H E T   J A A R

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT

2 0 0 1

Bommenregen op Afghanistan

AMSTERDAM - De Verenigde Staten starten begin oktober met hun offensief tegen het terreurleger van Osama bin Laden en diens beschermheren, het Taliban-regime in Afghanistan. Tijdens de hevige, bijna onophoudelijke bombardementen van Amerikaanse en Britse bommenwerpers, worden helaas ook burgerdoelen getroffen.

In een reactie op de aanvallen roept Bin Laden op tot een heilige oorlog van de islam tegen het Westen. De troepen van de Noordelijke Alliantie, de verzamelde tegenstanders van het Taliban bewind, maken gebruik van de verzwakte status van het Afhaanse leger en beginnen hun offensief. Amerikaanse elite-commando´s voeren een aantal precisie-acties uit vlakbij de stad Kandahar. De Taliban geet zich echter niet gewonnen; een tweede actie van Amerikaanse troepen loopt uit op een debacle: de strijdkrachten stuiten op hevig verzet van Taliban-strijders, waarna zij het hazenpad kiezen.

Wanneer tot twee maal toe (per ongeluk) doelen van het Rode Kruis worden gebombardeerd, begint de steun voor de aanvallen te stagneren. Ook het gebruik van cluster-bommen levert de VS veel kritiek op.

Terug naar de index


 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl