Origineel
kerstbrood
Ingrediënten:
350 g bloem
5 g zout
25 g basterdsuiker
geraspte citroenschil
1 ei
25 g gist
1¾ dl melk
75 g boter of margarine
150 g krenten
150 g rozijnen
25 g sukade
25 g oranjesnippers
amandelpers van
75 g amandelen
Voor de garnering
50 g boter
(om te bestrijken)
60 cm rood lint
een takje hulst
bereidingen:
Maak van de bloem, het zout, de basterdsuiker, de geraspte
citroenschil, het ei, de gist, de lauwe melk en de gesmolten
boter een soepel deeg. Laat het deeg op een tamelijk warme,
vochtige, tochtvrije plaats rijzen (30 à 45 minuten).
Wel de krenten en rozijnen, laat ze uitlekken en drogen.
De droge krenten en rozijnen, de gesnipperde sukade en de
oranjesnippers in het deeg vouwen en erdoor kneden. Duw
het deeg uit tot een dikke, ronde plak. Leg ze op een ingevet
bakblik , leg de rol amandelpers ongeveer in het midden
en sla het deeg zodanig dubbel dat het omgeslagen gedeelte
iets kleiner is dan het onderste. Laat het deeg opnieuw
rijzen (30 à 45 minuten); bestrijk het daarna dun
met boter.
Het bakblik in een zeer hete oven ( 220 °C) plaatsen,
het brood gaar en bruin laten worden ( 30 minuten). Besprenkel
het brood in de oven met vrij veel water, laat het daarna
nog enige minuten in de hete oven staan en laat het op een
rooster afkoelen. Intussen het brood enige keren met boter
bestrijken en dik met gezeefde poedersuiker bestrooien.
Bind ter decoratie het rode lint om het brood en steek het
takje hulst ertussen.