H E T   J A A R

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT

2 0 0 2

Nederland rouwt om prins Claus

ROTTERDAM - Prins Claus overlijdt op zondagavond 6 oktober om 19.00 uur in het Amsterdams Medisch Centrum op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson en longontsteking. Koningin Beatrix en haar zoons Willem-Alexander, Constantijn en Johan Friso zitten zondagavond aan het bed van prins Claus. Ook prinses Máxima en Laurentien zijn aanwezig. Minister-president Balkenende herdenkt het overlijden van de prins kort na half tien op radio en televisie.

Ruim een week later, op 15 oktober 2002, bewijst Nederland zijn prins de laatste eer.

Prins Claus wordt bijgezet in de crypte onder de Nieuwe Kerk in Delft, waar de stoffelijke resten van veel leden van het Koninklijk Huis hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Priester-dichter Huub Oosterhuis, een goede vriend van prins Claus, speelt een prominente rol in de dienst in de Nieuwe Kerk. Hij relativeert de kerkdienst. ,,Claus was niet zo'n kerkganger'', zegt Oosterhuis, ,,hij zocht God onder mensen''.


,,Sterker dan de pijn was zijn gehechtheid aan het leven en zijn onvoorwaardelijke verbondenheid met U, zijn vrouw, en jullie, de kinderen.'' Deze laatste woorden van Huub Oosterhuis raken de familie zichtbaar. Zowel koningin Beatrix als prins Willem-Alexander kunnen hun tranen niet bedwingen.


Na de overdenking van Oosterhuis en het gebed van dominee Ter Linden wordt de kist met het lichaam van prins Claus door acht dragers naar de grafkelder gebracht. Een hevig geëmotioneerde koningin Beatrix begeleidt haar man voor de laatste keer aan de arm van haar tweede zoon Johan Friso.

De rouwdienst wordt bijgewoond door 1950 genodigden onder wie leden van dertien vorstenhuizen. Behalve leden van het kabinet en voormalige premiers zijn ook enkele prominente Nederlanders aanwezig zoals schrijver Harry Mulisch.


Terug naar de index


 1996-2003 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl