150 g rode
Franse vruchtjes
of
100 g rozijnen
en 50 g krenten
200 g boter
200 g suiker
3 g zout
4 eieren
200 g bloem
2 lepels rum
Garnering: eiwitglazuur
van 175 g poedersuike
zilverpilletjes
sukade
(dik
rood glazuur
van 25 g poedersuiker)
|
(middellijn 18
cm)
Snij de vruchtjes
klein of laat de rozijnen en krenten wellen, uitlekken en afdrogen. Van
de boter, de suiker, het zout, de eieren en de bloem cakedeeg maken. Meng
het vulsel en de rum door het deeg. Het deeg onmiddellijk overdoen in
een beboterde springvorm, die zonodig gevoerd is en die ten hoogste voor
3/4 gevuld mag worden. Plaats de vorm op een rooster in een warme oven
( 170 °C) , zonodig de bovenzijde afschermen.
Laat de cake rijzen en temper na 20 minuten de ovenwarmte iets ( 150 °C)
en laat de cake gaar en goudgeel worden (nog 1 uur). Open het eerste halfuur
de oven niet! De cake is gaar, als een breinaald, die erin gestoken wordt,
er droog uitkomt. Laat de cake in de vorm iets afkoelen; wanneer de kanten
losgetrokken zijn van het cakeblik, de cake op een taartrooster storten
en laten afkoelen.
Bedek de afgekoelde cake aan de bovenkant en aan de zijkanten dik met
het eiwitglazuur. Hierop met rode vruchtjes, zilverpilletjes, sukade en
desgewenst rood glazuur, een toepasselijke garnering aanbrengen (bijv.:
een kerstboompje van dunne reepjes gesneden sukade of een hulstmotiefje,
waarvoor de blaadjes gesneden zijn uit dunne plakjes sukade en de besjes
uit Franse vruchtjes, of 'Gelukkig Kerstfeest', gespoten met zeer dik
rood glazuur).
|