H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 









Minister Peper treedt
af en lucht zijn hart

Bram Peper

DEN HAAG - Toch nog onverwachts maakt minister Bram Peper (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) bekend dat hij opstapt. Al maandenlang staat hij onder vuur vanwege zijn declaratiegedrag als burgemeester van Rotterdam.

Peper vertrekt, drie dagen voordat een onderzoekscommissie uit de Rotterdamse gemeenteraad een vernietigend oordeel over dat gedrag velt.

Hij ontkent dat hij de bui al voelt aankomen en daarom eieren voor zijn geld kiest. "Als minister kan ik me niet op een fatsoenlijke verdediging voorbereiden," zegt hij in een emotionele verklaring.

Het kabinet spreekt van een groot verlies. Aan de andere kant is er ook opluchting. De positie van Peper is na alle aantijgingen sowieso onhoudbaar geworden.

Peper wordt opgevolgd door minister Klaas de Vries van Sociale Zaken. Hij wordt op zijn beurt opgevolgd door staatssecretaris Willem Vermeend van Financiën. Het jonge PvdA-kamerlid Wouter Bos vult de vrijkomende plaats op dit ministerie op.

In het onderzoeksrapport van de gemeente Rotterdam wordt een ontluisterend beeld geschetst van het onkostengedrag van Peper en tal van wethouders. Vele tienduizenden guldens overheidsgeld zouden gebruikt zijn voor privé-uitgaven. Dienstreizen zouden menigmaal verkapte vakantietripjes zijn. Peper laat zich wel erg vaak vergezellen van zijn echtgenote Neelie Kroes.

De Rotterdamse Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) meent dat veertig zakenreizen van Peper een dubieus karakter hebben. Daar is een bedrag van ƒ700.000 mee gemoeid. Om maar niet te spreken van allerlei etentjes en cadeautjes.

Als het rapport verschijnt, is Peper naar een geheime bestemming vertrokken. Binnen een dag wordt de ex-minister en zijn vrouw door verslaggevers van De Telegraaf in het Noorse ski-oord Skjerdingen opgespoord.

Peper wil graag praten. Hij is verbitterd en zegt nooit meer een stap in zijn Rotterdam te willen zetten. In het interview met De Telegraaf zegt hij: "Het rapport is een aaneenschakeling van suggesties, leugens en halve waarheden. Ik ben op een schandalige wijze behandeld. Het is een politieke afrekening, deels door mensen uit mijn eigen partij."

Hij stelt dat hij alle aantijgingen gaat weerleggen en geeft daar in het interview een voorproefje van. Het meest verbolgen is hij nog dat hij van de commissie het verwijt krijgt dat hij een etentje met zijn vader declareert. Wat blijkt: zijn vader was toen al meer dan twintig jaar overleden. Het kattebelletje in zijn agenda betekent dat hij op de sterfdag van zijn vader zijn moeder moest bellen.

Ondanks de scherpe tegenaanval van de straatvechter-politicus krijgt Peper betrekkelijk weinig bijval. Het Openbaar Ministerie overweegt zelfs een strafrechtelijk vooronderzoek naar mogelijke fraudes met gemeenschapsgeld. Peper popelt dat dit onderzoek er ook daadwerkelijk komt. "Dan zal blijken dat ik onschuldig ben."

FOTO: WIM HOFLAND

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl