H E T   J A A R

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT

2 0 0 1

Amerika aangeslagen

NEW YORK - De werkdag van 11 September begint als elke andere voor de werknemers in het World Trade Center in New York. Om 8:45 plaatselijke tijd voltrekt zich echter een ramp zoals men die alleen kent uit dure Hollywood films: kort na elkaar boren twee gekaapte passagiersvliegtuigen zich in de Twin Towers. De torens, dé symbolen van de Amerikaanse supermacht, worden volledig verwoest en het aantal slachtoffers loopt in de duizenden. Niet lang daarna wordt bekend dat een derde gekaapt toestel zich in het Pentagon heeft geboord. Een vierde toestel stort in de buurt van Pittsburgh neer.

De wereld reageert geschokt op het nieuws. De aanblik van de brandende torens staat voorgoed op het publieke netvlies gegrift en de impact van de aanslagen zal nog lang nadreunen. Amerika zweert wraak en verklaart de oorlog aan het internationale terrorisme. President Bush stelt de wereld voor een keus: " Of jullie staan aan onze kant, of jullie kiezen de kant van het terrorisme". Vanuit de hele wereld komen steunbetuigingen binnen, zelfs van gezworen vijanden als Iran.

De VS komen al snel met beschuldigingen aan het adres van de Saudische terrorist Osama bin Laden. Het Taliban bewind in Afghanistan, dat de terrorist al jaren onderdak biedt, wordt dringend verzocht Bin Laden uit te leveren. Wanneer Afghanistan dit weigert, begint de VS met het opbouwen van haar troepenmacht in het Midden-Oosten. Bush bereidt de Amerikaanse bevolking voor op een lang offensief. De "eerste oorlog van de 21ste eeuw" zal op vele fronten gevoerd worden.

De aanslagen leiden tot grote angst onder de wereldbevolking voor meer terroristische acties en zelfs voor een derde wereldoorlog. De paranoia onder de mensen neemt groteske vormen aan en de economische gevolgen voor onder andere vliegtuigmaatschappijen zijn desastreus. Ondertussen maakt de wereld zich op voor de militaire reactie van de VS, die niet lang kan uitblijven.

Terug naar de index


 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl