&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [advertentie]
De Telegraaf-iNieuwsLinkSportLinkDFTTelegraafNet

Nederland in kerstsfeer

Nederlanders stellen hoge eisen aan de viering van het kerstfeest. Met deze dagen kijken we niet op een paar gulden meer of minder.

Dat signaleert de stichting Toerisme & Recreatie Nederland in Leidschendam. Elk jaar stelt deze organisatie een evenementenlijst voor de laatste maand van het jaar samen.

"We zien aan de hand van deze lijst dat niet alleen de vraag naar kwaliteit van arrangementen onder de consumenten toeneemt, maar ook dat een mooie omgeving voor de viering van kerst en oud en nieuw een vereiste is", aldus Monique Vlaar, evenementenmedewerkster van Toerisme & Recreatie.

Een verlichte kerstman als sfeermaker

In heel Nederland vinden de komende weken activiteiten plaats. Wat te denken van de Fraylemaborg in Slochteren. Daar herleven op zaterdag 16 en zondag 17 december tussen 17.00 uur en 21.00 uur oude tijden. Een week voor kerst gaat binnen het elektrische licht uit en worden de vertrekken van de borg sfeervol verlicht met behulp van honderden kaarsen. Bezoekers, die vooraf moeten reserveren, wanen zich eeuwen terug in de tijd.

In de Fraylemaborg in Slochteren gaat het elektrische licht uit en de kaarsjes aan.

 

Belangstellenden kunnen van 18 tot en met 27 december vrij ronddwalen in het met kaarsen verlichte kasteel Muiderslot. Verschillende zalen zijn rijk versierd. In de wapenzaal wordt een lauwerbanket aangericht ter herinnering aan het armenmaal van het middeleeuwse kerstmisgilde.

Op veel plaatsen in ons land staan naast de ontelbare kerstmarkten ook andere gebeurtenissen uit het verleden centraal. Zo wordt onder het motto Kerst in oud Kampen op 16 en 22 december de binnenstad omgetoverd tot één groot nostalgisch kerstdecor. Op veertien lokaties in de oude binnenstad worden op diverse podia scènes uit beroemde kerstverhalen en musicals gespeeld.

"Als deze opzet slaagt willen we er in Kampen een jaarlijks terugkerend meerdaags kerstfestival van maken", aldus Jan Liefting namens de Kamper musicalgroep Ventura, die samen met de ANWB, de lokale VVV, de gemeente en vele burgers van Kampen de organisatie op zich heeft genomen.

De basis van het festival wordt gevormd door twee wandelroutes in en rond het winkelgebied in de oude binnenstad. Op diverse karakteristieke plaatsen in de stad voeren leden van een musicalgroep, maar ook plaatselijke amateur toneelverenigingen, wervelende kostuumstukken op. Onder meer taferelen uit de musicals Oliver, Annie, Les Miserables, Cyrano en Dear Jannet.

Engeltjes en computers gaan met kerst hand in hand.

 

Topstuk vormt de opvoering op de historische Botermarkt in Kampen van scènes uit het beroemde jeugdboek Hasse Simonsdochter. Dit verhaal van schrijfster Thea Beckman speelt zich af in het Kampen van de Middeleeuwen. De schrijfster heeft ook haar persoonlijke medewerking bij dit openluchttheater toegezegd. Er rijden diverse paardentrams over twee buitenroutes. Deze nostalgische pendeldienst brengt bezoekers van 'Kerst in oud Kampen' gratis vanaf de diverse parkeerplaatsen naar de voorstellingen.

Groepen Kamper huisvrouwen zijn in diverse zaaltjes vele uren massaal bijeen geweest voor het vervaardigen van kleding uit vroeger eeuwen. De bevolking kan deze kleding huren. De bedoeling is namelijk dat ook de bewoners van Kampen tijdens het kerstfestival zoveel mogelijk in historische dracht gekleed gaan.

Voor de een is kerst en jaarwisseling tijd voor bezinning, voor de ander is het een geschikte periode om te genieten van de natuur. Heel populair tijdens de komende feestdagen zijn uitstapjes in de vrije natuur, zo weet Monique Vlaar. Zo heeft landgoedhotel Vennendal in Nunspeet een arrangement waarbij wandelingen kunnen worden gemaakt onder leiding van een boswachter in de Veluwse bossen. Bij een open haard worden fabels en legenden verteld.

Wandelen

Staatsbosbeheer nodigt mensen uit die van al dat binnen zitten tijdens de feestdagen last krijgen van 'kriebelbenen' om in één van de natuurgebieden in ons land te komen uitwaaien. Woordvoerdster Magda Flipse: "Er is voor de hele familie genoeg te doen en te beleven. Tijd voor elkaar, frisse lucht, beweging, gezelligheid, rust en ruimte. Lekker erop uit in december en een frisse neus halen onder het fietsen of wandelen."

En als het buiten te guur is, blijft u gewoon binnen in een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Ook daar is van alles te beleven. U kunt er meedoen aan een kerstpuzzel of ontspannen luisteren naar wonderlijke verhalen over dwaallichten en witte wieven. Voor kinderen is er een knutselmiddag, waarbij gebruik wordt gemaakt van materiaal dat buiten is verzameld. Zij kunnen ook samen met een boswachter een nestkastje timmeren.

'Onverwacht Nederland', het magazine van Staatsbosbeheer, biedt een totaaloverzicht van de excursies in het hele winterseizoen. In de Achterhoek zorgt daarvoor het geluid van de midwinterhoorn. Maak in Twente een kerstwandeling of ga schaapjes tellen op de Sallandse Heuvelrug, kijk naar een demonstratie van een valkenier of kies voor een koude-neuzentocht.

Bij een vollemaanswandeling kunt u in het licht van de maan op zoek naar nachtelijke tekenen van leven. Staatsbosbeheer houdt deze maand zo'n 53 uiteenlopende activiteiten en excursies.

In Baarle houdt de kerstman in een arrenslee een intocht.

 

Een kerstfeest zonder kerstman is als een glas bier zonder schuimkraag, vinden ze in Baarle. De tegenhanger van Sinterklaas houdt voor de vierde keer in successie in een arrenslee een intocht in die plaats. De kerstman wordt daarbij begeleid door een aantal vendelzwaaiers, een groep van 75 kabouters te voet en 20 minimannetjes te paard. Een week later zijn er in Baarle onder meer ringsteekwedstrijden.

Het best kan men bij VVV's ter plaatse informeren waar en wanneer er kerstmarkten zijn. Ook de stichting Toerisme & Recreatie Nederland is een prima plek om te informeren naar kerst- en nieuwjaarsactiviteiten: telefoon 070-3705705; www.lekkerweg.nl. Staatsbosbeheer is te bereiken op telefoon 0800-0230208; www.staatsbosbeheer.nl

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl