H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 

Recorddrukte bij Sail 2000

AMSTERDAM - Duizenden scheepjes krioelen in de IJmond om 27 imposante windjammers ter wereld te verwelkomen en hen door het Noordzeekanaal naar Amsterdam te begeleiden.

SailSail 2000, het vijfde nautisch spektakel sinds 1975 in de hoofdstad, breekt alle records. Nooit waren er zoveel schepen op het water, nooit stonden er tijdens de intocht zoveel klapstoeltjes en picknickmandjes langs het Noordzeekanaal en nooit vergaapten zich zoveel mensen, voetje voor voetje schuifelend over de kades in de IJ-haven, aan zoveel nautisch moois.

Het oude Amsterdam barst nagenoeg uit zijn voegen. Liefst drie miljoen mensen zijn naar Mokum gekomen, waar in hetzelfde weekeinde ook de Uitmarkt, de officiële opening van het theaterseizoen, wordt gehouden. Op de eerste dag trekt Sail 850.000 mensen, op de vrijdag 500.000 en in het weekeinde lopen de aantallen op tot 700.000. In een ononderbroken stoet van kleine en grote schepen komen naar schatting van de politie dagelijks 200.000 mensen per boot naar het Oostelijk Havengebied.

In de IJ-haven worden de zeilreuzen onthaald op een oorverdovend geloei van scheepstoeters. De buitenlandse schepen worden verwelkomd met een kanonschot en een live gespeeld volkslied. ,,Het is ongelooflijk. Je kan over de boten lopen'', jubelt Sail-directeur Bernard Heppener tijdens de intocht. De drukte op het water is op een gegeven moment zo groot, dat de politie moet ingrijpen om binnenvaartschepen doorgang te verlenen.

Belangrijke incidenten blijven desondanks uit. Uiteraard zakt er een dansende vrouw door het dak van een rondvaartboot en slaat een official overboord die te gehaast een Tall Ship wilde bezoeken. Maar het blijft bij kleine, te verhelpen incidenten met schaafwonden en een nat pak.

FOTO: GLENN WASSENBERGH

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl