&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

 

 

Kalkoen met bleekselderij,
appel en walnootvulling
 

Voorbereiden: Pel en snipper de uien. Smelt de boter in een kleine koekenpan en laat het smelten. Bak hierin de uien zachtjes glazig. Neem de pan van het vuur en voeg de broodkruimels toe. Intussen de bleekselderij schoonmaken en in stukjes snijden. Schil de appels, snij ze in vieren, verwijder de klokhuizen en snij het vruchtvlees in stukjes. De bleekselderij, de appels, de walnoten, de peterselie, de marjolein, de tijm wat peper en zout en de slagroom door het uimengsel mengen.

2 uien
50 boter of margarine
200 g wittebrood-kruimels
1 struikje bleekselderij
2 zure appels
100 g gepelde walnoten
1 eetlepel gehakte peterselie
1/2 theelepel gedroogde marjolein
1/2 theelepel gedroogde tijmpeper, zout
3 eetlepels slagroom
1 kalkoen van ca. 2 1/2 kg
150 g boter of margarine
1/2 l kippenbouillon
2 eetlepels aardappelmeel

Spoel de kalkoen onder de koude kraan af en dep ze van binnen en van buiten goed droog. De kalkoen met het mengsel vullen en met een katoenen draad dichtnaaien. Bind de poten bij elkaar.

Bereiden: Verwarm de oven voor op 225°C. Verdeel de boter over de poten en de borst. De kalkoen in een braadslede zetten en afdekken met aluminiumfolie. Zet de kalkoen in de oven en in ca. 1 1/2 uur gaar braden. Schep af en toe het vet over de kalkoen. De kalkoen uit de oven nemen, in aluminiumfolie pakken en 20 minuten laten staan. Schenk de jus in een steelpannetje en voeg de bouillon toe. Aan de kook brengen en op smaak brengen met peper en zout. Het aardappelmeel met een scheutje water losroeren en door de jus roeren. Enkele minuten laten pruttelen. Aan tafel: snij de poten eraf. Vervolgens het borstvlees in lange, niet te dikke plakken van het bot snijden. Serveer de vulling en de jus erbij. Heerlijk met in de oven gebakken aardappelen, cranberrycompote en spruitjes.

Hoofdgerecht voor 6 personen
Voorbereidingstijd: ca. 20 minuten
Bereidingstijd
: ca. 2 uur