Overige invloeden

De verklaring over het ontstaan van het Sinterklaasfeest is nu bijna compleet, maar bepaalde elementen ontbreken nog. Waarom het een kinderfeest is bijvoorbeeld. Dat is te danken aan een ander katholiek feest, het Feest van de Onnozele Kinderen (28 december).

Dit was een feest waarbij de vermoorde kinderen uit Betlehem werden herdacht. Per huis was het oudste kind voor één dag de baas. Ook werd er een kinderbisschop met assistenten benoemd. Andere kinderen kregen voedsel en geschenken, waaronder schoenen. Later is dit feest samengevoegd met de viering van Sint Nicolaas' sterfdag op 6 december.

Dan is er nog een verklaring nodig voor het ontstaan van de Zwarte Piet. De Nederlandse schoorstenen werden jarenlang geveegd door Italiaanse jongetjes. Deze werden roetzwart bij het kruipen in de schoorstenen.

Ook zou Zwarte Piet ontstaan zijn als tegenhanger voor het goede dat Sinterklaas vertegenwoordigt. Bij verscheidene volksfeesten gingen kinderen als duivel verkleed de straat op en bonsden op de deuren om boze geesten te verdrijven. Tot slot is er in de Duitse folklore een 'Kinderfresser': een angstaanjagende man of vrouw die (stoute) kinderen in een zak met zich meevoert. Genoeg ingrediënten om uiteindelijk een Zwarte Piet uit te laten ontstaan.

Al deze feesten en herdenkingen versmolten geleidelijk tot het Sinterklaasfeest.

Toen na de Beeldenstorm de protestanten het voor het zeggen kregen kwam Sinterklaas in de verdrukking. De vele Sinterklaasmarkten die toen al werden gehouden waren verboden en Sinterklaas werd de woonkamers ingedrukt. Want de mensen bleven het vieren en er kwamen zelfs kinderprotesten tegen het verbod op de Sinterklaasmarkten. Zo sloeg Sinterklaas terug en kreeg het feest zijn uiteindelijke vorm.