" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

Eigen Huis kritisch over beleggingshypotheek

door Alex de Vries

Volgens de Vereniging Eigen Huis is een beleggingshypotheek gekoppeld aan een levensverzekering voor de meeste mensen niet geschikt. Want, zo vindt de vereniging, banken en verzekeraars stellen de rendementsplaatjes vaak "te rooskleurig voor."

"De hypotheekvorm is eigenlijk alleen geschikt voor kapitaalkrachtigen. Bovendien wordt er te weinig gewezen op de risico's", aldus woordvoerder Annelies Trip. "Mensen moeten niet speculeren met hun woonlasten."

Eigen Huis vindt dat hypotheekadviseurs vaak behoorlijk onvoorzichtig zijn met het geven van voorbeelden, zonder te waarschuwen dat de beurs ook omlaag kan gaan. "Mensen horen succesverhalen van collega's die zo goed boeren op de beurs. Dan krijgen ze ook dollartekens in de ogen. Maar van mislukkingen hoor je nooit."

Een ander bezwaar volgens Eigen Huis zijn de relatief hoge kosten die aan een beleggingshypotheek zijn verbonden; Kosten die bij sommige aanbiedende partijen niet van te voren worden vastgelegd en behoorlijk kunnen oplopen. "Transactiekosten voor de aankoop van aandelen en obligaties en de verkoop ervan, de aandelen moeten worden geadministreerd en beheerd. En ook de winstmarges van het fonds en de maatschappij vormen een extra kostenpost", vervolgt Trip.

Een ander nadeel vindt zij dat het tijdstip van het aangaan van de hypotheek samenvalt met het beleggen op de beurs. Feit is inderdaad dat de bank niet het gunstigste moment afwacht. Daarbij moet natuurlijk wel bedacht worden dat een bank gespreid (defensief) belegt en uitgaat van een rendement (minimaal 7%) berekent over een zeer lange termijn, meestal 30 jaar.

Wie zich de risico's van beleggen kan veroorloven, zo redeneert Eigen Huis, kan beter rechtstreeks aandelen kopen in bijvoorbeeld een beleggingsfonds. Aflossing van een hypotheek kan dan desgewenst gecombineerd worden met een zuivere beleggingshypotheek; deze werkt zonder levensverzekering.

Welke hypotheekvorm men ook kiest, belangrijk is het inwinnen van professioneel en onafhankelijk advies. Alleen met tussenpersonen praten die werken met een afsluitprovisie is niet altijd even verstandig. Als de keuze eenmaal is gemaakt en het financieringsplaatje zo goed als rond, schroom dan niet verder te shoppen en te onderhandelen. Tarieven bij banken en verzekeraars zijn niet heilig, zeker niet als men meerdere activiteiten bij hen onderbrengt.