H E T   J A A R

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT

2 0 0 1

MKZ breekt uit in Nederland

DEN HAAG - Het mond- en klauwzeervirus, de uiterst besmettelijke veeziekte die Engeland en Frankrijk al sinds begin maart in een wurggreep houdt, breekt ook in ons land uit. Het gevolg: miljoenen, veelal gezonde dieren waaronder veel varkens, runderen, schapen en geiten moeten worden gedood.

Op 20 maart worden de eerste besmettingen in ons land op een aantal boerderijen rond de IJssel vastgesteld. Minister Brinkhorst van Landbouw kondigt direct een aantal ingrijpende maatregelen aan. Als een besmetting op een boerderij wordt vastgesteld, worden alle dieren in een straal van twee kilometer uit voorzorg afgemaakt. Autoriteiten noemen het 'preventief ruimen'. De bevolking denkt er anders over: de dramatische en hartverscheurende beelden op de televisie van ruimingen missen hun uitwerking niet. Het feit dat het veelal gezonde dieren zijn die worden gedood leidt dan ook tot veel protest.

Kort na het uitbreken van het virus komt er een algeheel vervoers- en exportverbod voor vee, vlees en aanverwante producten zoals mest en melk. De controle aan de landsgrenzen worden verstevigd; er mag zelfs geen plakje ham de grens meer over. Het maatschappelijke leven in vooral de getroffen gebieden wordt hierdoor wekenlang ontwricht. De gevolgen voor de landbouw zijn desastreus. De financiŽle schade loopt uiteindelijk in de miljarden guldens.

Terug naar de index


 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl