H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 

Volk verjaagt Milosevic

Parlementsgebouw Belgrado

BELGRADO - Een woedende menigte Serviërs bestormt het parlementsgebouw in Belgrado. De massale opstand luidt een omwenteling zonder bloedvergieten in, waarmee er een einde komt aan het 13-jarig bewind van Slobodan Milosevic. Oppositieleider Vojislav Kostunica (56), een gematigd nationalist, is de nieuwe president.

De Serviërs zijn Milosevic, verantwoordelijk voor vier bloedige oorlogen in tien jaar, meer dan beu. Tijdens de verkiezingen behaalt Kostunica 55% van de stemmen, 20% voorsprong op zijn opponent. Maar onder invloed van de zittende dictator worden andere cijfers bekendgemaakt die in het nadeel van Kostunica uitvallen, waardoor er een tweede ronde zou moeten worden georganiseerd.

De oppositie en haar vele aanhangers pikken dat niet. In heel Servië worden stakingen en protesten gehouden die het land lam leggen.

Tienduizenden Serviërs reizen, blokkades negerend, in konvooi naar de hoofdstad om het vertrek van Milosevic te eisen. Zij vallen het parlement binnen en steken het in brand. De politie gebruikt traangas, maar kiest al snel de kant van de betogers. Het is veelzeggend dat het leger niet ingrijpt. Ook de media, voorheen de spreekbuis van de dictator, maken een ommezwaai.

Aan het eind van deze historische dag richt Kostunica zich tot een uitzinnige mensenmassa met de woorden "Goedenavond, bevrijd Servië".

De Europese Unie heft het olie- en luchtvaartembargo tegen Servië op en zegt 2,3 miljard euro (5 miljard gulden) aan steun toe.

FOTO: AP

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl