiligman nou echt vandaan komt?

Als een echte heilige is Sinterklaas tijdens zijn bezoek aan ons land telkens in vol ornaat uitgedost. Zijn lange rode cape en een opvallende muts zorgen ervoor dat iedereen meteen weet dat hij in het land is. Zo zie je maar dat kleren inderdaad de man maken, de goedheiligman in dit geval. Maar de Sint kiest zijn kleren 's ochtends niet uit omdat ze zo mooi bij elkaar passen.
Sinterklaas rijdend op zijn schimmel door de stad. Aankomst per stoomboot, kindertjes aan de wal. Dat beeld kennen we nu zo'n beetje wel. Maar wist je dat het Sinterklaasfeest ook in Zambia en vele andere landen wordt gevierd? Ga op wereldreis met Sint Nicolaas!