H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 

Olympische triomfen in Sydney

SYDNEY/DEN HAAG - Wanneer een zee van oranje colberts op 15 september onder leiding van vaandeldraagster Anky van Grunsven het immense Olympische Stadion van Sydney binnenmarcheert, staat Nederland aan de vooravond van de van de meest succesvolle Spelen ooit.

Drie weken lang is de honger naar medailles niet te stillen. Met een spectaculair nationaal recordaantal van 25 plakken - twaalf gouden, negen zilveren en vier bronzen - toont het kleine Nederland zich een grootmacht op sportgebied. In een veld van 200 landen eindigt ons land als achtste.

Door het tijdsverschil is Sydney 2000 voor de Nederlandse tv-kijker vooral een nacht- en ochtendevenement. Desondanks zitten grote drommen in pyama voor de buis om de 'beste spelen ooit', zoals IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch de 27e versie uiteindelijk zou betitelen, te volgen. "Dit waren execptionele Spelen", vertelt de belangrijkste sportvoorzitter van de wereld tijdens het denderende afscheidsfeest waarbij 11.000 toeschouwers op de tribune zitten.

Met koffers vol medailles en geëscorteerd door F16's van de Koninklijke Luchtmacht landt Oranje in de ochtend van 3 oktober op Schiphol. Duizenden fans verdringen zich om een glimp op te vangen van de sporthelden. Een dag later zijn er ondanks het druilerige weer ruim 100.000 mensen op de been tijdens de eretocht van de equipe door Den Haag. De medaillewinnaars gaan op de thee bij koningin Beatrix op paleis Noordeinde.

Voor zeven gouddelvers is een Koninklijke Onderscheiding weggelegd. Wielrenster Leontien Zijlaard-Van Moorsel, zwemster Inge de Bruijn, zwemmer Pieter van den Hoogenband, hockey-aanvoerder Stephan Veen (namens het hele team), springruiter Jeroen Dubbeldam, dressuuramazone Anky van Grunsven en judoka Mark Huizinga worden door staatssecretaris Margo Vliegenthart benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

FOTO: JOHANNES DALHUIJSEN

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl