Nagerecht
Bavarois
met Caramel en Praline
(Bavarois au Caramel et au Pralin)
Ingrediënten:
100
gram suiker
2 eidooiers
2 dl melk
5 gram gelatine
40 gram praline
2 dl slagroom
bereiding:
Wanneer men de praline zelf maakt neemt men gelijke gewichten
aan suiker en gehakte amandelen. Men smelt de suiker in
een pannetje en roert totdat hij caramelkleurig wordt. Roer
er dan de gehakte amandelen door en giet het mengsel uit
op een licht beboterde marmeren plaat. Als het afgekoeld
is kan men het met een deegroller fijn malen. Smelt de 100
gram suiker op dezelfde wijze tot caramel. Geef er dan een
beetje kokend water bij en roer totdat hij glad en zalfachtig
is. Klop in een pan de eidooiers en voeg er langzaam onder
kloppen de caramel bij. Breng de melk aan de kook, los er
de gelatine in op en giet deze al roerende langzaam bij
het mengsel. passeer het mengsel en zet het op zacht vuur.
Verwarm het tot het crème wordt. Laat de crème onder af
en toe roeren afkoelen. Werk de de praline door. Klop de
slagroom bijna stijf en als de crème gaat geleren werken
we er de slagroom voorzichtig door. Schenk het mengsel in
een bavarois vorm en laat de bavarois in de koelkast opstijven.
Om de bavarois te storten houden we de vorm even in heet
water en storten hem dan op de dienschaal.