H E T   J A A R

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT

2 0 0 1

Herman Brood pleegt zelfmoord

AMSTERDAM - Nederland verliest één van zijn bekendste artiesten, wanneer Herman Brood op 11 Juli van het dak van Amsterdamse Hilton hotel springt. "Ik heb er geen zin meer in", staat er te lezen op het afscheidsbriefje van Nederlands´ roemruchtste rocker. De zelfmoord van de "rock & roll junkie" maakt veel emoties los. Brood is vanwege zijn excentrieke gedrag en typische levensstijl al jaren een nationaal icoon. Vanuit alle delen van het land komt men naar het Hilton om bloemen te leggen. Ook voor zijn uitvaart is grote belangstelling.

"Maak er maar een mooi feest van", schreef Brood op zijn afscheidsbriefje en een feest wordt het inderdaad. Al kan niet worden voorkomen dat er toch enige tranen stromen tijdens de herdenking van Brood in de Amsterdamse Paradiso. Rock & roll, drank en vrouwen. Alle ingrediënten die het leven van Brood kenmerkten, zijn aanwezig tijdens de plechtigheid in de 'zwarte kerk'.

Brood´s muzikale faam is vooral gebaseerd op twee platen die hij, samen met zijn band, de Wild Romance, eind jaren ´70 uitbracht: "Shpritz" en "Cha Cha". Tot zijn grootste hits behoren de nummers "Saturday Night" en "Never Be Clever". Ondanks het feit dat Brood blijft optreden, verlegt hij zijn aandacht meer en meer richting de schilderkunst. Zijn productie is enorm, maar dat is mede noodzakelijk om zijn verslaving te financieren. De bijnaam "Rock & roll junkie" heeft Brood immers niet voor niets gekregen. Brood is een grootverbruiker wat betreft de drank en de drugs. Wanneer hij uiteindelijk in Londen afkickt, blijkt dat zijn lichaam naar al die jaren van gebruik een wrak is geworden. De lijdensweg die hij voor zich ziet wacht hij echter niet af en zo komt er een einde aan het leven van een van Nederlands´ bekendste en populairste artiesten.

Terug naar de index


 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl