&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

 

 

Gevulde eendenborst met sinaasappel-portsaus
 

In plaats van eend kunt u ook kleine biefstukjes nemen. Gebruik dan wel kalfsfond.

8 pruimen
2 dl rode port
1/2 l fond
of 2 dl ongezouten bouillon
sap van 3 sinaasappels
sap van 1/2 citroen
1-2 eetlepels sinaasappeljam of -marmelade
1 fijngehakt sjalotje
1 fijngehakt teentje knoflook
1 theelepel gembersiroop of bakgember
1 takje tijm
1 laurierblad
4 kleine eendenborsten of biefstukjes van 100 g
peper, zout
150 g lintmacaroni (tagliatelle)
100 g koude boter
(1 eetlepel frambozenazijn)

 

 

Voorbereiden: was de pruimen en doe ze in een kommetje in 3 eetlepels port en laat ze minstens 6 uur weken. In een pan de fond, 1/8 l port, het sap van de sinaasappels en de citroen, de jam, het sjalotje, de knoflook, de gember, de tijm en het laurierblad aan de kook brengen. Laat de saus tot drievierde inkoken. Zo nu en dan even roeren. De saus zeven en bewaren tot gebruik. Met een scherp mes de eendenborsten aan één zijde in de lengte insnijden. Klap de borsten open en bestrooi ze van binnen met peper en zout. Ontpit de pruimen. Vul de borsten met de pruimen en vouw ze weer dicht. Ook de buitenkant met peper en zout bestrooien.

Bereiden: Laat in een pan met ruim water en zout de lintmacaroni ca. 8 minuten koken. Giet ze af en doe ze terug in de pan met een klontje boter. Intussen in een koekenpan de helft van de boter verhitten en laten uitbruisen. Schroei hierin de eendenborsten snel aan beide zijden dicht. De borst op zacht vuur aan elke kant nog 3-4 minuten bakken. Neem het vlees uit de pan en verpak het in folie om het warm te houden, bijvoorbeeld op een schaal boven een pan met warm water. Voeg de saus aan de bakboter toe en verwarm het. Hierdoor de rest van de port en eventueel de frambozenazijn roeren. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Van het vuur af de rest van de boter in klontjes door de saus kloppen. Snij elke borst schuin in plakjes. De plakjes als een waaier op een bord leggen, wat tagliatelle erbij leggen en wat saus erover schenken. De rest van de saus apart serveren.

Voor- of hoofdgerecht voor 4 personen
Voorbereidingstijd: ca. 45 minuten (+6 uur weken)
Bereidingstijd: ca. 15 minuten