Sint Nicolaas

Met de komst van de katholieken werd Wodan langzaam maar zeker naar de achtergrond gedrukt. Omdat het geloof van de Germanen erg diep geworteld was werd het feest niet afgeschaft, maar samengevoegd met een ander feest. Dit feest was de herdenking van de sterfdag van de heilige Sint Nicolaas. Deze bisschop was overleden op 6 december 342. Over Sint Nicolaas is vrij veel bekend.

Hij zou zijn geboren in de tweede helft van de derde eeuw (ca. 250-270) in de landstreek Lycië, Klein-Azië. Op negentienjarige leeftijd volgde hij zijn oom op als bisschop van Myra. Hij werd beroemd en heilig verklaard na het verrichten van verschillende wonderen, die uitgroeiden tot legendes.

Wonderen en legendes

Een van de legendes is die van de drie jongelingen, die door een herbergier waren gedood en ingepekeld als vlees voor de volgende dag. De voorbijreizende Nicolaas zag dit en had de wrede plannen door. De bisschop zou de jongemannen meteen weer tot leven hebben gewekt.

Een ander verhaal gaat over drie erg arme, maar wel nette zusters, die hun bruidsschat niet konden bekostigen. Daarop besloten ze de prostitutie in te gaan. Juist op dat moment kwam Nicolaas langs. Hij gooide drie nachten op rij drie met goud gevulde beurzen door het raam. Zo konden de jongedames alsnog fatsoenlijk trouwen. Opvallend is hier overigens de aanwezigheid van het heilige getal drie.

Tot slot is er nog de legende van Nicolaas die aan boord van een schip een storm bezweert. Hierdoor bleef het schip van een ondergang bespaard. Een al overleden matroos zou hij weer tot leven hebben gewekt.

Al deze legendes en wonderen hebben er voor gezorgd dat Nicolaas na zijn dood heilig werd verklaard en dus Sint werd genoemd. Hij werd gezien als beschermheilige van de zeevaarders, waardoor vele havensteden - zoals Edam, Amsterdam en Kampen - een Sint-Nicolaaskerk hebben.

Verder was Sint Nicolaas de beschermheilige van kooplieden, voerlieden en geliefden. Aan deze laatste groep hield hij de naam goedheiligman over. Dat is namelijk een verbastering van goet-hyliks man, wat zoveel betekent als 'goed huwelijks-man'.