H E T   J A A R

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT

2 0 0 1

Nederlands elftal mist WK

DUBLIN - Tijdens het WK voetbal 2002 in Japan en Zuid-Korea zal de strijd om de wereldtitel weer in alle hevigheid losbarsten. En land dat zich niet in die strijd gaat mengen is Nederland. Oranje verliest de cruciale wedstrijd tegen Ierland met 1-0, waardoor ons land voor het eerst sinds 1986 niet vertegenwoordigd zal zijn op een groot toernooi.

Bondscoach Louis van Gaals missie (wereldkampioen worden) strandt op 1 september in het Lansdowne Road stadion in Dublin. De kans op plaatsing is hierna uiterst miniem en afhankelijk van een wonder. Dat wonder blijft uit: vier dagen later valt het doek definitief wanneer Portugal een 3-1 overwinning op Cyprus boekt.

De turbulente kwalificatiereeks van Oranje kent zijn ups, maar vooral veel downs. Reeds in de tweede wedstrijd van de kwalificatie (in 2000 overigens) verliest Nederland al bijna van de Ieren in de Amsterdamse Arena. Een gelijkspel is het beste dat de 'sterrenploeg' uit het vuur weet te slepen. In maart wordt in en tegen Portugal een 2-0 voorsprong van Oranje binnen 5 minuten omgebogen naar een 2-2 gelijkspel en in Tallinn weet de ploeg slechts met moeite langs voetbaldwerg Estland te kruipen en zo een blamage te voorkomen.

De genadeklap komt echter toch nog keihard aan bij menig voetballiefhebber. Na de uitschakeling komt de positie van bondscoach Van Gaal al snel onder vuur te liggen. Van Gaal weigert echter om direct op te stappen.

Terug naar de index


 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl