&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Advertentie???
De Telegraaf-iNieuwsLinkSportLinkDFTTelegraafNet


Vaders en moeders, opgelet!
Allereerst is het belangrijk dat er een ouder in de buurt blijft als er gekookt gaat worden.

Het zijn allemaal traditionele lekkernijen met dezelfde ingrediënten als vorig jaar. Dat lijkt een beetje saai maar traditie is traditie, en voor wie de receptjes niet bewaart, schrijven we het toch elk jaar weer op.


Speculaas

Wat heb je nodig om het te maken?

400 gram bloem, 2,5 theelepels bakpoeder, 1,5 theelepel speculaaskruiden 200 gram boter, 250 gram bruine basterdsuiker, 75 gram amandelsnippers, een kwastje en een losgeklopt ei.

Zeef de bloem en meng dit met het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Basterdsuiker en (koude) boter toevoegen. Kneed hier soepel deeg van en laat dat vervolgens een nacht staan in de koelkast. Zo trekken de kruiden goed in het deeg. Niet langer, want daar wordt het niet lekkerder van. Dan het deeg goed kneden. Wie een speculaasplank heeft kan die met bloem bestuiven en er stukjes deeg indrukken. Anders rol je het deeg totdat het ongeveer 1,5 cm. dik is en kun je er koekjes van snijden. Poppetjes zijn natuurlijk klassiek, maar je kan ook zelf andere vormen verzinnen. Dan het deeg met het losgeklopte ei bestrijken met een kwastje. De koekjes leg je op een beboterde bakplaat en bestrooi je met amandelsnippers. Ook de stukjes amandel bestrijken met het losgeklopte ei. Vervolgens in een matig warme oven (160 graden) in zo'n 25 à 30 minuten bruin en gaar bakken. De laatste vijf minuten het speculaas even omdraaien.

 

Pepernoten

Wat heb je nodig om het te maken?

125 gram bloem, 125 gram zelfrijzend bakmeel, 80 gram bruine basterdsuiker, 2 eetlepels water, 1 mespuntje zout, 1 eierdooier, 1 theelepel speculaaskruiden, 1/2 theelepel kaneel, 1 mespuntje gemalen anijszaad, boter of bakpapier.

Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een soepele bal deeg. Laat deze bal een half uurtje op een koele plaats rusten, bijvoorbeeld in de koelkast. Smeer de bakplaat in met boter of gebruik bakpapier. Maak van de bol deeg allemaal kleine balletjes (Je kunt van de helft van de bol ongeveer 1 bakplaat vol pepernoten maken) ,ter grootte van een knikker. Leg de kleine balletjes op gelijke afstand op de bakplaat. Druk elk balletje een beetje plat met je duim. Plaats de pepernoten in het midden van de oven. Bak ze gaar en goudbruin en laat ze daarna afkoelen. Je kunt onder het bakken alvast de volgende portie maken. Bak de pepernoten ongeveer 15 à 20 minuten met een temperatuur van 160 graden.

 

Taai Taai

Wat heb je nodig om het te maken?

250 gram roggemeel, 125 gram tarwebloem, 125 gram honing, 10 gram speculaaskruiden, ± 2 dl water, 3/4 dl karnemelk, 1/2 eetlepel gemalen anijszaad, boter en bloem voor het invetten van de bakplaat en het bestuiven van het aanrecht.

Breng het mengsel van honing, water en anijszaad aan de kook. Goed door blijven roeren. Zeef het roggemeel en de tarwebloem en voeg daarna het afgekoelde honingmengsel toe. Kneed alles tot een stevig deeg en dek het af. Laat het daarna op een koele plek een paar dagen rusten. Meng dan de karnemelk en de speculaaskruiden samen door het deeg, en kneed het nog een keer tot het één geheel wordt. Bestuif het aanrecht. Rol het deeg uit over het aanrecht tot het ± 1cm dik is. Snij dan zelf vormpjes of maak gebruik van een koekjesvorm.
ovenstand: 200 graden
baktijd: ± 20 minuten

 

Schuimpjes

Wat heb je nodig om het te maken?

3 eiwitten en 375 gram poedersuiker.

De oven op laagste stand voorverwarmen. Ontvet de mixer en een grote kom met azijn en keukenpapier. Klop de eiwitten stijf in de kom. Zeef er daarna 2 eetlepels poedersuiker bij. Dan nog een minuut mixen. Schep de rest van de poedersuiker door het mengsel. Schep op een ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim. Bak de schuimpjes in 2 uur in de oven op de laagste stand. Laat de schuimpjes afkoelen op een taartrooster.

 

Caramel snoepjes

Wat heb je nodig om het te maken?

450 gram suiker, 1 zakje vanille suiker, een bakblik, 3 eetlepels water, 50 gram boter, 2 eetlepels stroop, 3 deciliter melk en 1,5 deciliter room.

Suiker, vanillesuiker en water in een steelpannetje onder zachtjes roeren aan de kook brengen. Vervolgens boter en stroop toevoegen. Als de boter gesmolten is ook de room en de melk toevoegen. Op hoog vuur 15 minuten laten doorkoken. Neem dan de pan van het vuur af en klop het mengsel op tot het dikker wordt. Schenk de vloeistof vervolgens in een bakblik met hoge randen waarin de caramel kan afkoelen en opstijven. Eenmaal koud geworden kan de caramel met een mes - in het bakblik - in blokjes worden gesneden.

 

Borstplaat

Wat heb je nodig om het te maken?

12 lepels suiker, 4 eetlepels water, boter, melk of room, figuren voor suikerbeesten of gewoon de bakplaat, smaakstoffen: vanille-, citroen-, cacao-, of frambozenessence, en eventueel cacao of oploskoffie.

Meng de suiker met het water, de melk of de room en dan heel langzaam aan de kook brengen. Blijf zachtjes roeren en laat het zo'n 5 minuten koken. Kijk of een druppel van het mengsel hard wordt in koud water. Is dat het geval, dan is het goed. Wie cacao of oploskoffie wil gebruiken, kan die gelijk met de suiker aan de kook brengen. Andere smaakmakers pas toevoegen als de pan van het vuur af is. Figuren voor suikerbeesten van tevoren invetten. Als je geen figuren hebt, is een ingevette bakplaat ook goed. Giet daar het suikermengsel op en laat het hard worden. Snijd kleine borstplaatjes uit het bijna uitgeharde mengsel. Haal de borstplaat met een schuivende beweging van de bakplaat af.


Marsepein

Wat heb je nodig om het te maken?

250 gram gepelde amandelen, 500 gram poedersuiker, 2 eiwitten, 1 theelepel oranjebloesemwater (te verkrijgen bij de banketbakker) en eventueel nog kleurstof.

Maal de amandelen fijn en voeg de poedersuiker, het eiwit, en het oranjebloesemwater toe. Meng dit samen goed door. Verpak het mengsel in aluminiumfolie en laat het een nacht in de koelkast staan. De volgende dag kun je er vormpjes van gaan maken. Denk hierbij aan een varken, of bijvoorbeeld fruit.

Smakelijk eten!

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl