H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 

Lubbers passeert plotseling
Pronk voor topbaan VN

Lubbers en Anan

DEN HAAG - In het kabinet ontspint zich een ware soap nadat onverwacht oud-premier Ruud Lubbers wordt benoemd tot de nieuwe Hoge Commissaris van de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties.

De benoeming komt voor het kabinet als een donderslag bij heldere hemel, omdat het tot die tijd milieuminister Pronk gesteund heeft, die door Nederland als kandidaat voor de functie was gelanceerd.

"Ik weet niet waarom ik onvoldoende steun heb gekregen. Dat heeft Kofi Annan mij niet verteld", zegt een teleurgestelde Pronk.

In de wandelgangen wordt echter gesuggereerd dat Pronk, wiens vakkennis en intellectuele kwaliteiten door niemand worden betwist, zich iets te veel bewust is van zijn eigen capaciteiten en daarom bij velen als een betweter en doordrammer bekend staat.

De regering wilde graag een hoge positie binnen de VN, omdat ons land een van de grootste contribuanten is van de VN en relatief het meeste bijdraagt aan de vluchtelingenorganisatie.

Lubbers zegt dat de reden van zijn benoeming ook voor hemzelf een mysterie is. "Eerst heb ik nog een pleidooi voor Pronk gehouden, maar toen zei Annan dat die het niet zou worden en dat hij eens met mij wou praten."

Kok vertelt aan de pers dat hij op verzoek van Annan in Nederland zweeg over de kandidatuur van Lubbers. Hij wilde voorts voorkomen dat de zaak zou uitlekken.

De VVD reageert woedend, want de suggestie wordt gewekt dat hiermee hun minister Van Aartsen voor schut is gezet. Kok maakt zijn excuus en zegt dat hij niet bedoelde te suggereren dat Van Aartsen geen geheim kon bewaren. Van Aartsen maakt het verhaal daarna nog bizarder door te verklaren dat ook hij al ruim te voren was ingelicht over de kandidatuur van Lubbers en dat híj Kok hierover als eerste had geïnformeerd.

Kok maat een zwakke indruk met het onwaarschijnlijke excuus dat toen Van Aartsen vertelde dat Lubbers kandidaat was, die opmerking niet tot hem is doorgedrongen. "Het moet een terloopse opmerking zijn geweest die in mijn verdere overwegingen geen rol meer speelde", zegt Kok en wekt het hoongelach van de Kamer.

FOTO: AP

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl