" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

Met overwaarde gratis forse verbouwing bekostigen
Gokken met het eigen huis

door EMILE BODE

Een complete verbouwing van 10.000 gulden financieren voor slechts nul gulden per maand! Kan dat?

Volgens het 'Hypoplan' van UVECO uit Veghel wel. Dit bedrijf noemt zich 'de meest creatieve financiële planners voor de volgende tweeduizend jaar'. UVECO is een van de duizenden hypotheekbemiddelaars die u oproepen uw hypotheek met hoge rente te laten oversluiten waardoor u zoveel geld kunnen overhouden dat een verbouwinkje van 10.000 gulden gratis kan plaatsvinden.

Droom of fictie? Feit blijft dat door de stijgende huizenprijzen en de lage hypotheek steeds meer eigenaren van een koopwoning met hun bezit een gokje wagen. Dat is niet zo verwonderlijk: de afgelopen tien jaar zijn de woningen gemiddeld in waarde verdubbeld, terwijl de rente zich al enige jaren lang op een uiterst laag niveau bevindt.

Vorig jaar werd een recordaantal van 537.000 nieuwe hypotheken met een waarde van ƒ136 miljard afgesloten. In maar liefst 202.000 gevallen bedroeg het oversluitingen van een oude naar een nieuwe hypotheek met lagere rente.

Soms kunnen bedrijven zoals UVECO een uitkomst voor u zijn. Maar dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn. We nemen de belangrijkste mogelijkheden met u door.

Zolang u met de waardestijging van uw woning niets doet, blijft het papierwinst waar uw kinderen u ooit zeer dankbaar voor zullen zijn.

Als u verkoopt, wordt u ook niet veel wijzer omdat de nieuwe woning ook in waarde is gestegen. Wel kunt u een flinke klapper maken als u goedkoper gaat wonen, of gaat huren en op deze wijze uw winst pakt.

Veel populairder is evenwel de overwaarde van de woning in geld omzetten door de hypotheek te verhogen. Stel dat u tien jaar geleden een twee-onder-een-kap woning voor ƒ185.000 kocht met een hypotheek van ƒ130.000. Thans is uw huis ƒ375.000 waard. U kunt probleemloos uw hypotheek met een ton verhogen. Uiteraard stijgen dan uw hypotheeklasten, maar u profiteert ook weer van de fiscale aftrekbaarheid.

Aandelen
Voor die ton kunt u uw huis verfraaien. Of gaat met dat geld aandelen kopen om zodoende verzekerd te zijn van een onbezorgde oude dag. De hypotheekbemiddelaars kunnen de prachtigste, legale rekenvoorbeelden uit de computer toveren.

Maar de verzilvering van de overwaarde kent ook haar bezwaren. Als over een paar jaar de rente stijgt, zullen uw hypotheeklasten ook fors stijgen. Als u nog eens naar een duurder huis wilt omzien, torst u wel een hogere hypotheek met u mee. Verhoging van de hypotheek betekent ook dat het langer duurt voordat u uw huis heeft afgelost.

Het kan ook anders. Eigenaren van een koopwoning die enige jaren geleden een hypotheek tegen een langdurige hoge renteperiode hebben afgesloten, kunnen kiezen voor een hypotheek met een veel lagere rente. Bedenk wel dat u bij tussentijdse oversluiting eerst een forse boeterente moet betalen. Bovendien kennen de nieuwe, laag-rentende hypotheken vaak een looptijd van een tot enkele jaren. Gaat u daarmee akkoord en na een paar jaar stijgt de rente, dan kunt u in grote financiële problemen geraken.

Fondsen
Dan zijn er de zogeheten beleggingshypotheken. Deze hypotheek lijkt op de populaire spaarhypotheek met dien verstande dat de maandelijks te betalen premies voor de levensverzekering worden belegd in aandelenfondsen. Blijven de aandelen stijgen, dan bent u spekkoper. Als u eigen vermogen heeft en een baan met perspectief kunt u best dit gokje wagen, maar heeft u relatief weinig geld en een vlakke carrière in het vooruitzicht, dan kunt u zich beter slapeloze nachten besparen.

Voor het overgrote deel van de Nederlanders bestaat het vermogen louter en alleen uit het eigen huis. Daarmee speculeren is een hachelijke zaak. Probeer daarom niet het onderste uit de kan te halen, ga niet over één nacht ijs en vraag minstens twee verschillende offertes en bestudeer deze aanbiedingen.

En hoe zit het met de aanbieding van UVECO?

Medewerker Nick Nossent zegt: "Circa zeventig procent van de mensen met een eigen huis heeft een enorme overwaarde opgebouwd, maar dat hebben zij vaak niet in de gaten. Door de combinatie van het afsluiten van een nieuwe hypotheek en van een verhoging van de hypotheek bent u in veel gevallen voordeliger uit. Ja, dat voorbeeld van die 10.000 gulden is mogelijk, maar ik geef toe: het hangt van de situatie af."