H E T   J A A R   2 0 0 0

EMOTIE IN NIEUWS EN SPORT
 

Catastrofe onderzeeër Koersk

Koersk

MOERMANSK - De Russische atoomonderzeeër Koersk zinkt na een explosie, vermoedelijk van een eigen oefentorpedo, naar de bodem van de Barentszzee. Alle 118 bemanningsleden komen om het leven.

Dagenlang bestaat onzekerheid over het lot van de opvarenden. De Noordelijke Vloot doet geheimzinnig en vertelt grove leugens. Zo zouden er op 108 meter diepte nog klopsignalen zijn te horen, terwijl die al twee dagen na het ongeluk zijn verstomd.

Diverse amateuristische reddingspogingen mislukken. Pas na vijf dagen accepteert president Poetin hulp van het westen. Voordat deze op de plek des onheils zijn, zijn er alweer drie dagen verstreken. Noorse duikers weten binnen de kortste keren het ontsnappingsluik open te krijgen, maar het is veel te laat. Gezien de schade aan de Koersk, die vol met water staat, moet zeker tweederde van de bemanning vrijwel direct na de ontploffing dood zijn geweest.

Bij de berging van de lichamen, in oktober, wordt het ergste horror-scenario bevestigd: uit een briefje dat in de zak van kapitein-luitenant Kolesjnikov wordt gevonden, wordt duidelijk dat 23 bemanningsleden nog enige tijd hebben geleefd. "Niemand kan uit het schip wegkomen. Ik schrijf in het stikdonker", aldus het afscheidsbriefje. Kolesjnikovs weduwe Olga is zwaar aangedaan.

Door de ontdekking van het briefje laait de discussie over het lakse optreden van de Russische autoriteiten op. Poetins imago is al zwaar aangetast. Na de catastrofe breekt hij in eerste instantie niet eens zijn vakantie af.

Ook wordt de president de harteloze manier waarop met de nabestaanden wordt omgesprongen, verweten. Zij moeten zonder financiële steun naar de havenstad Moermansk reizen om informatie te krijgen. De familie blaast dan ook een herdenking onder leiding van Poetin af om gezamenlijk naar de rampplek te varen.

Noorse en Russische duikers slagen er niet in meer dan twaalf lichamen te bergen. De zoekactie naar de bemanningsleden wordt gestaakt omdat het in de duisternis te riskant is het schip binnen te gaan. De atoomonderzeeër wordt later geborgen. Hij kan niet blijven liggen, in verband met het gevaar op lekkages.

FOTO: AP

Terug naar de index


Bestel online!
 

 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl